koningin-maxima-draagt-benchellal-op-prinsjesdag-224114
©ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Het is weer de derde dinsdag van september en we weten allemaal wat dat betekent: Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt op deze dag de troonrede uit, in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Allemaal heel interessant natuurlijk. Ook interessant, zijn de outfits van het koningshuis en de gasten. We kijken naar Koningin Máxima, die Benchellal draagt op deze Prinsjesdag.

Mode als politiek statement

Natuurlijk, we vinden politiek erg belangrijk. Wat de koning vertelde in de troonrede, zijn belangrijke plannen voor ons land de komende tijd. Tegelijkertijd is Prinsjesdag een plek waarop júist de outfits boekdelen spreken. Dat zien we in de bekende hoedjesparade. De aanwezige dames (en soms heren) maken met hun hoeden een statement. Soms alleen een mode-statement, maar af en toe zit in de hoeden ook een politieke boodschap.

Hetzelfde geldt soms voor de rest van de outfit. Een keuze voor een bepaalde ontwerper is bijvoorbeeld al een subtiel statement an sich. Koningin Máxima draagt dit jaar zoals gezegd een look van Benchellal. Een Amsterdamse couturier van Marokkaanse afkomst, een mooie keuze om voor iemand van eigen bodem te gaan. Zeker aangezien de koningin zo vaak kiest voor de Belgische ontwerper Natan.

Wie Benchellal is? In het eerste Vogue-nummer van dit jaar, werd deze designer al genoemd als een van de Dutch Heroes. Toen werd geschreven: ‘Echte glamour is het gevoel van ultieme vrijheid, vertaald naar een kledingstuk’, zei Mo Benchellal (37) vorig jaar tegen Vogue Arabia. ‘Met geld heeft dat niets te maken.’

Koningin Máxima draagt Benchellal op Prinsjesdag

Benchellal maakt dan ook regelmatig nieuwe looks van bestaande materialen. “Deadstock en gerecycled materiaal verwerken kan een uitdaging zijn. Ik heb geleerd zo gunstig mogelijk te knippen.” Onlangs schreven we al dat Benchellal met zijn bijzondere couture ook internationaal de aandacht trekt. Zo werden zijn creaties gespot bij namen als Billy Porter, Priyanka Chopra, Natalia Vodianova, Sharon Stone, Iris Apfel en Alicia Keys.

Vandaag koos koningin Máxima dus voor een look van Benchellal. Op zijn Instagram is te zien dat het gaat om een ijsgrijze robe manteau tot de grond, met een sculpturale omslag over het bovenlichaam. Ook heeft de kraag een volumnieus detail. Een opvallende, elegante creatie die door de vorm en het overduidelijke vakmanschap zeker de aandacht trekt. Door het grijze air-mesh, is de jas-jurk toch ingetogen. Een goede keuze voor zo’n politiek beladen dag. Zeker ook doordat de look is afgestyled met ton sur ton-accessoires.

Overigens droeg koningin Máxima maandag, tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth, ook een robe manteau. Toen was het een – uiteraard – zwart wollen exemplaar met brede kraag, ceintuur en steekzakken van Natan. De koningin is duidelijk groot fan van dit soort modellen.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia, Prins Constantijn en Prinses Laurentien tijdens de balkonscene op Paleis Noordeinde
©ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia, Prins Constantijn en Prinses Laurentien