de-kroning-van-koning-charles-iii-is-vandaag-wat-kun-je-verwachten-252937
©ANP

Vandaag, 6 mei 2023, is het zover: Charles III, oftewel Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, wordt gekroond tot koning. Wat staat er allemaal op het programma bij de kroning van Charles? We zetten het allemaal even op een rijtje: van de tocht in een gouden koets – of twee – door Londen, tot de religieuze ceremonie.

Kroning Charles III

Charles heeft er even op moet wachten, maar vandaag wordt hij op zijn 74e toch echt koning. De dag die hij wist dat waarschijnlijk ooit zou komen, is (dare we say it) dan eindelijk hier. Het is maar liefst bijna 70 jaar na de kroning van zijn moeder, koningin Elizabeth, die vorig jaar september overleed.

De dag is behoorlijk strak vormgegeven – kan ook niet anders als je zeven decennia voorbereidingstijd hebt gehad. Dit is hoe het programma eruit ziet.

Beroemde gasten

Fans staan klaar

7.00 uur (Nederlandse tijd): Het land maakt zich zoals gezegd al circa 70 jaar op voor deze dag, maar pas vanaf 7 uur mogen mensen plaats nemen langs de route. Dit is de weg die Charles aflegt van Buckingham Palace naar Westminster Abbey in hartje Londen.

Klaar voor processie

10.45 uur: De officiële deelnemers van de optocht, de Household Cavalry, maakt zich klaar voor de processie. Dit is de tocht per paard en gouden koets van Buckingham Palace, het paleis van het koninklijk huis, naar de kerk Westminster Abbey.

11.20: De processie start.

Celebrities en royals

10.00 – 11.30 uur: Ondertussen komen de beroemdheden en leden van koninklijke huizen van andere landen aan bij Westminster Abbey. Hier schreven we al over de royal gastenlijst, van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tot Koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje. Prins Harry komt ook, maar zonder Meghan.

William en Harry

11.30 – 11.45 uur: De broers William en Harry, oftewel de Prince of Wales en Duke of Sussex, komen naar verwachting samen rond deze tijd aan bij Westminster Abbey. Komen ze samen? Wordt het gezellig? We zullen het zien.

De echte kroning van Charles

Kroningsceremonie

12.00 uur: Om stipt 12 uur zou de kroningsceremonie moeten beginnen. Dit is, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Nederland, een behoorlijk religieuze ceremonie. Charles wordt namelijk ook hoofd van de Anglicaanse Kerk. Hij zal gezalfd worden met olie uit Jeruzalem: zo wordt er een kruisje gezet op zijn voorhoofd, borst en handen. Wij zullen dit niet zien, want die intieme moment wordt afgeschermd. Nieuw bij deze kroning is dat er behalve Christelijke geestelijken, ook leiders uit de Islamitische, Joodse en Hindoestaanse gemeenschap actief mee zullen lopen. Dit op verzoek van Charles zelf, die leider wil worden van alle mensen uit zijn koningkrijk – niet alleen Christenen.

Processie terug

14.00 uur: Twee uur later gaat de officiële stoet weer terug, dit keer in een andere gouden koets. Er wordt dan van Westminster Abbey weer naar Buckingham Palace gegaan.

Balkonscène

15.00 uur: Tot slot is het tijd voor de nu al befaamde balkonscène van Charles en Camilla. Zij wordt overigens officieel koningin. Dit in tegenstelling tot prins Philip, die als man van koningin Elizabeth nooit koning werd.