prins-harry-komt-naar-londen-voor-de-kroning-van-zijn-vader-zonder-meghan-markle-249865
©Getty Images

Prins Harry gaat naar Londen, maar zonder Meghan Markle. Het paar bevestigde woensdagochtend dat Harry bij de kroning van zijn vader koning Charles op 6 mei zal zijn, maar dat Meghan thuis in Californië blijft om de vierde verjaardag van prins Archie te vieren.

Prins Harry bij kroning ondanks wrijvingen

“De hertog van Sussex zal de kroningsdienst in Westminster Abbey op 6 mei bijwonen. De hertogin van Sussex blijft in Californië met prins Archie en prinses Lilibet”, vertelde een woordvoerder van de twee aan Vogue. Het nieuws komt na maanden van speculatie over de vraag of de twee een uitnodiging zouden krijgen voor de officiële kroning van de volgende monarch, na een periode van spanning tussen de Sussexen en de rest van de koninklijke familie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het besluit van Harry en Meghan om deel te nemen aan een Netflix-serie over hun romance – met openhartige discussies over de uitdagingen van hun relatie, niet alleen in het licht van zware kritiek van de Britse roddelpers, maar ook van binnen de koninklijke instelling zelf – heeft naar verluidt de woede van de familie opgewekt. Na de publicatie van de tweedelige docuserie in december 2022 weigerden zowel Buckingham Palace als Kensington Palace echter commentaar te geven.

De maand daarop bracht prins Harry zijn bestseller Spare uit, waarin hij beweerde dat zijn broer hem fysiek mishandelde en dat zijn stiefmoeder gevoelige informatie naar de pers lekte, waardoor hun aanwezigheid bij de kroning verder in twijfel werd getrokken. Ten slotte bevestigden de Sussexen begin maart dat hen was gevraagd hun huis Frogmore Cottage te verlaten. Ondanks deze wrijvingen lijkt er dit voorjaar toch een Windsor-reünie te komen, al zal alleen prins Harry de reis maken.

Harry en Meghan in Londen

De laatste keer dat we Harry en Meghan in het openbaar zagen met andere leden van de koninklijke familie was bij de begrafenis van koningin Elizabeth, waarbij de Wales- en de Sussex-familie één front vormden voor de sombere gelegenheid. De twee koppels verschenen op 10 september voor de begrafenis om bloemen te verzamelen van weldoeners op de Long Walk in Windsor Castle, voordat ze samen achter de kist van de koningin liepen toen die op 14 september werd overgebracht van Buckingham Palace naar Westminster Hall.

Het is onbekend welke rol prins Harry eventueel zal spelen bij de kroning van koning Charles, vooral omdat hij geen formele koninklijke verantwoordelijkheden meer heeft. Maar zelfs zonder de aanwezigheid van Meghan Markle is één ding zeker: de wereld houdt de familiereünie nauwlettend in de gaten.

De prins en prinses van Wales en de hertog en hertogin van Sussex op de Long Walk in Windsor Castle op 10 september, voorafgaand aan de begrafenis van koningin Elizabeth II
©Getty Images
De prins en prinses van Wales en de hertog en hertogin van Sussex op de Long Walk in Windsor Castle op 10 september, voorafgaand aan de begrafenis van koningin Elizabeth II.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.