het-complete-liefdesverhaal-van-koning-frederik-en-koningin-mary-van-denemarken-282572
©AFP

In een pub in Sydney tijdens de Olympische Spelen van 2000 genoot Mary Donaldson, een marketingmanager uit Tasmanië, van een drankje in de drukke menigte toen ze de Deense Frederik – die het grote sportevenement bezocht met het Deense zeilteam – ontmoette. Op dat moment wist ze niet dat haar nieuwe kennis in feite de kroonprins van Denemarken was. Door een relatie met Frederik te beginnen, ging Mary haar nieuwe lot als de toekomstige prinses van Denemarken – en nu zelfs koningin – tegemoet.

De relatie van koning Frederik en koningin Mary

Natuurlijk is er de afgelopen 24 jaar veel gebeurd in de relatie tussen Frederik en Mary, van die ene dag in Sydney tot hun kroning. Van samen verhuizen naar Kopenhagen tot trouwen, samen kinderen opvoeden en als koppel een heel land vertegenwoordigen: het verhaal van deze koninklijke relatie is er één voor in de boeken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bekijk hieronder de complete tijdlijn van de relatie en het liefdesverhaal van het Deense koningspaar.

2000-2001

Volgens een interview dat Donaldson in 2003 gaf, kwam er een uur na de eerste ontmoeting van het stel in de pub iemand naar Donaldson toe die haar met grote ogen vroeg: “Weet je wie die mensen zijn?”. Pas toen ontdekte Donaldson dat ze net de kroonprins van Denemarken, Frederik, had ontmoet – en dat haar sprookjesachtige romance op het punt stond om te beginnen.

Het was meteen raak tussen Mary en Frederik. Ze planden geheime ontmoetingen tussen Australië en Denemarken voordat hun relatie in 2001 openbaar werd en de hele wereld erachter kwam dat Mary Donaldson de vriendin van de prins van Denemarken was.

Een foto uit de begindagen van de relatie van Frederik en Mary
©Supplied

2002

In 2002 verliet Donaldson officieel Australië om te verhuizen naar Denemarken, een duidelijke hint naar hun steeds serieuzer wordende relatie. Na haar verhuizing naar Kopenhagen bekeerde Donaldson zich tot de Lutherse kerk en begon ze Deens te leren.

Een foto uit de begindagen van de relatie van Frederik en Mary
©Getty Images

2003

Op 8 oktober 2003 kondigden prins Frederick en Donaldson officieel hun verloving aan tijdens een intieme persconferentie, waarbij werd bevestigd dat Donaldson de eerste in Australië geboren vrouw zou zijn die ooit tot een Europees koningshuis zou toetreden en koningin zou worden.

Een foto uit de begindagen van de relatie van Frederik en Mary
©AFP

Het paar straalde een en al geluk uit op de dag van de verlovingsaankondiging. Ook lieten ze op dat moment weten van plan te zijn om het jaar daarop te trouwen. Na de persconferentie verschenen Donaldson en de prins op het balkon van het paleis Amalienborg in Kopenhagen om te zwaaien naar het publiek, dat zich had verzameld om de aangekondigde bruiloft te vieren. Later die dag woonde het verloofde paar een uitgebreid galadiner van de Staatsraad bij, in het koninklijk paleis Fredensborg, samen met Donaldsons toekomstige schoonmoeder koningin Margrethe II.

Een foto uit de begindagen van de relatie van Frederik en Mary
©AP

2004

Mary Donaldson trouwde op vrijdag 14 mei 2004 met prins Frederik in de kathedraal van Kopenhagen en werd Mary, kroonprinses van Denemarken. De prinses droeg een elegante ivoorkleurige bruidsjurk met boothals van de Deense ontwerper Uffe Frank. Haar trouwlook was compleet met een prachtige sluier van Iers kant en een diamanten tiara die haar geschonken was door haar nieuwe koninklijke schoonfamilie. Als eerbetoon aan haar thuisland nam de bruid enkele inheemse Australische eucalyptussen op in haar bruidsboeket. Na de ceremonie kusten en zwaaiden de twee naar het volk op het balkon van paleis Amalienborg.

Frederik en Mary op hun trouwdag
©AFP

2005

Een jaar nadat het paar in het huwelijk trad, verwelkomden de prins en prinses van Denemarken hun eerste kind. Prins Christian werd op 15 oktober 2005 geboren. Sinds de kroning van het koninklijk paar op 14 januari is prins Christian de troonopvolger.

Frederik en Mary met hun eerste kind
©AP

2007

In 2007 verwelkomden prinses Mary en prins Frederik hun tweede kind: prinses Isabella.

Frederik en Mary met hun kinderen
©AFP

2008

Vanaf 2008 begon voor het koninklijk paar de familietraditie om naar Zwitserland te gaan voor een skivakantie. Een jaarlijkse reis waar het gezin nog jaren van zou genieten.

Frederik en Mary met hun kinderen
©Getty Images

2011

Het koninklijk paar begon hun zevende huwelijksjaar met de geboorte van hun tweeling, prins Vincent en prinses Josephine. Daarmee was het koninklijke gezin compleet.

Frederik en Mary met hun kinderen
©Getty Images

2012

En daarmee werd de jaarlijkse skivakantie van het koninklijk paar officieel een echte familieaangelegenheid. Ze reizen elke winter met alle vier de kinderen naar hun favoriete skiplek in Zwitserland, Verbier.

Frederik en Mary met hun kinderen
©Getty Images

2018

Het paar deelt een liefdevol moment samen op het balkon van paleis Amalienborg voor de vijftigste verjaardag van de prins.

Het koningspaar zwaait naar het volk
©Getty Images

2022

Mary en Frederik poseren samen voor een serie portretten om de vijftigste verjaardag van de prinses te vieren.

Een portret van het koningspaar
©Franne Voigt

2023

Ter ere van hun negentiende jubileum in mei 2023 schreef prins Frederik op de officiële Instagrampagina van de koninklijke Deense familie een liefdevol eerbetoon aan zijn vrouw. Grof vertaald van het Deens naar het Engels schreef de prins: “Mijn vrouw en ik vieren vandaag onze huwelijksjubileum. Een heel speciale dag voor ons allebei, die we graag vieren – het liefst met onze vier kinderen. Dit jaar valt de dag samen met Moederdag. Daarom een speciale liefdevolle groet aan jou, Mary, als echtgenoot en als moeder.”

Later in oktober markeerden Mary en Frederik een mijlpaal in hun relatie toen ze met hun kinderen bijeenkwamen in paleis Christiansborg om de achttiende verjaardag van hun oudste zoon, prins Christian, te vieren.

De Deense royals
©Getty Images

2024

Tijdens haar traditionele nieuwjaarstoespraak om het begin van 2024 in te luiden, kondigde koningin Margrethe officieel aan dat ze afstand zou doen van de troon. Daarmee is ze de eerste Deense monarch in honderden jaren die vrijwillig aftreedt. “Ik heb besloten dat dit het juiste moment is”, zei de koningin. “Op 14 januari 2024, 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader ben opgevolgd, treed ik af als koningin van Denemarken. Ik laat de troon over aan mijn zoon kroonprins Frederik.” Dat betekende dat prinses Mary de nieuwe koningin van Denemarken zou worden. Tijdens een intieme kroningsceremonie stapten de prins en prinses in hun nieuwe koninklijke rollen, gevolgd door een officiële receptie.

Van die ene toevallige ontmoeting in een plaatselijke kroeg tot een koninklijk sprookje met kinderen en decennia van liefde en toewijding: deze 24 jaar durende romance die een gewone Australische vrouw op de Deense troon bracht, is een verhaal dat de geschiedenis zeker nooit zal vergeten.

Het koningspaar in formele kledij
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue AU.