dankzij-stranger-things-is-kate-bush-terug-en-dit-is-wat-je-over-haar-wil-weten-214959

Op haar website bedankt Kate Bush de Duffer-broers voor het gebruiken van haar nummer Running Up That Hill in het vierde seizoen van de Netflix-serie Stranger Things“Ze hebben het lied bij zoveel mensen gebracht en er op een heel onverwachte manier een nummer 1 hit van gemaakt. Ik ben overweldigd door alle liefde voor het nummer.”

Ook wij zijn de makers van de serie dankbaar voor het herintroduceren van Running Up That Hill. Omdat het nu de plek heeft dat het verdient – in de jaren ’80 is het geen nummer 1 hit geweest – én omdat een heel nieuwe generatie kennismaakt met de iconische Britse zangeres. Lees hier alles wat je wilt weten over de bijna mythische La Bush.

Dit wil je weten over Kate Bush (en ‘Running Up That Hill’) 

Op haar zestiende wordt Bush – in 1958 geboren in Londen – ontdekt door David Gilmour van Pink Floyd. Hij zorgt ervoor dat ze een platencontract krijgt bij EMI. Als ze negentien is, in 1977, komt haar eerste album uit, genaamd The Kick Inside. Met het melancholische en kunstzinnige nummer Wuthering Heights heeft ze meteen een nummer 1-hit te pakken. Hiermee was ze de eerste Britse vrouw die met een zelfgeschreven lied een nummer 1-positie bereikte.

Theatraal en mysterieus

Als je Kate Bush in één woord moet omschrijven, is eigenzinnig het meest passend. Dat geldt voor haar liedjes, stijl en carrière. Haar nummers zijn theatraal, mysterieus en sprookjesachtig. Ze houdt zich privé verre van de schijnwerpers en gaat compleet haar eigen weg. Zo doet ze doorgaans jaren over het maken van een nieuw album. Over Aerial deed ze bijvoorbeeld twaalf jaar: ze trok zich al die tijd terug op een eiland in de Theems om in complete rust aan het album te werken.

Inspiratie

Hoewel ze altijd heeft gezegd geen feminist te zijn, heeft ze veel betekend voor vrouwen in, vooral, de muziekwereld. Ze gaf en geeft zelden interviews, maar ooit zei ze: “De media promoten mij als een vrouwelijk lichaam. Ik heb moeten bewijzen dat ik een artiest ben ín een vrouwelijk lichaam.” Zangeressen als Björk, Tori Amos en Sinéad O’Conner hebben aangegeven door Kate Bush beïnvloed en geïnspireerd te zijn.

De Efteling 

Je verwacht het niet, maar de Efteling en Kate Bush zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ter gelegenheid van de opening van het Spookslot werd op 12 mei 1978 een tv-special met Bush uitgezonden. Maar liefst zes nummers van haar debuutalbum The Kick Inside zijn opgenomen in en rond de spookruïne. De bekendste daarvan is Wuthering Heights. In de video zien we Bush in een lange witte jurk dansen door catacomben en grafstenen.

Leuk detail: in de tuin van het Spookslot staat nog steeds een grafsteen met Bush’ naam er op. En omdat het Spookslot deze zomer gesloopt wordt, ontstond er consternatie onder fans over wat er met de grafsteen gaat gebeuren. De Efteling heeft aangegeven de steen te schenken aan een museum, het is nog onduidelijk welke.

‘Running Up That Hill’

Het nummer werd uitgebracht in 1985 en was de eerste single van haar album Hounds of Love. Het werd een wereldwijde hit, maar haalde nooit de eerste plaats. Het is niet de eerste keer dat het lied een comeback meemaakt. In 2012 werd het opgevoerd tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen en opnieuw uitgebracht als Running Up That Hill (a deal with God) the Remix. Aanvankelijk wilde Bush het nummer Deal with God noemen, maar de platenbazen waren bang voor negatieve reacties door het woord God in de titel.

Documentaire ‘Come back Kate’ 

In de docu Come Back Kate die in 2007 uitkwam, vertellen haar trouwste fans over hun bijzondere band met de zangeres die eind jaren zeventig in een klap wereldberoemd werd. Zo’n vijftien jaar later, begin jaren ’90, trok ze zich terug en koos ze voor een leven in de anonimiteit. Bush, die toch al een een flinke vleug mysterie om zich heen had hangen, werd zo nog geheimzinniger. Zo zei een van de fans in de documentaire: “Kate Bush is een eiland, dus ze leeft op een eiland.” Al met al wilden de fans maar één ding: dat Bush terugkwam.

Kate Bush in ‘Stranger Things’

En dat gebeurde dankzij de makers van Stranger Things in 2022. Muzikaal leider Nora Felder luisterde naar Running Up That Hill en zei erover: “Het trof me onmiddellijk, met zijn diepe akkoorden. Dit moest het lievelingslied van het personage Max worden. De tekst past bij Max’ worstelingen om te rouwen.” De Duffer-broers waren meteen voor toen Felder het nummer voorstelde, het enige wat ze nog te doen stond was Kate Bush overtuigen toestemming te geven het lied te gebruiken. Geen makkelijke klus, aangezien Bush nogal beschermend is als het gaat om haar muzikale parels. Ze hadden geluk: Bush is fan van Stranger Things en zei ja.

Hoe gaat het nu?

Bush is nu 63 jaar en momenteel vooral flink aan het cashen met alle royalties die ze krijgt door de mega comeback van Running Up That Hill. De rechten heeft ze namelijk zelf in handen. Verder blijft het stil rondom Bush. In 2014 gaf ze 22 concerten in Londen – dat was voor het eerst sinds 35 jaar – die allemaal binnen een kwartier uitverkocht waren. Bush vroeg haar fans tijdens het concert geen foto’s of video’s te maken; ze wilde het theatrale optreden echt samen met haar publiek beleven. Go Bush! Mocht ze besluiten haar nieuwe – en oude – schare fans te trakteren op nog zo’n heerlijk dramatisch concert; wij staan vooraan voor een kaartje.