alles-wat-je-wil-weten-over-stranger-things-seizoen-4-209306
©Netflix

Stranger Things, de nostalgische, recordbrekende sci-fi sensatie met Millie Bobby Brown als ‘Eleven’ keert bijna drie jaar na het laatste seizoen terug. Dit wil je weten over Stranger Things seizoen 4.

‘Stranger Things’ seizoen 4 in een notendop

Op 6 november 2021 brengt Netflix een teaser uit die onthult dat het vierde seizoen in de zomer van 2022 wordt uitgezonden. Ook is er een lijst met cryptische titels voor de negen aankomende afleveringen, waaronder: Vecna’s Curse, Dear Billy, The Massacre at Hawkins Lab en Papa.

De releasedatum

Vervolgens kondigt de streaminggigant op 17 februari aan dat, in tegenstelling tot de vorige afleveringen van de serie, seizoen vier in twee delen wordt gesplitst. Deel één debuteert op 27 mei, deel twee op 1 juli.

In een open brief aan de fans leggen makers en broers Duffer uit dat de ongekende lengte van het vierde seizoen helpt om de afleveringen zo snel mogelijk bij de kijkers te krijgen. ‘Met negen scripts, meer dan 800 pagina’s, bijna twee jaar filmen, duizenden visual effect shots en een looptijd die bijna twee keer zo lang is als elk vorig seizoen, is Stranger Things 4 het meest uitdagende seizoen tot nu toe, maar ook het meest lonende’, schrijven ze. ‘Iedereen die erbij betrokken is, is ongelooflijk trots op het resultaat en we kunnen niet wachten het met jullie te delen.’

De cast

Fanfavorieten – zoals Millie Bobby Brown (Eleven), Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Winona Ryder (Joyce Byers) en David Harbour (Jim Hopper) – keren naar verwachting allemaal terug. Meer goed nieuws: volgens Variety is Priah Ferguson, die in het derde seizoen de show stal als Erica, het pientere jongere zusje van Lucas, gepromoveerd tot vaste acteur van de serie.

Dan zijn er nog de gloednieuwe gezichten. In november 2020 werd al gemeld dat er acht extra castleden aan boord komen. Onder hen Jamie Campbell Bower, die werkt in een psychiatrisch ziekenhuis, Eduardo Franco als fun-loving stoner en Joseph Quinn als brutale 80’s metalhead. In juni 2021 komen er nog vier acteurs bij, waaronder Myles Truitt en Grace Van Dien.

©Netflix

Waar gaat ‘Stranger Things’ seizoen 4 over?

Jim Hopper, die aan het einde van seizoen drie dood wordt verklaard nadat hij helpt de poort tussen de echte wereld en de Upside Down te sluiten, leeft en werkt feitelijk aan een ijzige spoorlijn in Rusland. Zijn terugkeer in de serie wordt in 2020 officieel bevestigd door de makers. Al zit hij ver van huis gevangen in de besneeuwde woestenij van Kamtsjatka. Ondertussen komt in de States een nieuwe horror aan de oppervlakte. Iets dat al lang begraven ligt en alles met elkaar verbindt. ‘Seizoen vier wordt het grootste en meest angstaanjagende seizoen tot nu toe, en we kunnen niet wachten tot iedereen meer te zien krijgt’, aldus de broers Duffer in een statement.

©Netflix

Het eerste seizoen speelt zich af in 1983, het tweede in 1984 en het derde in 1985. Logisch dus dat fans verwachten dat het vierde seizoen zich in 1986 afspeelt. Dit wordt bevestigd in de teaser die op 6 november werd vrijgegeven. Hierin staat dat het avontuur zich voortzet in de lente van 1986.

©Netflix

De trailer

Hoewel een volledige trailer nog moet worden vrijgegeven, toont een teaser uit mei 2021 Eleven opgesloten achter een deur in een instelling die sterk lijkt op de instelling waarin ze opgroeide. “Eleven, luister je?” vraagt een stem die lijkt te behoren tot Dr Martin Brenner, de voormalige wetenschapper die haar opvoedde als proefpersoon.

Daarna volgt een sneak peek op 6 augustus. Met een glimp van Hopper met een vlammenwerper en Eleven met lang haar en een pony – heel anders dan haar bob uit seizoen drie. Op 25 september nog een teaser, getiteld Creel House. Het toont een gezin van vier dat verhuist naar hun nieuwe huis in 1950. Ze zijn een tijdje gelukkig, totdat hun lichten beginnen te flikkeren en er een konijn zonder ingewanden bij hun voordeur wordt gevonden. Dan, plotseling, liggen de twee kinderen roerloos op de vloer achter hun vader. Het verhaal gaat verder in de tijd, met Steve, Dustin en de bende die het nu verlaten huis binnengaan op zoek naar aanwijzingen. Ze ontdekken een geheimzinnige klok.

Op 6 november volgt weer een teaser trailer. Hierin schrijft Eleven een brief aan Mike vanuit haar nieuwe huis in Californië. We zien haar door de gangen van haar school lopen en dealen met pestkoppen. Ook telt ze af naar de voorjaarsvakantie wanneer ze elkaar weer zullen zien. Er zijn beelden van feestvierders op een rolschaatsbaan, een schietpartij waarbij Jonathan en Mike betrokken zijn en een scène op een stoffige vlakte met een helikopter en gigantische explosies. De boodschap is duidelijk: seizoen vier is groter dan ooit.

Komt er ook een ‘Stranger Things’ seizoen 5?

Ja! Op 17 februari kondigt Netflix aan dat Stranger Things eindigt met seizoen vijf. ‘Zeven jaar geleden planden we de volledige verhaalboog voor Stranger Things”, laten de broers Duffer in hun verklaring weten. “Destijds voorspelden we dat het verhaal vier tot vijf seizoenen zou duren. Het bleek te groot om in vier te vertellen, maar we stevenen nu af op onze finale.”

Er is hoop voor degenen die meer willen zien van het universum dat de Duffers hebben gecreëerd. “Er zijn nog veel meer spannende verhalen te vertellen binnen de wereld van Stranger Things. Nieuwe mysteries, nieuwe avonturen en nieuwe onverwachte helden”, voegen ze eraan toe. Hiermee zetten ze de deur open voor een vervolg of spin-offserie. “Maar eerst hopen we dat je bij ons blijft terwijl we dit verhaal afmaken. Het verhaal van een krachtig meisje genaamd Eleven en haar dappere vrienden, van een gebroken politiechef en een woeste moeder, van een klein stadje genaamd Hawkins en een alternatieve dimensie die we kennen als de Upside Down.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Vogue.co.uk.