alle-vintage-chanel-verwijzingen-in-barbie-die-je-waarschijnlijk-hebt-gemist-263340
©Lara Cornell/Warner Bros.

Er is geen twijfel over mogelijk dat vintage Chanel dit jaar een belangrijk moment heeft. Eerst was er het Met Gala, waar een heleboel sterren kozen voor stukken uit de archieven van het Franse modehuis ter ere van Karl Lagerfeld. Nu heeft Greta Gerwigs film Barbie nog meer schatten uit de Chanel-kluizen op het witte doek gebracht.

Vintage Chanel in Barbie

Natuurlijk staat mode centraal in de zomerblockbuster, waarin Margot Robbie de rol van de beroemde Mattel-pop op zich neemt. En gezien de langdurige relatie van de actrice met Chanel is het logisch dat het merk een hoofdrol speelt. “Als Margot iets draagt dat wij niet hebben gemaakt, is het vrijwel allemaal van Chanel”, vertelde kostuumontwerper Jacqueline Durran eerder aan Vogue. “Ze zijn erg geïnteresseerd in het ondersteunen van cinema en in het vinden van looks die werken in het verhaal. We kregen alles opgestuurd wat we wilden. Ze waren gewoon geweldig om mee te werken.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In de film draagt Robbies personage het roze Chanel-rokkostuum dat Claudia Schiffer droeg op de lente/zomer 1995-catwalk van het modehuis. “Een van de archiefpakken die ik droeg, had een labeltje met ‘Claudia’ erop… Ik had zoiets van; wow”, onthulde de actrice in een interview.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

In 'Barbie' draagt het personage van Margot Robbie een roze rokkostuum dat oorspronkelijk werd gedragen door Claudia Schiffer tijdens de lente/zomer 1995-show van Chanel
©Condé Nast Archive
In 'Barbie' draagt het personage van Margot Robbie een roze rokkostuum dat oorspronkelijk werd gedragen door Claudia Schiffer tijdens de lente/zomer 1995-show van Chanel.

Meer archiefstukken

Het is niet de enige archieflook van Chanels lente/zomer 1995-show die in de film voorkomt. Robbies Barbie draagt ook een lavendelkleurig tweed rokkostuum – gedragen door Schiffer in een campagne – uit de collectie, samen met een opvallende ketting met diamanten, edelstenen, parelmoeren druppels en in elkaar grijpende C’s. Er is ook een knalroze versie van de hartvormige tas die in de show te zien was.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Chanel lente/zomer 1995
©Condé Nast Archive
Links: Robbies personage draagt ook een lavendelkleurig tweed rokkostuum uit de lente/zomer 1995-show van Chanel. Rechts: In de film zie je ook deze opvallende ketting met diamanten, edelstenen, parelmoeren druppels en in elkaar grijpende C's.

Robbie draagt in de film een mix van echte vintage en replica’s van archiefstukken. Alles wat goed was, maar niet “de juiste maat of kleur had, hebben ze voor ons opnieuw gemaakt”, legde Durran eerder uit. Andere easter eggs voor vintage liefhebbers? De roze beautycase uit 1995 in Barbies kast, een blauwe tas met cameliaprint van lente/zomer 1997 en een roze tweed rokkostuum uit herfst/winter 2014.

Investeren in vintage

Robbie was duidelijk gecharmeerd van al het archiefmateriaal van Chanel dat ze droeg voor de film. Zo koos ze voor een roze tweed blazer van het modehuis – gedragen door Schiffer op de lente/zomer 1996-catwalk – bij haar aankomst in Sydney tijdens de perstour. Als je nog meer bewijs nodig hebt dat dit het moment is om te investeren in vintage Chanel, hoef je maar naar Barbie te kijken.

Margot Robbie draagt vintage Chanel in Barbie
©Jaap Buitendijk/Warner Bros.
Robbies Barbie draagt in de film een hot pink hartvormige tas, die ook te zien is in de lente/zomer 1995-collectie van Chanel.
Een roze tweed rokkostuum uit Chanels herfst/winter 2014-collectie (links) is te zien in Barbies kast in de film
©Jaap Buitendijk/Warner Bros.
Een roze tweed rokkostuum uit Chanels herfst/winter 2014-collectie (links) is te zien in Barbies kast in de film.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.