zien-cast-van-the-crown-versus-real-life-koninklijke-tegenhangers-229059

Iedereen kijkt naar The Crown. Tenminste, zo voelt het. Meer dan 29 miljoen mensen zagen seizoen 4 en in totaal keken 73 miljoen mensen naar seizoen 1 tot en met 3. Reden? Deels het acteerwerk – in 2021 won de serie alle zeven drama categorieën bij de Emmy’s – en deels het dramatiseren van het privéleven van de Britse koninklijke familie. We blijven nou eenmaal onverzadigbaar geïnteresseerd in paleisintriges.

Cast ‘The Crown’ versus hun real life koninklijke tegenhangers

Onlangs zetten foto’s van Elizabeth Debicki als prinses Diana het internet in rep en roer over de griezelige gelijkenis. De makers van The Crown besteedden gedurende de vele seizoenen veel zorg aan het casten van talent dat de gecompliceerde essentie van hun koninklijke personages weergeeft. Claire Foy bijvoorbeeld, werd geprezen voor haar gereserveerde, evenwichtige vertolking van de opgroeiende koningin Elizabeth en Josh O’Connor beheerste perfect de aristocratische manieren van Prins Charles in seizoen drie en vier.

Hieronder een overzicht van de cast in vergelijking met hun levensechte tegenhangers, van seizoen één tot en met seizoen zes.

Claire Foy als Koningin Elizabeth II (seizoen 1 en 2)

Toen ze op 25-jarige leeftijd koningin werd, werd koningin Elizabeth II door velen gezien als het nieuwe moderne gezicht van de monarchie. Terwijl we ons haar nu herinneren als een aardige, oude monarch met vorstelijk wit kapsel en een fantastische hoedencollectie, blijkt dat ze ooit een soort babe was. Claire Foy speelde de koningin in de eerste twee seizoenen van de show.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
1/18
Native Share

Olivia Colman als koningin Elizabeth II (seizoen 3 en 4)

Olivia Colman is briljant als een wat oudere, meer zelfverzekerde koningin die worstelt om haar natie te leiden.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
2/18
Native Share

Imelda Staunton als koningin Elizabeth II (seizoen 5 en 6)

Staunton is vooral bekend van haar rol als Harry Potter’s Dolores Umbridge en speelt koningin Elizabeth in de laatste twee seizoenen, die zich afspelen in de jaren negentig. In juli gaf Netflix een officieel portret vrij van de acteur als the queen.

the crown
©Netflix (rechts) en Getty Images (links)
3/18
Native Share

Vanessa Kirby als Prinses Margaret (seizoen 1 en 2)

De enige zus van koningin Elizabeth, prinses Margaret, stond bekend als een meer vrijgevochten royal. Toen ze 22 was, werd ze op schandalige wijze verliefd op haar vaders assistent, Group Captain Peter Townsend, een gescheiden man van 16 jaar ouder. Hun romance werd afgekeurd binnen de koninklijke familie en na veel druk beëindigde ze hun relatie. Vanessa Kirby speelde de rol voordat Helena Bonham Carter deze in seizoen 3 overnam.

The crown
©1) Getty Images 2) Netflix
4/18
Native Share

Helena Bonham Carter als prinses Margaret (seizoen 3 en 4)

Prinses Margaret stond onder andere bekend om het initiëren van een van de meest beruchte scheidingen in de koninklijke geschiedenis. Helena Bonham Carter bracht in seizoen 3 nieuw leven in het personage en maakte de frustratie van Margaret over haar huwelijk en familierol duidelijk.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
5/18
Native Share

Lesley Manville als Prinses Margaret (seizoen 5 en 6)

Lesley Manville, die een Oscarnominatie kreeg voor haar rol in Phantom Thread uit 2018, nam de plaats in van Bonham-Carter. Een aangrijpende rol voor Manville, aangezien Margaret een groot deel van haar latere leven in slechte gezondheid verkeerde. In 1993 werd ze in het ziekenhuis opgenomen voor een longontsteking en in 1998 kreeg ze een lichte beroerte die haar mobiliteit aantastte.

the crown
©Links: Netflix Rechts: Getty Images
6/18
Native Share

Josh O’Connor als Prins Charles (seizoen 3 en 4)

Terwijl hij in de eerste afleveringen een non-factor was, wordt Prins Charles in seizoen 3 en seizoen 4 een belangrijk personage. Gespeeld door de Engelse acteur Josh O’Connor.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
7/18
Native Share

Dominic West als Prins Charles (seizoen 5 en 6)

In augustus gaf Netflix de eerste foto vrij van een broedende Dominic West als Prins Charles. West speelde eerder in The Affair, een rol die hem zeker zal helpen de getrouwde prins van Wales te spelen als hij zijn relatie met Camilla Parker Bowles voortzet in het volgende seizoen van The Crown.

the crown
©Netflix (rechts) en Getty Images (links)
8/18
Native Share

Matt Smith als Prins Philip (seizoen 1 en 2)

Waren wij de enigen die ‘jonge Prins Philip’ googelden na het vallen voor Matt Smith’s charmante versie van Koningin Elizabeth’s onstuimige echtgenoot? Dat haar, die stijl! Geen wonder dat Elizabeth nooit van iemand anders heeft gehouden.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
9/18
Native Share

Tobias Menzies als Prins Philip (seizoen 3 en 4)

Tobias Menzies nam de rol van prins Philip over van Matt Smith voor het derde en vierde seizoen van de serie. De gelijkenis is een beetje griezelig, dat moet je toegeven.

the crown
©Netflix (links) en Getty Images (rechts)
10/18
Native Share

Jonathan Pryce als Prins Philip (seizoen 5 en 6)

De Two Popes-acteur speelt in seizoen 5 en 6 de man die koningin Elizabeth haar “kracht en verblijf” heeft genoemd. Die kracht zal nodig zijn: 1992 was het jaar dat de koningin haar annus horribilis noemde vanwege de vele schandalen die de koninklijke familie teisterden.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
11/18
Native Share

Emma Corrin als Prinses Diana (seizoen 4)

Emma Corrin speelde de rol van Prinses Diana voor The Crown. Ze speelde een tiener Lady Di- ze trouwde met Charles toen ze pas 19 was – tot haar twintiger jaren.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
12/18
Native Share

Elizabeth Debicki als Prinses Diana (seizoen 5 en 6)

De Great Gatsby-acteur zal de rol van Corrin overnemen in seizoen 5 en seizoen 6, dat waarschijnlijk de tumultueuze scheiding van Diana en Charles zal behandelen. Een eerste still van Netflix toont de prinses liggend op een bank, haar gezicht schijnbaar verdrietig en plechtig.

the crown
©Netflix (rechts) and Getty Images (links)
13/18
Native Share

Emerald Fennell als Camilla Parker-Bowles (seizoen 3 en 4)

Camilla Shand (later Parker-Bowles), de vrouw die uiteindelijk tussen Charles en Diana zou komen te staan, werd in seizoen 3 geïntroduceerd. Ze wordt gespeeld door de Engelse actrice Emerald Fennell, die ook de showrunner was voor het tweede seizoen van Killing Eve en de regie deed van Promising Young Woman, waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
14/18
Native Share

Jared Harris als koning George VI (seizoen 1)

Koning George VI zou helemaal geen koning worden. Zijn broer, Edward VIII, was voorbestemd voor de troon, totdat hij afstand deed van de kroon om te trouwen met de Amerikaanse socialiste Wallis Simpson. George stotterde en was doodsbang voor spreken in het openbaar, maar overwon dit uiteindelijk met de hulp van zijn logopedist en vriend Lionel Logue.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
15/18
Native Share

John Lithgow als Winston Churchill (seizoen 1)

Het was een interessante keuze om een Amerikaanse acteur te casten om de meest gedenkwaardige Britse staatsman, premier Winston Churchill, te spelen. Maar Lithgow levert een boeiende vertolking van de Britse buldog tijdens zijn laatste ambtsjaren.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
16/18
Native Share

Victoria Hamilton als de koningin-moeder (seizoen 1 en 2)

De moeder van koningin Elizabeth II was een van de populairste royals in de Britse geschiedenis. Ze was zelfs zo geliefd bij het volk dat Adolf Hitler haar ooit beschreef als “de gevaarlijkste vrouw van Europa”. Ze werd 101 jaar oud en stierf vredig in haar slaap met haar oudste dochter aan haar zijde.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
17/18
Native Share

Alex Jennings als de hertog van Windsor (seizoen 1 en 2)

Koning Edward VIII is vooral bekend omdat hij de monarchie bijna te gronde richtte na zijn aanzoek aan de tweemaal gescheiden Amerikaanse socialiste Wallis Simpson. Zijn besluit om te trouwen met een vrouw met twee levende ex-echtgenoten zou een constitutionele crisis in Groot-Brittannië hebben veroorzaakt, dus deed Edward afstand van de troon om met Simpson te trouwen. Het paar ging in ballingschap in Frankrijk, waar ze de rest van hun leven doorbrachten.

the crown
©1) Getty Images 2) Netflix
18/18
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.