van-een-selena-gomez-musical-tot-een-biopic-over-donald-trump-de-10-populairste-releases-tijdens-het-filmfestival-van-cannes-2024-297754
©Jeong Park

De line-up van het Filmfestival van Cannes van vorig jaar was een van de sterkste in jaren. Zo werden maar liefst acht films genomineerd voor de Oscars (zoals Anatomy of a Fall en The Zone of Interest). Dit bevestigde de reputatie van het festival als het ultieme startpunt voor het awardseizoen. De Franse showcase heeft daarom een nóg sterkere shortlist samengesteld voor de 77e editie, die van 14 tot 25 mei plaatsvindt. Dit zijn de 10 populairste films die tijdens het Filmfestival van Cannes 2024 uitkomen.

Films om naar uit te kijken tijdens Cannes 2024

Greta Gerwig fungeert als juryvoorzitter en George Lucas zal de ere-Palme d’Or voor zijn levenswerk in ontvangst nemen. En de films op de lijst variëren van adembenemende actie-epics tot surrealistische muzikale komedies en een bijzonder adembenemend (en vakkundig getimede) politieke biopic. We zetten de tien grootste releases van Cannes hieronder op een rij.

Furiosa: A Mad Max Saga

Bijna tien jaar nadat George Millers zenuwslopende, op hol geslagen kaskraker Mad Max: Fury Road de bioscopen binnenstormde, is de visionair terug. Dit keer met een even ambitieuze prequel waarin Anya Taylor-Joy de rol speelt van de titulaire ‘road warrior’. Die rol werd voorheen belichaamd door een staalharde Charlize Theron. Als kind weggerukt uit de mythische ‘groene plek’, reist Furiosa door de woestenij naar de citadel die wordt geregeerd door Immortan Joe. Maar als ze eenmaal volwassen is, zweert ze op alle mogelijke manieren te ontsnappen. Voeg daar Chris Hemsworth als een warrior, Tom Burke als een met oorlogspijn bedekte lover, adembenemende stunts, oogverblindende explosies en een toepasselijk dreunende soundtrack aan toe en je hebt een groot schermspektakel als geen ander.

Rumours

Deze satire is een gitzwarte politieke komedie van Guy Maddin, Evan Johnson en Galen Johnson. De film volgt de zeven leiders van ’s werelds rijkste liberale democratieën tijdens de jaarlijkse G7-top. Ze verdwalen in het bos en lopen steeds meer gevaar. Tegelijkertijd proberen ze een voorlopige verklaring op te stellen over een wereldwijde crisis. Gekleed in een pastelroze pak en een piekerige pruik in de eerste vrijgegeven beelden ziet de ster, Cate Blanchett, eruit als een samensmelting van Margaret Thatcher en Hillary Clinton. Hoewel de festivaldirecteur van Cannes, Thierry Frémaux, heeft gezegd dat ze meer lijkt op de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Naast haar spelen Alicia Vikander en Charles Dance ook in de film. De cast wordt gecompleteerd door Nikki Amuka-Bird van Persuasion, Denis Ménochet van Inglourious Basterds, Takehiro Hira van Giri/Haji en Zlatko Burić van Triangle of Sadness. Bereid je voor op chaos.

Kinds of Kindness

Yorgos Lanthimos’ knotsgekke vervolg op Poor Things brengt ons van een geestverruimend Victoriaans Londen naar het heden, of in ieder geval een karakteristiek gestoorde versie ervan. Een waarin Emma Stone met roekeloze overgave danst terwijl auto’s bijna verongelukken en lichamen door gangen worden gesleept. Deze driedelige sci-fi anthologie met onder meer Hunter Schafer, Joe Alwyn en Margaret Qualley lijkt een surrealistische stoeipartij te worden van een auteur die ontegenzeggelijk op het toppunt van zijn kunnen is.

The Apprentice

In 2018 maakte hij al indruk in Cannes met de Zweedse fantasy Border en vervolgens in 2022 weer met de Perzisch-talige thriller Holy Spider. Nu keert Ali Abbasi terug met iets veel conventionelers, hoewel niet minder opwindend: een verslag van de opkomst van Donald Trump in het New York van de jaren zeventig en tachtig. Voor deze film trekt Sebastian Stan van Pam & Tommy protheses en een blonde pruik aan om een jongere versie van de voormalige president te spelen. Ondertussen neemt Jeremy Strong de rol aan van Roy Cohn. Hij is de aanklager en fixer die fungeerde als zijn mentor. Maria Bakalova van de vervolgfilm van Borat speelt de eerste vrouw van de aspirant-vastgoedmagnaat, Ivana. Martin Donovan speelt zijn vader, zakenman Fred Trump. Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht komt dit deze film over macht, corruptie en bedrog precies op het juiste moment.

Emilia Perez

Selena Gomez, Zoe Saldaña, Édgar Ramírez en Karla Sofía Gascón spelen de hoofdrollen in deze muzikale misdaadfilm van Jacques Audiard, die regelmatig in Cannes optreedt en de Palme d’Or ontvangt. Het draait om een advocaat die een onverwacht verzoek krijgt: om een geduchte Mexicaanse kartelbaas te helpen die met pensioen wil gaan en een geslachtsveranderende operatie wil ondergaan, zowel om de autoriteiten te ontlopen als om eindelijk haar geslacht te bevestigen. De film bevat liedjes van de Franse zangeres Camille. Saint Laurent’s Anthony Vaccarello maakt de kostuums en treedt op als coproducent. Dit wordt gegarandeerd een wilde en stijlvolle rit.

Emilia Perez
©Pathé Films

Megalopolis

Dit is Francis Ford Coppola’s eerste film op groot scherm sinds 2011. Het is een passieproject waar al meer dan twintig jaar aan gewerkt wordt. En het is zonder twijfel de meest besproken kanshebber voor de Palme d’Or van het festival. De film vertelt een liederlijk en decadent waarschuwingsverhaal over de toekomst van Amerika. De cast zit boordevol sterren, van Adam Driver en Aubrey Plaza tot Giancarlo Esposito, Chloe Fineman en Nathalie Emmanuel. De eerste reacties van kijkers variëren van schok en verbijstering tot euforie. Maar iedereen is het erover eens dat het 135 minuten durende epos een gedurfd stukje werk is. Cannes zal cruciaal zijn bij het bepalen van het lot. Er is een kans dat het publiek versteld zal staan en de hoofdprijs in de wacht sleept. Dit gebeurde ook bij een ander langlopend en ooit schijnbaar vervloekt Coppola project, Apocalypse Now, in 1979. Maar het kan ook een mislukkeling worden. Hoe dan ook, de hele industrie zal met ingehouden adem toekijken.

Oh Canada

Paul Schrader is vooral bekend als auteur van Taxi Driver en Raging Bull, en als regisseur van American Gigolo en First Reformed. Dit keer heeft een geweldig ensemble weten te strikken voor zijn nieuwste portret van mannelijke angst, een bewerking van de aangrijpende Russell Banks roman Foregone. We noemen een Uma Thurman, Michael Imperioli, Kristine Froseth, Richard Gere en Jacob Elordi. Het laatste tweetal speelt oudere en jongere incarnaties van de hoofdpersoon. Dit is een Amerikaanse documentairemaker die tijdens de Vietnamoorlog naar Canada vluchtte. Nu, tientallen jaren later, balanceert hij op het randje van de dood. In de film kijkt hij terug op zijn jeugd. Daarnaast wordt hij gedwongen om leugens uit zijn verleden onder ogen te zien en vrede te hebben met zijn eigen sterfelijkheid.

oh canada Jacob Elordi
©Jeong Park

Horizon: An American Saga

Yellowstone-fans verzamelen! Kevin Costner is de regisseur en hoofdrolspeler in dit meeslepende nieuwe drama dat de ware kosten van de kolonisatie van het Amerikaanse Westen tijdens de Burgeroorlog beschrijft. Het is de eerste film in wat de industrie hoopt dat uiteindelijk een stormachtige vierdelige saga zal worden. Sienna Miller, Jena Malone, Sam Worthington, Luke Wilson, Owen Crow Shoe, Tatanka Means, Danny Huston, Abbey Lee, Jamie Campbell Bower, Glynn Turman en Giovanni Ribisi zullen te zien zijn in de salongevechten en nachtelijke hinderlagen.

Bird

Barry Keoghan ruilt Olivers geborduurde Saltburn-blazer in voor tatoeages, gouden sieraden en een pet in Andrea Arnolds eerste film sinds American Honey uit 2016. Dit wordt vermoedelijk weer een lyrisch en intiem geobserveerd verslag van afvalligen die aan de zijkant van de maatschappij leven. Tegenover hem spelen Franz Rogowski van Passages, Jasmine Jobson van Top Boy, James Nelson-Joyce van Industry en nieuwkomer Nykiya Adams. De plotdetails zijn nog steeds vaag, maar gezien de indrukwekkende staat van dienst van de regisseur en Keoghans gewoonte om uitdagende, provocerende en prijswaardige projecten te kiezen, zijn de verwachtingen hooggespannen.

bird Barry keoghan
©Cannes

The Substance

In deze explosieve, met bloed doordrenkte feministische lichaamshorror spelen Demi Moore, Margaret Qualley en Dennis Quaid onder leiding van Coralie Fargeat. Deze regisseur bewees haar vermogen tot sensatie al met haar ademloze, snoepkleurige actiefilm Revenge uit 2017. De nieuwe film belooft een pulpachtige verrukking te worden. Thierry Frémaux vergelijkt het met Julia Ducournau’s recente Palme d’Or-winnaar Titane, een goed voorteken voor de competitiekansen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.