fan-van-inventing-anna-dan-wil-je-deze-7-films-en-series-over-oplichters-ook-zien-205752
©Netflix

We lijken maar geen genoeg te krijgen van schokkende, spraakmakende, bizarre, waargebeurde verhalen. Hoewel true crime een genre is dat al jarenlang onverhinderd populair is, zijn ook films en series over oplichters groot favoriet. Perfect voorbeeld is het veelbesproken Inventing Anna, de Netflix-miniserie over een jonge vrouw die zich voordeed als rijke Duitse erfgename en zo de New Yorkse elite honderdduizenden dollars afhandig maakte.

De beste films en series over oplichters

Zodra er een real-life scam in het spel is, slaan we aan het bingewatchen alsof ons leven ervan afhangt. Niet zo vreemd, aangezien deze verhalen vol bedrog, drama en jaw-dropping momenten zitten. Heb je Inventing Anna in één ruk uitgekeken? Dan bieden je favoriete streamingdiensten genoeg ander intrigerend kijkvoer – ook in deze films en series over oplichters fraudeert men erop los.

Tinder Swindler

Te zien op: Netflix

Net als Inventing Anna is Netflix-documentaire The Tinder Swindler helemaal booming. De docu vertelt het bizarre verhaal over oplichter Shimon Heyada Hayut, die zich voordeed als ‘Simon Leviev’, de zoon van een Russische diamanthandelaar. Hij bedroog zo meerdere vrouwen via de beruchte dating-app.

Dirty John

Te zien op: Netflix

De serie Dirty John gaat over de succesvolle zakenvrouw Debra Newell, die zich laat verleiden door de louche John Meehan. Ze is stapelverliefd, waardoor ze niet door heeft dat John haar op extreme wijze manipuleert. Over het verhaal, dat gebaseerd is op een zesdelige podcast, is ook een documentaire gemaakt, genaamd Dirty John: The Dirty Truth.

Catch Me If You Can

Te zien op: Netflix en Amazon Prime

Een klassieker. In Catch Me If You Can speelt Leonardo DiCaprio de excentrieke oplichter Frank Abagnale Jr. Die doet zich niet alleen voor als piloot (zonder ook maar een vliegbrevet op zak te hebben), maar ook als advocaat en arts – en verdient zo bakken met geld. Hij is de FBI die hem op de hielen zit telkens te slim af, totdat hij niet langer kán vluchten.

Dirty Money

Te zien op: Netflix

Dirty Money gaat niet over een specifieke zaak, maar wijdt telkens een aflevering aan verschillende zwendelpraktijken. Van wurgleningen tot auto’s waarmee gesjoemeld is vanwege uitstoottests, deze serie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Ook ‘slumlord miljonair’ Jared Kushner, die later ging dienen als hoofdadviseur van zijn schoonvader Donald Trump, komt aan bod.

Fyre: The Greatest Party That Never Happened

Te zien op: Netflix

Als er iets de tongen losmaakte in 2019, dan was het wel het beruchte Fyre-festival. Wat ooit het meest luxueuze muziekfestival ooit moest worden, liep uit op een regelrechte ramp. Er werd van alles beloofd, van een high-end verblijf tot privé catering en de grootste acts – en dat alles gepromoot door supermodellen als Bella Hadid en Kendall Jenner. Het festival was letterlijk het tegenovergestelde, en mondde uit in een complete chaos.

Fun fact: in aflevering 4 van Inventing Anna is er een kleine rol weggelegd voor Fyre-oprichter Billy McFarland.

The Act

Te zien op: Amazon Prime

The Act, met Joey King en Patricia Arquette, is een dramaserie gebaseerd op het schokkende verhaal van Dee Dee Blanchard. Zij forceerde haar 24-jarige dochter Gypsy Rose om zich voor te doen als een kind met een leerachterstand, handicaps en ziekten zoals leukemie en astma. Daarmee hielden ze iedereen in hun omgeving voor de gek – zelfs hun vrienden en familie.

Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal

Te zien op: Netflix

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: het ‘college admissions scandal’, waarbij rijke families omkoperij gebruikten om plaatsen aan Amerikaanse topuniversiteiten te bemachtigen voor hun kinderen. Onder andere Desperate Housewives-ster Felicity Huffman en 90210’s Lori Loughlin deden eraan mee, maar er ging nog veel meer schuil achter het schandaal. In deze docu krijgen we interviews te zien met de betrokken personen, afgewisseld met dramatische heropvoeringen.