je-voorbereiden-op-de-oscars-deze-8-genomineerde-films-kun-je-thuis-streamen-284237
©Netflix

We gaan richting het einde van het awardsseizoen, met op aanstaande zondag 10 maart de grote afsluiter: de Oscars. Tijdens Hollywood’s biggest night strijden de beste acteurs en filmmakers om een van de prestigieuze gouden beeldjes. Ook dit jaar zijn er weer een heleboel producties die kans maken. Om die allemaal te zien, hoef je zeker niet altijd naar de bioscoop: veel films die genomineerd zijn voor de Oscars 2024 kun je namelijk gewoon thuis streamen.

Genomineerde films voor de Oscars 2024

Op 23 januari werden de nominaties voor de Academy Awards van dit jaar bekendgemaakt. Op de lijst zien we veel uiteenlopende titels, van blockbusters als Barbie (die voor minder categorieën is genomineerd dan we hadden gehoopt – nee: verwacht) en Oppenheimer tot Scorsese’s Killers of the Flower Moon en internationale films als Anatomy of a Fall en Society of the Snow. Wie er met de felbegeerde prijs van beste film naar huis gaat – en met de bijna even gewilde titel van beste rode loper-look – zien we op 10 maart.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Deze films kijk je gewoon thuis

Doordat streamingdiensten steeds vaker filmproducties bekostigen, hoeven kijkers lang niet altijd naar de bioscoop om de nieuwste releases te bekijken. Dat kan gewoon thuis op de bank – mits je een abonnement hebt natuurlijk. Van Netflix’ Maestro met hoofdrolspelers Bradley Cooper en Carey Mulligan, die beiden genomineerd zijn voor een Oscar, tot het alom geliefde roze spektakel dat Barbie heet: deze genomineerde films voor de Oscars van 2024 stream je vanuit het comfort van je eigen huis.

Barbie (HBO Max)

Hoewel regisseur Greta Gerwig en hoofdrolspeler Margot Robbie beiden niet genomineerd zijn (de schande!), heeft Barbie zelf wel een nominatie in de wacht gesleept voor beste film. Wie de film nog niet gezien heeft (nog een keer schande!) of hem gewoon voor de zoveelste keer wil zien, moet bij HBO Max zijn.

Maestro (Netflix)

Netflix’ Maestro gaat over de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein en zijn gecompliceerde relatie met zijn vrouw Felicia Montealegre. De hoofdrollen worden vertolkt door Carey Mulligan en Bradley Cooper, die naast de hoofdrol ook de regie op zich neemt. Een emotioneel en indrukwekkend verhaal over familie, liefde en kunst.

Nyad (Netflix)

Nog een verfilming van een opmerkelijk persoon uit de geschiedenis. Deze door Netflix geproduceerde film gaat over Diana Nyad, een heuse legende in de zwemwereld. Zij kreeg het op 64-jarige leeftijd voor elkaar om als eerste persoon ooit van Cuba naar Florida te zwemmen. Zowel Annette Bening als Jodie Foster zijn genomineerd voor een Oscar, in de categorieën beste actrice en beste actrice in een bijrol.

Past Lives (Prime Video)

Greta Lee is niet alleen een van onze nieuwe favoriete sterren van de rode loper, maar ook van het witte doek. In Past Lives (genomineerd voor beste film en beste originele scenario) kruipt de actrice in de huid van Nora, die tijdens haar jeugd van Zuid-Korea naar Amerika verhuist en van haar jeugdliefde gescheiden wordt. Jaren later worden de twee herenigd in New York. Deze emotionele, moderne romance is een confrontatie met het lot, de liefde en belangrijke levenskeuzes.

Society of the Snow (Netflix)

Een van de aangrijpendste films van dit moment? Society of the Snow (originele titel: La Sociedad De La Nieve), te zien op Netflix. De film gaat over het Uruguayaanse vliegtuig dat in 1972 neerstortte in het afgelegen hart van de Andes. Regisseur Juan Antonio Bayona heeft op bizar realistische wijze in beeld gebracht hoe de overlevenden van de crash moesten strijden om te overleven. De film sleepte een nominatie voor beste internationale film en beste make-up en haar in de wacht.

Elemental (Disney+)

De films van Pixar weten iedere keer weer – met hun originele verhaal en loveable personages – de juiste snaar te raken. Zo ook Elemental, waarin we worden meegenomen naar een plek waar de elementen lucht, aarde, vuur en water in harmonie met elkaar leven. Een ontmoeting tussen Ember (vuur) en Wade (water) is het begin van een onwaarschijnlijke band. De film maakt kans op het gouden beeldje voor beste animatiefilm.

Rustin (Netflix)

In Rustin gaan we terug naar het Washington van 1963. Wanneer de charismatische activist Bayard Rustin (gespeeld door Colman Domingo, een new fashion star on the block én genomineerd voor beste acteur) een mars organiseert om de geschiedenis van de burgerrechten te helpen veranderen, krijgt hij te maken met racisme en homofobie. Oh, en de executive producers van de film? De Obama’s.

The Wonderful Story of Henry Sugar (Netflix)

Wes Anderson kwam afgelopen jaar niet alleen met Asteroid City, maar trakteerde ons ook op een reeks korte films die exclusief op Netflix te zien zijn. Neem bijvoorbeeld The Wonderful Story of Henry Sugar, een verfilming van het gelijknamige verhaal van Roald Dahl, dat over een man gaat die leert zien zonder zijn ogen te gebruiken en die vaardigheid gebruikt om te gokken. We zijn benieuwd of deze film de Oscar voor beste korte live-action film in ontvangst mag nemen.