alles-wat-je-moet-weten-over-de-golden-globes-2023-de-80e-editie-234549
©ANP/Warner Bros/Moviestore/Shutterstock

De Golden Globes – vaak dé voorspeller als het aankomt op Oscarkanshebbers – keert in 2023 terug in zijn originele vorm en wel op woensdag 11 januari. Vorig jaar sloeg de awardshow een jaar over vanwege controverse. Wat gebeurde er in 2021? En wat kunnen we verwachten van de editie van 2023? Hier lees je alles wat je moet weten over de Golden Globes 2023, met natuurlijk: de genomineerden.

Wat was de kritiek rondom de Hollywood Foreign Press Association in 2021?

Op 21 februari 2021 beschuldigde een onderzoek van de Los Angeles Times de HFPA van ‘self dealing‘ en wees op mogelijke belangenconflicten. Zo waren 30 HFPA-leden in 2019 naar Frankrijk gevlogen om de set van Emily in Paris te bezoeken. Twee jaar later ontving de serie een nominatie voor twee Golden Globes, terwijl meer kritisch geprezen shows als I May Destroy You misgrepen. Er werd ook onthuld dat de organisatie geen zwarte leden had. Meher Tatna, de voormalige voorzitter, vertelde Variety later dat er al minstens twee decennia geen zwarte leden waren. De reacties volgden. Verschillende voormalige genomineerden voor een Golden Globe, waaronder regisseur Ava DuVernay, eisten verandering via social media.

Enkele dagen voor de Golden Globes-ceremonie van 2021 op 28 februari reageerde de HFPA met een verklaring. “We zetten ons volledig in om ervoor te zorgen dat ons lidmaatschap een afspiegeling is van de gemeenschappen over de hele wereld die houden van film, tv en de artiesten die hen inspireren en opleiden. We begrijpen dat we zwarte leden moeten binnenhalen, evenals leden van andere ondervertegenwoordigde achtergronden. En we zullen onmiddellijk werken aan de uitvoering van een actieplan om deze doelen zo snel mogelijk te bereiken.”

Wat gebeurde er daarna?

Het ging snel van kwaad tot erger. In maart 2021 nam de HFPA een nieuwe strategische diversiteitsadviseur in dienst en beloofde dat ten minste dertien procent van de leden zwart zou zijn. In april meldde Deadline echter dat HFPA-lid en voormalig achtjarige voorzitter Philip Berk een e-mail had gestuurd waarin hij een artikel deelde waarin Black Lives Matter werd bestempeld als een “racistische haatbeweging”. Berk werd geroyeerd, maar het incident zette een reeks gebeurtenissen in gang. Deze leidden tot het vertrek van de crisiscommunicatieafdeling en de diversiteitsadviseur van de HFPA.

De organisatie maakte in mei verdere hervormingsplannen bekend. Mét de belofte om te diversifiëren en een voorstel voor beperkingen op de giften die leden mogen aanvaarden. Maar Netflix, Amazon Studios en WarnerMedia kondigden aan dat ze de HFPA zouden boycotten totdat er meer betekenisvolle veranderingen kwamen. Op 10 mei gaf NBC een verklaring waarin werd gezegd dat het netwerk de Golden Globes van 2022 niet zou uitzenden. “We blijven geloven dat de HFPA zich inzet voor zinvolle hervormingen”, luidde het. “Maar veranderingen van deze omvang vergen tijd en werk. We zijn ervan overtuigd dat de HFPA tijd nodig heeft om het goed te doen. Ervan uitgaande dat de organisatie haar plan uitvoert, hebben we goede hoop dat we de show in januari 2023 kunnen uitzenden.”

Hebben de Golden Globes 2022 nog plaatsgevonden?

Ja, maar niet in de vorm die we gewend waren. Op 4 januari 2022 meldde Variety dat de HFPA er niet in was geslaagd bekende presentatoren te strikken voor de komende ceremonie. Uren later onthulde de organisatie dat de Golden Globes van 2022 “zeer uitgekleed [zullen] zijn en gericht op de bekendmaking van de winnaars van dit jaar en op het filantropische werk van de HFPA. Er zal geen publiek zijn, alleen geselecteerde HFPA-leden en filantropische begunstigden zullen in de zaal zitten. Ook zal er geen rode loper zijn.”

Op 6 januari voegde een vertegenwoordiger van de HFPA eraan toe: “Het wordt dit jaar een besloten evenement en zal niet live worden uitgezonden. We zullen real-time updates geven over de winnaars op de Golden Globes-website en onze social media.”

Hoe zit het met de Golden Globes 2023?

Dat is zeker waar de HFPA naartoe heeft gewerkt. In oktober 2021 traden 21 nieuwe leden toe, waarvan zes zwart zijn. Het lidmaatschap breidde uit tot alle gekwalificeerde journalisten die voor een buitenlandse publicatie in de VS werken (in plaats van alleen degenen die in Zuid-Californië zijn gevestigd). Ook is er een verbod op het aannemen van geschenken, en een vereiste dat bestaande leden een heraccreditatie aanvragen. Maar er is natuurlijk nog veel meer werk aan de winkel.

Desondanks bracht The Hollywood Reporter op 9 augustus 2022 het nieuws dat de Golden Globes-ceremonie voor haar tachtigste editie terugkeert op NBC.

De genomineerden

Inmiddels zijn de genomineerden voor de Golden Globes 2023 bekend. Wij zetten de kanshebbers voor de belangrijkste categorieën hieronder op een rij.

Beste dramafilm

Avatar: The Way of Water

Elvis

The Fabelmans

Tár

Top Gun: Maverick

Beste musical- of komediefilm

Babylon

The Banshees of Inisherin

Everything Everywhere All at Once

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Triangle of Sadness

Beste animatiefilm

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Marcel the Shell With Shoes On

Puss in Boots: The Last Wish

Turning Red

Beste regisseur

James Cameron, Avatar: The Way of Water

Daniel Kwan en Daniel Scheinert, Everything Everywhere All at Once

Baz Luhrmann, Elvis

Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin

Steven Spielberg, The Fabelmans

Beste dramaserie

Better Call Saul

The Crown

House of the Dragon

Ozark

Severance

Beste musical- of komedieserie

Abbott Elementary

The Bear

Hacks

Only Murders in the Building

Wednesday

Beste actrice in een dramafilm

Cate Blanchett, Tár

Olivia Colman, Empire of Light

Viola Davis, The Woman King

Ana de Armas, Blonde

Michelle Williams, The Fabelmans

Beste acteur in een dramafilm

Austin Butler, Elvis

Brendan Fraser, The Whale

Hugh Jackman, The Son

Bill Nighy, Living

Jeremy Pope, The Inspection

Beste actrice in een musical- of komediefilm

Margot Robbie, Babylon

Anya Taylor-Joy, The Menu

Emma Thompson, Good Luck to You, Leo Grande

Lesley Manville, Mrs. Harris Goes to Paris

Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Beste acteur in een musical- of komediefilm

Diego Calva, Babylon

Daniel Craig, Glass Onion: A Knives Out Mystery

Adam Driver, White Noise

Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

Ralph Fiennes, The Menu

Beste actrice in een dramaserie

Emma D’Arcy, House of the Dragon

Laura Linney, Ozark

Imelda Staunton, The Crown

Hilary Swank, Alaska Daily

Zendaya, Euphoria

Beste acteur in een dramaserie

Jeff Bridges, The Old Man

Kevin Costner, Yellowstone

Diego Luna, Andor

Bob Odenkirk, Better Call Saul

Adam Scott, Severance

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.