zijn-portias-opvallende-outfits-in-the-white-lotus-nou-goed-of-slecht-233265
©HBO

Aan het begin van de meest recente aflevering van The White Lotus belt Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge) haar Gen-Z assistente Portia (Haley Lu Richardson) met een uitnodiging om naar Palermo te gaan op het jacht van hun nieuwe vrienden. “Je moet wat leuke dingen inpakken. Heb je leuke dingen?”, vraagt Tanya. “Ja”, antwoordt Portia. Dat is discutabel.

De afgelopen weken is Portia’s stijl snel een van de meest besproken onderwerpen van de show geworden, met name op Twitter. (Serieus, zoek op ‘Portia The White Lotus’ en je vindt niets anders dan kritiek.) Ook op de Vogue-redactie maken haar outfits een discussie los.

De outfits van Portia in ‘The White Lotus’

Samengevat: de outfits zijn chaotisch en duidelijk algoritmisch geïnformeerd. Elk kledingstuk lijkt afkomstig van een gesponsorde post op TikTok, of het nu gaat om de kralenketting die ze in de laatste aflevering draagt of om haar chartreuse nagellak. Ze mixt prints als geen ander, en bijna al haar looks zijn voorzien van een dikke vierkante zonnebril.

Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge) en Portia (Haley Lu Richardson).
©HBO
Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge) en Portia (Haley Lu Richardson).

Je ziet de inspiratie: Emma Chamberlain en haar maximalistische stijl moeten zeker op het moodboard hebben gestaan. Maar omdat elk individueel item aanvoelt alsof het naar een trend grijpt, is er, als je ze allemaal samenvoegt, weinig persoonlijkheid te bespeuren.

Een paar van Portia’s grootste hits? Een rugbyshirt met korte mouwen, gecombineerd met een groene broek met elastiek in de taille en een gehaakte bucket hat; een bikinitop met zebraprint, gecombineerd met een gehaakte bolero en witte mom shorts; een matching bandeautop en flared broek in een spacey blauwe print, die ze combineert met space buns en plateaulaarzen met vierkante teen.

Portia in een bedrukte jurk en met een scrunchie.
©HBO
Portia in een bedrukte jurk en met een scrunchie.

Dat klinkt óf heel slecht, óf… perfect? Er zijn twee vragen die we ons moeten stellen: zijn de outfits van Portia goed? En doet de kostuumontwerper zijn werk goed? Het antwoord op de eerste vraag is uiteindelijk subjectief. Het antwoord op de tweede vraag is aantoonbaar belangrijker, en ook gemakkelijker: ja.

Gen-Z kostuums

Alex Bovaird ontwierp de kostuums voor het eerste en tweede seizoen van The White Lotus. Ze bewees al dat ze bedreven is in het kleden van Gen-Z met de ontevreden, te coole Olivia (Sydney Sweeney) en Paula (Brittany O’Grady) uit het eerste seizoen. Zoals Bovaird vorig jaar aan de Amerikaanse Vogue vertelde: “Ik weet dat mensen van die generatie veel meer kleding kopen in kringloopwinkels. Ze kleden zich op een willekeurige, lukrake manier. Ze zijn zich bewust van zichzelf, maar doen ook bewust een beetje een Man Repeller-ding.”

Portia en Tanya in The White Lotus
©HBO
Portia en Tanya.

Portia lijkt dezelfde aanpak te volgen, maar met minder succes. Dat zou kunnen komen doordat zij als personage meer verloren is dan Olivia en Paula – of in ieder geval doet alsof. Terwijl Portia in dit seizoen van The White Lotus de aandacht heeft getrokken van twee mannen, besteedt ze in de eerste afleveringen het grootste deel van haar schermtijd aan klagen over de gratis Siciliaanse vakantie waar ze op is gestuit. (Ja, Tanya heeft haar gezegd dat ze in haar kamer moet blijven, maar die beperking viel vrij snel weg.)

Richardson vertelde zelf aan Vanity Fair dat “naarmate de afleveringen vorderen, je echt de angst en de ellende en het beetje narcisme, onwetendheid en verlorenheid ziet die Portia heeft.”

Portia en Jack (Leo Woodall)
©HBO
Portia en Jack (Leo Woodall).

Choatisch leven, chaotische stijl

Het is dan ook logisch dat haar kleding dit weerspiegelt en een soort kleurrijke muur is waarachter ze haar malaise verbergt. Portia erg onzeker over zichzelf – wat ze wil met haar carrière, met welke man ze naar bed wil, waar ze moet eten – dus is het logisch dat haar stijl net zo chaotisch is. De outfits zijn misschien gek, maar het voelt perfect Portia.

Het voelt ook perfect voor iemand die diep verweven is met de miserabele, narcistische, sociaal onbekwame Tanya McQuoid. In zekere zin kleedt Portia zich net zo buitenissig en frivool als haar baas, van wie ze beweert dat ze zo anders is. Portia kijkt neer op haar baas, maar de twee lijken meer op elkaar dan beiden willen toegeven. Tanya kleedt zich als de Italiaanse actrice Monica Vitti – roze bloemenjurken, hoofdsjaals en een te grote zonnebril – om zo het gevoel te krijgen dat ze in een La Dolce Vita-droom leeft. Zijn Portia’s Spice Girls-esque bandeautops en flares minder een kostuum?

Portia en Jack uit 'The White Lotus'
©HBO
Portia en Jack.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.