actrice-hanna-verboom-deze-8-films-over-vrouwenrechten-moet-iedereen-zien-226977
©Nine Ijff

De huidige situatie in Iran, de zorgelijke ontwikkelingen rondom abortusrechten in de VS en de MeToo-beweging in eigen land: vrouwenrechten staan wereldwijd nog steeds onder druk. Een onderwerp dat actrice en ondernemer Hanna Verboom bezighoudt. Vanaf vrijdag 14 oktober organiseert ze vanuit haar bedrijf Cinetree, in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Simavi, de derde editie van het HER Film Festival, waarmee ze aandacht vraagt voor de positie van vrouwen.

Hoe? Tien dagen lang kun je online gratis films en documentaires bekijken die het verhaal van vrouwen wereldwijd vertellen. Want, zo stelt Verboom, de beste manier om aandacht te vragen voor vrouwenrechten is door het vertellen van verhalen. “Wij geloven in de kracht van storytelling. Als je iemands verhaal hoort, kun je iemand beter begrijpen. Het zorgt voor verbinding”, vertelt de actrice aan Vogue.nl. Wij spreken haar over het filmfestival en waarom je deze acht films zeker gezien moet hebben.

HER Film Festival

De missie van Verboom – vrouwenrechten wereldwijd verbeteren – gaat waarschijnlijk iedere vrouw aan het hart. De vraag waarom de actrice het HER Film Festival in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Simavi op touw zette, is dan ook bijna een retorische. Toch geeft ze uitgebreid antwoord. “Wereldwijd staan vrouwen op voor hun rechten. Ze laten hun stem horen, reiken elkaar de hand en werken samen. Het is daarom ongelofelijk belangrijk dat vrouwen een podium krijgen om hun verhaal te vertellen”, aldus Verboom. En dat is precies wat ze met haar filmfestival doet. “We selecteerden met een team inspirerende films waarin de kracht van de vrouw centraal staat.”

Om een ijzersterke selectie van films te maken, trommelde Verboom onder anderen actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik op. “We zijn gaan brainstormen over de films die het beste aansluiten bij onze missie. Samen zijn we tot een selectie gekomen, bestaande uit goede films en docu’s – als filmbedrijf selecteren we natuurlijk alleen kwalitatieve producties – die vrouwenrechten over de hele wereld in beeld brengen. Dat laatste vinden wij erg belangrijk: vrouwenrechten betekenen voor ons in Nederland iets anders dan voor vrouwen in India of Iran. Het is belangrijk dat dat in de films goed naar voren komt.”

8 films die iedereen moet zien

Resultaat is een selectie van acht films en documentaires over vrouwenrechten die iedereen zou moeten zien: Parched, Sisterhood, Eyimofe, Frida, Liyana, R.B.G. en Writing with Fire. De achtste film wordt later bekendgemaakt. “We hebben voor deze films en docu’s gekozen omdat ze allemaal op hun eigen manier inspireren en bewustzijn creëren.” Oftewel: films met het zogenoemde David Attenborough-effect, zoals de actrice het zelf gevat omschrijft. “Dat je zo wordt geraakt, dat je denkt: ik wil iets doen. Dat hopen we te bereiken.”

HER staat voor Health, Empowerment and Rights – thema’s die terugkomen in elke film die Verboom samen met de curators selecteerde. “Die thema’s zitten verweven in de films. Zo toont Writing with Fire (2021) de strijd van vrouwen voor gelijkheid in India. In dat land moeten vrouwen uit de laagste kaste vaak lang lopen om water te halen. Hun gezondheid staat daarom op het spel; ze kunnen verkracht worden of ziek worden (health). Meiden kunnen hierdoor niet naar school (rights), waardoor hun toekomst onzeker is en ze afhankelijk zijn van mannen (empowerment). Het zijn de drie thema’s die het belangrijkst zijn in de strijd voor vrouwenrechten.”

Tien dagen gratis

Belangrijk voor Verboom is dat de films en documentaires tien dagen lang gratis te bekijken zijn. “Voor ons gaat dit hele initiatief over bereik. We willen dat mensen deze films gaan kijken en geïnspireerd raken, dus het is noodzakelijk dat het volledig toegankelijk is. Door het aanbod gratis te maken, vergroten we de kans dat mensen er gebruik van maken. Vrouwen, maar dus ook zeker mannen, want vrouwenrechten zijn voor iedereen belangrijk.”

De films en documentaires bekijken is dus stap één, maar het HER Film Festival is meer dan dat, benadrukt Verboom. “Als je de films hebt gekeken en je wilt meer doen, dan kan dat. Zo bieden we op ons platform extra informatie over het onderwerp en tippen we betrouwbare acties die je kunt steunen. Denk aan hulporganisaties die lokaal aan de slag gaan om situaties te verbeteren, of die mensen daar empoweren zodat ze het zelf kunnen doen.”

Op het witte doek in filmhuizen

Een mijlpaal voor de actrice is dat het festival dit jaar voor het eerst ook in Oeganda plaatsvindt. Verboom groeide zelf op in Afrika, als kind van een landbouwkundige en verpleegkundige. “Je kunt wel een festival starten met als missie dat je vrouwen wereldwijd wilt verbinden, maar dan is het ook noodzaak om die vrouwen – die vaak geen toegang hebben tot films – te bereiken. Dat kunnen we met deze editie in Oeganda doen. In de toekomst hopen we het festival te kunnen uitbreiden. Mijn droom is om edities te organiseren in meerdere Afrikaanse en Aziatische landen. Dat we nu al naar Oeganda gaan, betekent heel veel voor mij.”

Het HER Film Festival gaat vrijdag 14 oktober van start. Tot 23 oktober zijn alle geselecteerde films en documentaires gratis online te bekijken. Ook zullen de films in enkele theaters te zien zijn. Onder de deelnemende filmhuizen bevinden zich FC Hyena in Amsterdam, Natlab in Eindhoven, Atelier UMA in Breda en Louis Hartlooper in Utrecht. Het hele programma vind je hier.