de-bizarste-oscars-goodiebags-ooit-van-een-stuk-australie-tot-luxe-antarctica-cruise-289433
©Getty Images

De Academy Awards worden nog altijd gezien als de meest prestigieuze filmprijzen van Hollywood. Dat blijkt alleen al uit de ultraglamoureuze looks waarin A-listers de rode loper betreden. Een aantal van die beroemdheden gaat na afloop van de avond niet alleen met een gouden beeldje naar huis, maar ook met een goed gevulde goodiebag. En dat is nogal een understatement, want er hebben door de jaren heen behoorlijk exorbitante cadeaus in de Oscars-goodiebags gezeten.

Een stuk land in Australië

Of je als genomineerde acteur, actrice of regisseur nu wel of niet een award in de wacht sleept, je verlaat het Ovation Hollywood in Los Angeles gegarandeerd met een flinke goodiebag. In 2023 had deze een waarde van maar liefst 126.000 dollar. Daarin zat onder meer een meerdaagse vakantie naar Canada, een driedaagse reis naar een vuurtoren in Italië, eetbare massageolie, een haartransplantatie, Japans melkbrood en de mogelijkheid om een liposuctie te laten uitvoeren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar het bijzonderste cadeau in de Oscars-goodiebag van vorig jaar? Een stuk land in Australië. In 2022 werd er ook al een stuk land weggegeven. Toen kregen genomineerden een deel van Schotland, waarmee ze zich lord, laird of lady van Glencoe mochten noemen, een gebied in de Schotse Hooglanden. Dat leidt tot veel ontevredenheid bij de Schotten, die van mening zijn dat je hun land niet zomaar kunt weggeven. Ook wordt er veel kritiek geleverd op de waarde van de tasjes; men vindt dat het geld momenteel wel beter besteed kan worden. Het is niet bekend of de Oscar-genomineerden de cadeaus ook daadwerkelijk aannemen.

Goodiebags 2.0

Hoewel beroemdheden vaak geschenken krijgen bij andere awardshows, trekken de Oscars de aandacht door hun pure weelde. Als je denkt dat bovengenoemde goodiebag over-de-top was, dan valt je mond open bij de bizarre cadeaus die in het verleden zijn weggegeven. Zo werd de Oscars-goodiebag van 2021 door Forbes geschat op zo’n 205.000 dollar, weet Vulture. Daarin zat onder meer personal trainingssessies, een liposuctie, een retraite van drie nachten op een Zweeds eiland en een kaart voor een gouden NFT van het hoofd van acteur Chadwick Boseman, die in de zomer van 2020 kwam te overlijden.

Merken betalen duizenden dollars om hun producten en diensten in het speciale tasje te krijgen. Dat doen ze voor een kans op de exposure die de naam van een beroemdheid met zich mee kan brengen (en de fascinatie van het publiek voor welke dure items elk jaar in de goodiebag zitten). De Academy, de organisatie achter de Oscars, is hierbij niet betrokken, alhoewel dat niet altijd het geval is geweest. Tot 2006 speelde de organisatie zelfs een sleutelrol in het geven van cadeaus tijdens het Hollywood-spektakel. Daarna werd de verantwoordelijkheid overgedragen aan een evenementenbedrijf dat ook het gouverneursbal van de Academy Awards organiseert.

Oscars-goodiebags door de jaren heen

Sinds de Academy zich niet meer bemoeit met de inhoud van de goodiebags, zijn de cadeaus excessiever geworden. De waarde steeg niet alleen, ook werden ze steeds spraakmakender. Waar je als Oscar-genomineerde in 2008 nog naar huis ging met een Heineken BeerTender, kreeg je in 2020 een luxe cruise naar Antarctica. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de meest spraakmakende cadeaus die ooit in een Oscars-goodiebag zaten. Het is nog even afwachten, maar we zijn erg benieuwd wat er in het tasje van dit jaar zal zitten.

2004: Een verblijf in een penthouse van Caesars Palace in Las Vegas

2006: Een anti-kater formule, inclusief twee soorten duur water

2008: Een Heineken BeerTender

2009: Een tiendaagse reis naar de Galapagos-eilanden

2010: Een kattenhalsband met diamanten van Tiffany & Co.

2014: Een persoonlijke tour door Japan en een haartransplantatie

2016: Vapes, vibrators, ‘vampire breast lifts’ en een reis naar Israël

2017: Een tienjarige voorraad van zuurstofhoudende make-upproducten

2018: Drie luxe vakanties (Tanzania, Griekenland en Hawaï)

2020: Een luxe cruise naar Antarctica

2021: Een NFT-kaart van Chadwick Boseman

2022: Een stuk land in Schotland

2023: Een stuk land in Australië