alle-belangrijke-epische-en-grappige-momenten-die-je-hebt-gemist-tijdens-de-oscars-2023-246071
©Getty Images

De Oscars van 2023 vormden de spetterende finale van een zeer onvoorspelbaar awardseizoen. Een seizoen waarin het spannend bleef tot op het eind, zelfs nog toen de sterren al op de rode loper stonden; waarin de komst van A-listers op het allerlaatste moment werd bevestigd en waarin de repetities werden beïnvloed door stroomstoringen die een deel van Hollywood Boulevard platlegden. De ceremonie zelf bracht nog meer drama: van Jimmy Kimmels openingsmonoloog tot de verrassendste overwinningen en emotioneelste speeches. Hier is alles wat je misschien hebt gemist van de 95e Academy Awards.

Belangrijke momenten van de Oscars 2023

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

De rode loper was een familieaangelegenheid

Moeders en dochters liepen samen op de rode loper, van Andie MacDowell en Rainey Qualley in strakke zwarte kolomjurken, en Elvis‘ Catherine Martin en dochter Lilly in paillettenlooks naast Baz Luhrmanns echtgenoot, tot Angela Bassett en dochter Bronwyn in paarse jurken en Salma Hayek en dochter Valentina in vuurrode looks. Ook was Colin Farrell aanwezig met zoon Henry; Brendan Fraser met zijn zonen Leland en Holden en Everything Everywhere All At Once’s James Hong met dochter April.

Rihanna maakte haar entree zoals alleen zij dat kan

Het enige wat we leuker vonden dan Malala die enthousiast vertelde dat ze Rihanna wilde ontmoeten tijdens de Oscars? Rihanna zelf, die arriveerde in een NFL-jersey, bucket hat en sportschoenen voordat ze in haar zinderende Alaïa-look verscheen.

Jimmy Kimmel noemde direct de olifant in de kamer

De doorgewinterde tv-presentator, die voor de derde keer terugkeerde op het podium van de Oscars, aarzelde niet om dat ene te noemen waar iedereen aan dacht: de beruchte klap van vorig jaar.

“Vijf Ierse acteurs zijn vanavond genomineerd, wat betekent dat de kans op een gevecht veel groter is geworden”, grapte hij in zijn openingsmonoloog. “We willen dat jullie plezier hebben, je veilig voelen en, het allerbelangrijkste, dat ik me veilig voel. Dus hebben we een strikt beleid. Als iemand in dit theater op enig moment tijdens de show een daad van geweld pleegt, krijgt u de Oscar voor beste acteur en mag u een negentien minuten durende speech houden. Maar serieus, de Academy heeft een crisisteam. Als er iets onvoorspelbaars of gewelddadigs gebeurt tijdens de show, blijf dan zitten en doe absoluut niets. Misschien geef je de aanvaller een knuffel.” Touché.

De beste bijrol-winsten van ‘Everything Everywhere All At Once’ zorgde voor tranen

De favoriet voor beste acteur in een bijrol, Ke Huy Quan, nam het beeldje mee naar huis en was ongelofelijk emotioneel toen hij het podium bereikte. “Mijn moeder is 84 jaar oud en zit thuis te kijken”, zei hij door de tranen heen. “Mam, ik heb net een Oscar gewonnen! Mijn reis begon op een boot, ik bracht een jaar door in een vluchtelingenkamp en op een of andere manier kwam ik hier terecht. Ze zeggen dat dit soort verhalen alleen in films voorkomen. Ik kan niet geloven dat het mij overkomt. Dit is de Amerikaanse droom. Aan iedereen daarbuiten, hou je dromen levend.”

De triomfantelijke overwinning van Jamie Lee Curtis volgde kort daarna. Ze bedankte “de Daniels, de hele crew, mijn liefje Michelle” en zei vervolgens: “Aan alle mensen die de genrefilms die ik al die jaren maakte hebben gesteund… We hebben net samen een Oscar gewonnen! En mijn moeder en mijn vader waren beiden genomineerd voor Oscars in verschillende categorieën – ik heb net een Oscar gewonnen!” Nog meer tranen van vreugde.

Urgente reminder aan de oorlog in Oekraïne

De Oscar voor beste documentaire ging naar Navalny, die het verhaal vertelt van de Russische oppositieleider. “Er is één persoon die hier vanavond niet bij ons kon zijn”, zei regisseur Daniel Roher tegen het publiek. “Alexei Navalny, de leider van de Russische oppositie, blijft in eenzame opsluiting voor wat hij noemt – ik wil er zeker van zijn dat we zijn woorden precies goed krijgen – ‘de onrechtvaardige aanvalsoorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne’. Ik wil deze prijs opdragen aan Navalny, aan alle politieke gevangenen in de wereld. Alexei, de wereld is jouw essentiële boodschap aan ons allen niet vergeten. We kunnen en mogen niet bang zijn ons te verzetten tegen dictators en autoritarisme, waar het ook de kop opsteekt.”

Navalny’s vrouw, Joelia Navalnaja, voegde daaraan toe: “Dank aan iedereen hier. Mijn man zit in de gevangenis omdat hij de waarheid vertelt en omdat hij de democratie verdedigt. Alexei, ik droom van de dag dat je vrij zal zijn en ons land vrij zal zijn. Blijf sterk.”

Een ezel betrad het podium

In een van de meest surrealistische momenten van de avond liep Kimmel met een ezel naar het juichende publiek en zei dat het Jenny was, een van de sterren van The Banshees of Inisherin. (Later bleek dat ze een bedrieger was.) “Jenny is niet alleen een acteur, maar ook een gecertificeerde emotionele steunezel”, zei de presentator. “Dat zeiden we tenminste tegen de luchtvaartmaatschappij om haar op het vliegtuig uit Ierland te krijgen.” Farrell werd vervolgens gezien terwijl hij haar een kus gaf – wie ze ook is, ze is zeker een gelukkige ezel.

De optredens waren episch

Het nummer Applause van Tell It Like a Woman was passend; This Is a Life van Everything Everywhere All At Once was een met hotdogs gevulde stoeipartij; en Naatu Naatu van RRR zorgde ervoor dat het dak eraf ging. Daarna kwam Lady Gaga – in jeans en T-shirt – met een intieme, gestripte vertolking van Hold My Hand uit Top Gun: Maverick, gevolgd door Rihanna. Haar uitvoering van Lift Me Up uit Black Panther: Wakanda Forever was verbluffend en kreeg een staande ovatie. Uiteindelijk kreeg Naatu Naatu de Oscar voor beste soundtrack – en de makers ervan accepteerden die op de meest schattige manier.

Hugh Grant en Andie MacDowell hadden een reünie

De co-sterren van Four Weddings and a Funeral, die de Oscar voor beste decorontwerp presenteerden, hadden bijna drie decennia later nog steeds een geweldige chemie. “We zijn hier eigenlijk om twee dingen te doen”, grapte Grant. “De eerste is mensen bewust maken van het vitale belang van een goede vochtinbrengende crème. Andie gebruikt er al 29 jaar elke dag een. Ik heb er nog nooit een gebruikt. Zij is nog steeds prachtig en ik ben eigenlijk een scrotum.”

John Travolta in tranen

De Grease-acteur leidde het in memoriam-gedeelte in, en huilde om zijn voormalige co-ster Olivia Newton-John, die afgelopen augustus overleed. “Ze hebben onze harten geraakt, ons doen glimlachen en werden dierbare vrienden aan wie we altijd hopeloos verknocht zullen blijven”, zei hij over de acteurs en actrices die het afgelopen jaar zijn overleden, voordat hij pauzeerde om tot rust te komen.

Brendan Fraser nam de prijs voor beste Acteur mee naar huis

Na het winnen van de prijs zei The Whale-ster: “Dus zo ziet het multiversum eruit! Ik dank de Academy voor deze eer. Ik ben Darren Aronofsky dankbaar dat hij me een creatieve reddingslijn heeft toegeworpen en me aan boord van het goede schip The Whale heeft getrokken. Dertig jaar geleden begon ik in deze business en dingen kwamen niet gemakkelijk naar me toe. Bedankt voor deze erkenning.”

Michelle Yeoh schreef geschiedenis

Halle Berry, de laatste niet-witte Oscarwinnares voor beste actrice, die het beeldje in ontvangst nam voor Monster’s Ball in 2002, overhandigde de prijs van dit jaar samen met de winnares van vorig jaar, Jessica Chastain, aan de ster van Everything Everywhere All At Once. “Voor alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en vanavond kijken, is dit een baken van hoop, het bewijs dat dromen uitkomen”, zei Yeoh “Dames, laat niemand je vertellen dat je ooit over je hoogtepunt heen bent! Ik draag dit op aan mijn moeder en alle moeders in de wereld. Zij zijn echt de superhelden. Dank aan de Academy. Dit is geschiedenis in de maak.”

Ze werd de eerste Aziatische actrice die de prijs in ontvangst nam en pas de tweede niet-witte acteur in 95 jaar. Terwijl ze Berry en Chastain omhelsde, kwam Yeohs co-ster Stephanie Hsu huilend in beeld.

‘Everything Everywhere All At Once’ was de grote winnaar

De Daniels namen de Oscar voor beste originele scenario in ontvangst (“My imposter syndrome is at an all-time high“, zei Daniel Kwan), en keerde terug om zowel beste regisseur als beste film op te halen. “Onze mede genomineerden, jullie zijn onze helden. Dit is raar!”, zeiden ze na de eerste overwinning. Hun film eindigde de avond met maar liefst zeven Oscars, en werd de derde ooit die drie acteerprijzen won, na A Streetcar Named Desire (1951) en Network (1976). Oh, en er was een hartverwarmende Indiana Jones and the Temple of Doom-reünie op het podium.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK