vogue-nls-nieuwe-columnist-gisele-azad-woon-nu-drie-maanden-in-het-bos-en-dat-heeft-alles-veranderd-250055
©Gisele Azad

Gisele Azad (31) is geboren in Teheran en werkt al bijna tien jaar als creatief consultant in de wereld van selfcare en humanitaire projecten. Tijdens de pandemie nam ze de beslissing haar leven compleet om te gooien en op zoek te gaan naar een plek in de natuur.

Gisele Azad, ‘back to nature’

Een plek met rust en de ruimte om haar eigen wereld te creëren. Ongeveer een half jaar geleden, terwijl ze op reis was in Mexico, kocht Gisele Azad samen met haar verloofde een bosperceel in nationaal park Drentsche Aa met een boshuis en twee cabins, zonder het ooit in het echt te hebben gezien. Voor Vogue.nl gaat ze elke maand een column schrijven over haar ‘nieuwe’ leven in de Drentse bossen en haar zoektocht naar natuur en natuurlijke producten, maar eerst stellen we haar even voor.

Kun je wat meer vertellen over je achtergrond? Waar ben je opgegroeid?

“Op 7 november 1995 kwam ik met mijn moeder en broertje naar Nederland vanuit Teheran, de hoofdstad van Iran. Een week later werd ik vier jaar en moest ik meteen naar de basisschool. Op die leeftijd was ik de Perzische cultuur nog aan het ontdekken, maar moest ik tegelijkertijd de Nederlandse cultuur en taal leren. Hierdoor merkte ik al snel dat ik weinig ruimte had om mezelf te leren kennen.

Ik kreeg vaak de vraag: ‘Voel je je meer Perzisch of Nederlands’? ‘Geen van beide’, antwoordde ik dan. Ik voelde heel sterk dat ik het leven op mijn manier wilde inrichten, met beide culturen en mijn identiteit. De vraag kwam voornamelijk door mijn wilde krullen, de haren op mijn armen en bovenlip en mijn unibrow. Op een gegeven moment vond ik het moeilijk om mezelf zo vaak te moeten uitleggen. Ik blondeerde de haren op mijn hoofd en lichaam, kocht kleding die ik mijn klasgenootjes zag dragen en probeerde mijn eigen idee van schoonheid te veranderen naar wat ik om me heen zag.”

Heb je dat altijd zo gevoeld?

“Alles veranderde toen ik op mijn twaalfde vrijwilligerswerk ging doen bij een asielzoekerscentrum. Ik leerde veel mooie en getalenteerde jongeren kennen vanuit de hele wereld. Ook zij deden hun best om erbij te horen, waardoor ze hun eigen identiteit op de achtergrond zetten. Ik vond dat zo ontzettend zonde, maar wist dat ik het zelf ook deed.

Dat was het keerpunt voor mij. Ik besloot mijn eigen identiteit te ontwikkelen en dat als voorbeeldfunctie te laten zien. Samen met de jongeren op het azc heb ik veel van onze culturen ontdekt, die fase van mijn leven vergeet ik nooit meer. Een thuis creëren in een nieuw land is moeilijk, maar moet zeker niet ten koste gaan van je fabuleuze zelf.

Het ontwikkelen van mijn eigen identiteit heeft jaren geduurd en gaat vast nog een hele lange tijd door. Ik ging op zoek naar manieren om me thuis te voelen in mijn lichaam. Ik ben me gaan verdiepen in voeding, ging naar een psycholoog en leerde alle natuurlijke en unieke karakteristieken te omarmen. Mijn donkere krullen kwamen terug, m’n wenkbrauwen zijn nog nooit zo wild geweest en mijn skincareroutine is gericht op het verzorgen van mijn huid, zonder het te willen veranderen. Wat ik leerde is dat ik niet meer kijk naar wat de ‘rest’ doet, maar altijd naar waar ik me goed bij voel.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gisele Azad (@giseleazad)

‘Eigen wereld creëren’ 

Kun je wat meer vertellen over de afgelopen jaren? Wat heb je allemaal gedaan? 

“In de afgelopen tien jaar ben ik op zoek gegaan naar manieren om dichter bij mezelf te komen. Door zelfontplooiing in studie, werk en door selfcare. Ik woonde een aantal jaren in Amsterdam en Berlijn waar ik bij een creatief mediabureau werkte. Ook zat ik een tijd op Bali voor de welbekende digital nomad-lifestyle en heb ik een poging gedaan om te leren surfen. Daarna verhuisde ik naar Zweden voor een masteropleiding waar ik samen met twee goede vrienden een skincarelabel heb opgezet.

Al die jaren ben ik ook actief gebleven bij de non-profit waar ik ooit als vrijwilliger begon. Tijdens de pandemie besloot ik rigoureus te stoppen met het skincarelabel en permanent in Nederland te wonen. Ik voelde heel sterk dat alles wat ik in de afgelopen tien jaar heb gedaan tot dit punt heeft geleid: ik waag een sprong in het diepe en neem het heft nóg meer in eigen handen.”

Het heft nog meer in eigen handen nemen. Op welke manier bedoel je?

“Rust. De natuur in z’n meest pure vorm en een plek waar ik letterlijk de ruimte heb om mijn eigen wereld te creëren, dat is waar ik van droomde. Een plek waar ik mijn homecoming kan vieren en eren, maar waar moest ik zoiets in Nederland vinden?

Mijn verloofde en ik hebben veel research gedaan naar natuurgebieden in Nederland en een half jaar na het begin van onze zoektocht, terwijl we op reis waren in Los Angeles en Mexico, zagen we online onze droomplek. Rudmer zei tegen me: ‘Dit is het.’ Zonder het perceel of de huizen in het echt te hebben gezien deden we een bod en dat werd geaccepteerd. We kochten dus vanuit Mexico een bosperceel met een huis en twee cabins in nationaal park Drentsche Aa. Twee maanden later kregen we de sleutel en konden we de huisjes voor het eerst bekijken. Toen begon het avontuur. We hadden geen idee wat ons te wachten stond.”

En, hoe ziet dat er nu ongeveer uit?

“Ondertussen wonen we drie maanden in het bos en heeft het mijn hele leven veranderd. Echt alles, van selfcare tot mijn werk, wardrobe en vooral mental health. We gaan het huis en de twee cabins samen met een architectenbureau compleet verbouwen. Op dit moment zitten we in de schetsfase waarbij alles nog mogelijk is. Ik ben vintage designmeubelen aan het sourcen, een nieuwe selfcareroutine aan het opbouwen, wennen aan de rust en de vrijheid en alle nieuwe perspectieven een plek geven. Elk aspect van mijn leven is veranderd en daar ga ik jullie in mijn columns alles over vertellen.”

Vanaf komende maand zal Gisele Azad elke maand een column schrijven voor Vogue.nl.