160-celebrities-tekenen-paginagrote-advertentie-in-steun-voor-abortusrechten-we-gaan-niet-terug-211839
©ANP

Camila Cabello, Selena Gomez, Ariana Grande en meer beroemdheden tekenen een paginagrote advertentie in de New York Times voor abortusrechten. “We zullen niet teruggaan – en we zullen niet terugdeizen”, staat er in grote letters. De advertentie, geproduceerd als onderdeel van Planned Parenthood’s Bans Off Our Bodies-campagne, is een reactie op het uitgelekte ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof van vorige week om het recht op abortus af te schaffen.

Beroemdheden tekenen advertentie 

“Het Hooggerechtshof is van plan om Roe versus Wade omver te werpen en daarmee het grondwettelijke recht op abortus weg te nemen”, luidt de tekst. “Onze macht om onze toekomst te plannen en controle over onze eigen lichamen te hebben, hangt af van de mogelijkheid om toegang te krijgen tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg, waaronder abortus.” 160 jonge sterren, zoals Ariana Grande, Selena Gomez, Kendall Jenner, Hailey Bieber, Shawn Mendes, Billie Eilish, Demi Lovato en Phoebe Bridgers ondertekenen ter ondersteuning.

De tekst in de advertentie gaat verder. Zo staat er: “Wij zijn kunstenaars. Scheppers. Verhalenvertellers. Wij zijn de nieuwe generatie die in onze kracht stapt. Nu worden we beroofd van onze macht. We zullen niet teruggaan – en we zullen niet terugdeizen.”

Roe versus Wade

De zaak Roe versus Wade uit 1973, die Amerikanen het recht op abortus gaf, wordt wellicht omver geworpen. De voorgestelde afschaffing van dit recht op abortus zou betekenen dat Amerika weer op staatsniveau mag bepalen wat hun abortuswetgeving wordt. Bij conservatievere staten betekent dit waarschijnlijk dat de toegang tot veilige abortusbehandeling voor vrouwen onmogelijk wordt. Duizenden mensen in diverse Amerikaanse steden protesteren tegen het besluit van het Hooggerechtshof. Naar verwachting volgt eind juni een definitief besluit.