stemmen-in-stijl-11-bijzondere-stemlocaties-tijdens-de-aankomende-tweede-kamerverkiezingen-275338
©Getty Images

De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij: 22 november is het al zo ver. Het allerbelangrijkste op deze dag is natuurlijk dat je een weloverwogen keuze maakt en je stem laat horen. Ben je er nog niet uit? Vul dan nog een stemwijzer in, volg interessante politieke Instagrampagina’s of kijk één of meerdere debatten (terug). Stemmen kan namelijk nogal ingewikkeld zijn, dus schakel de hulp in die je nodig hebt. Weet je wél al waar jouw stem naartoe gaat? Dan kun je alvast gaan nadenken over de stemlocatie. Stemmen is namelijk niet alleen een belangrijk recht, het kan ook heel leuk zijn. Deze keer zijn er opnieuw een aantal bijzondere stemlocaties waar je je stem geheel in stijl kunt uitbrengen. Wij zetten ze op een rij.

Bijzondere stemlocaties

In veel grote steden kan er worden gestemd in musea, kerken of andere bijzondere, onverwachte locaties. Good to know: je kunt alleen je stem uitbrengen in de gemeente waar jij bent ingeschreven. Naar een andere stad reizen om bij die ene leuke locatie te stemmen zit er dus helaas niet in. Ontdek of jouw woonplaats in het onderstaande rijtje staat en laat je inspireren: misschien kleur jij woensdag wel op één van deze bijzondere stemlocaties jouw vakje rood.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Madurodam | Den Haag

Jaarlijks wordt het familiepark Madurodam door zo’n 700.000 mensen bezocht. Op 22 november kun je er niet alleen genieten van de miniatuurgebouwen, maar ook je stem uitbrengen. Woon je in Den Haag? Dan ben je er zo. Vanaf het station is de stemlocatie binnen tien minuten te bereiken.

Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag

De Pier | Den Haag

Stemmen with a view: je kunt in Den Haag ook stemmen met de zee als achtergrond. Op De Pier in Scheveningen kun je even lekker uitwaaien met een strandwandeling – als het herfstige weer dat toelaat – en vervolgens stemmen.

De Pier, Strandweg 150-154, Den Haag

TivoliVredenburg | Utrecht

Lekker centraal, goed te bereiken, en ook nog eens een bijzondere locatie: TivoliVredenburg in Utrecht opent ook deze keer weer haar deuren als stemlocatie voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op weg naar het station? Loop dan meteen even Tivoli in en breng jouw stem uit in de Ronda-foyer.

TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht

Pathé | Amsterdam, Ede, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zwolle

Net als voorgaande jaren opent ook Pathé haar deuren om te stemmen, op verschillende locaties door heel Nederland. Het leuke aan deze locatie? Nadat je je stem hebt uitgebracht kun je genieten van een van de films in de bioscoop. Twee vliegen in een klap, toch?

Pathe, op diverse locaties

Het Anne Frank Huis | Amsterdam

Een wel heel bijzondere plek waar je deze keer kunt stemmen is het Anne Frank Huis, een van de plekken die je eraan herinnert wat er kan gebeuren als democratie en rechtsstaat verdwijnen. Extra leuk en interessant: als stemmer mag je voor of na je bezoek gratis het museum bezoeken.

Anne Frank Huis, Westermarkt 20, Amsterdam

Westermoskee | Amsterdam

Stemmen in de grootste moskee van Amsterdam? Dat kan in de Baarsjes, bij de Westermoskee. De architectuur van dit gebouw sluit aan op de Schoolstijl in De Baarsjes en is geïnspireerd op Ottomaanse bouwkunst.

Westermoskee, Piri Reïsplein, Amsterdam

Kinderboerderij De Werf | Amsterdam

Je stem uitbrengen tussen de geitjes, varkens, kippen en cavia’s? Op het randje van Amsterdam-Oost kan dat, bij kinderboerderij De Werf. Naast een boerderij is De Werf ook een dierenhotel: een plek waar dieren kunnen logeren als hun baasjes op reis zijn. Woon je in Amsterdam en ben je een dierenliefhebber? Breng dan je stem uit op deze bijzondere locatie in de natuur.

Kinderboerderij De Werf, Archimedeslaan 59, Amsterdam

Raadhuis | Hilversum

Op een toegankelijke maar toch bijzondere plek stemmen kan in Hilversum in het Raadhuis. Deze plek is een van de hoogtepunten van het werk van architect Willem Marinus Dudok, en gebouwd in een mooie omgeving. Het stembureau aan het Dudokpark is goed bereikbaar voor iedereen.

Raadhuis, Dudokpark 1, Hilversum

Fier Fortwerk IV | Bussum

Woon je in gemeente Gooise Meren? Ga dan even langs bij dit oude fort om te stemmen. Het fort zit naast theater Spant en is met haar bijzondere geschiedenis een buitengewone plek om je stem uit te brengen.

Fier Fortwerk, Doctor Abraham Kuyperlaan 1-A, Bussum

Mariniersmuseum | Rotterdam

Klinkt een gratis museumbezoek na het stemmen je als muziek in de oren? Ga dan naar het Mariniersmuseum in Rotterdam. Volgens het museum moet stemmen leuk zijn, en daarom mag je het museum gratis bezoeken en drie kinderen meenemen na het stemmen.

Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13, Rotterdam

Theater aan het Vrijthof | Maastricht

Dit theater in Maastricht staat bekend als ‘de huiskamer van Maastricht’. Het theater staat open voor alle kunst- en cultuurliefhebbers, en als Maastrichtenaar dus een mooie plek om te stemmen.

Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47, Maastricht