politieke-instagramaccounts-om-te-volgen-in-aanloop-naar-de-tweede-kamerverkiezingen-en-daarna-275185
©Getty Image

Het is nog maar een kwestie van dagen (!) tot de verkiezingen. Om je nog wat meer te verdiepen in politieke topics, kun je een aantal dingen doen. Naast het bekijken van tv-debatten, het lezen van kranteninterviews en het invullen van verschillende stemwijzers, kan het handig zijn om tijdens die hersenloze scrolmomenten op Instagram toch wat informatie mee te pikken over de verkiezingen. Welke partij vindt wat? Waarin verschillen de verkiezingsprogramma’s van elkaar? Welke moties hebben politieke partijen in de Tweede Kamer recentelijk gesteund? Deze politieke Instagramaccounts leggen het bloot.

Politieke Instagramaccounts om te volgen 

De realiteit is dat maar weinig mensen de verkiezingsprogramma’s van partijen doorspitten. Hoe kun je dan toch een helder beeld krijgen van de visie van een partij? En nog belangrijker: hoe weet je vervolgens wat je moet stemmen? Van een overzicht van partijprogramma’s tot het stemgedrag van verschillende partijen op moties in de Tweede Kamer: deze Instagramaccounts doen het werk voor ons, en laten aan de hand van duidelijke posts zien welke partij waarvoor staat.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Partijprogramma’s in Posts

“Geen zin om alles te lezen, maar wel willen weten wat erin staat”: dat is het motto van Partijprogramma’s in Posts. Op deze Instagrampagina wordt elke dag, tot de verkiezingen, een quote uit een partijprogramma gepost. En in tegenstelling tot sommige andere accounts komen hier de partijprogramma’s van álle deelnemende partijen aan bod. Zo hoef je niet ieder programma zelf door te spitten, maar ben je toch op de hoogte van de standpunten van alle partijen.

Check je stem 

Wie Tweede Kamerverkiezingen zegt, zegt verkiezingsprogramma’s. Een verkiezingsprogramma geeft namelijk de visie van een politieke partij weer. Zo’n programma komt in de praktijk echter zelden overeen met het daadwerkelijke stemgedrag van de partij in de Tweede Kamer. Check je stem laat zien hoe politieke partijen op moties stemmen. Hierdoor kun je goed zien of partijen ook doen wat ze beloven, en of die acties bij jouw visie passen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Check je stem (@checkjestem)

Politiek Nederland

Instagramaccount Politiek Nederland doet dagelijks verslag van opmerkelijke gebeurtenissen in de politiek. Van de laatste peilingen tot clips uit verschillende debatten: een goed overzicht van het politieke nieuws vind je hier, perfect om te volgen in aanloop naar de verkiezingen en daarna.

Links in het nieuws

Links in het nieuws noemt zichzelf ‘de krantenbak van links Instagram’, en dat vat het goed samen. De pagina houdt je op de hoogte van moties en nieuws, en vat in de dagen tot aan de verkiezingen verschillende verkiezingsprogramma’s samen. De focust ligt vooral op linkse partijen die niet alleen worden besproken, maar ook tot verantwoording worden geroepen. Je kunt nu je prangende vragen stellen op de pagina, zodat je tot een weloverwogen keuze kunt komen.

Politieke jongeren

De kans is aanwezig dat je dit account al kent en volgt. Politieke jongeren is de afgelopen maanden uitgegroeid tot een go-to politiek account voor veel jongeren, dat prangende politieke kwesties op een zeer treffende manier weet te duiden. Stellingen van verschillende partijen worden onder de loep genomen en verkiezingsprogramma’s ontleed. Het resultaat is een duidelijk overzicht van gebeurtenissen in de politiek, zij het door een progressieve bril.

Wat je ook doet: ga stemmen. Twijfel je of je überhaupt wil gaan stemmen? In dit artikel legt Johan Fretz uit waarom ook jouw stem zo van belang is.