dit-zijn-onze-favoriete-politieke-podcasts-in-aanloop-naar-de-verkiezingen-270421
©Getty Images

De Nederlandse politiek heeft de afgelopen tijd allesbehalve stilgestaan. Het kabinet is gevallen en is nu demissionair, premier Rutte stapt op en verlaat na ruim dertien jaar de Nederlandse politiek, en op woensdag 22 november is het tijd voor de verkiezingen. Reden genoeg om je wat meer te verdiepen in het reilen en zeilen van politiek Den Haag. Hoe wij dat graag doen? Door te luisteren naar politieke podcasts. Dit zijn onze luistertips, voor wie te weten wil komen wat er zich precies afspeelt op het Binnenhof.

Onze favoriete politieke podcasts

Er bestaan verschillende podcasts in Nederland die de belangrijkste gebeurtenissen in de politiek op een boeiende en begrijpelijke manier bespreken. Diepgaande verslaggeving wordt daardoor plotseling heel toegankelijk – denk aan analyses van relevante Kamerdebatten en uitleg van nieuwe wetgeving, maar ook aan interviews met nieuwe fractievoorzitters en uiteenzettingen van campagnes in aanloop naar de verkiezingen. Op willekeurige volgorde zijn dit onze favoriete Nederlandse politieke podcasts.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. Haagse Zaken – NRC

In de politieke podcast Haagse Zaken van NRC neemt Guus Valk je elke week mee achter de schermen van politiek Den Haag. Haagse Zaken staat bekend om zijn diepgaande analyses van politieke gebeurtenissen en beleidskwesties. Met elke week een ander thema en verschillende gasten worden relevante politieke onderwerpen besproken. En dan niet alleen wat de stand van zaken is, maar vooral hoe die tot stand is gekomen.

Hier te beluisteren.

2. Haags Halfuurtje – Trouw

Elke vrijdagochtend lanceert Trouw een nieuwe aflevering van Haags Halfuurtje, een politieke podcast onder leiding van presentator en verslaggever Christoph Schmidt. De naam van de podcast verwijst naar de wekelijkse vergadering in de Tweede Kamer waarin Kamerleden vragen kunnen stellen aan verschillende bewindspersonen. De podcast behandelt politieke ontwikkelingen, besluitvorming en beleidskwesties in Nederland en legt de focus op het interactieve element van deze Kamerdebatten.

Hier te beluisteren.

3. De Stemming van Vullings en Van der Wulp – NPO Radio 1

Joost Vullings, politiek journalist bij onder meer EenVandaag, en Xander van der Wulp, politiek verslaggever van NOS, bespreken elke vrijdag de opvallendste momenten van de afgelopen week in de Nederlandse politiek. Ze analyseren niet alleen het laatste politieke nieuws, maar duiken ook de Tweede Kamer in voor exclusieve interviews. Elke aflevering sluiten ze traditiegetrouw af met een politieke voorspelling.

Hier te beluisteren.

4. De Kamer van Klok – de Volkskrant

Technisch gezien is De Kamer van Klok geen losstaande politieke podcast, maar onderdeel van de dagelijkse podcast Elke Dag van de Volkskrant. Elke week besteedt de redactie één aflevering van de dagelijkse podcast aan de politiek. In De Kamer van Klok bespreken hoofdredacteur Pieter Klok, chef politiek Raoul du Pré en columnist Sheila Sitalsing onder leiding van presentator Gijs Groenteman de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag.

Hier te beluisteren – de politieke afleveringen beginnen met ‘De Kamer van Klok’.

Op zoek naar meer podcasts? Laat je dan inspireren door deze lijst met onze favoriete true crime-podcasts die ook absoluut het luisteren waard zijn.