dit-is-waarom-dua-lipa-een-rolmodel-is-voor-jonge-vrouwen-218654
©ANP

Dua Lipa (26) werd onlangs benoemd als ambassadeur van Kosovo, het thuisland van haar ouders. Vjosa Osmani, de president van het door ongeveer de helft van alle naties erkende land, prees de zangeres voor haar positie als rolmodel voor veel meisjes en vrouwen op de wereld. “Naast je muzikale talent heb je zo veel voor de mensen van Kosovo gedaan. Jouw manier van aandacht vragen voor ons land is ongeëvenaard en van onschatbare waarde”, voegde de president toe.

Rolmodel Dua Lipa ambassadeur van Kosovo 

Op Instagram deelde Dua Lipa een foto met de president en een afdruk van de brief waarin de president de zangeres prijst en bedankt. ‘Het is een eer en een privilege om mijn land zo te vertegenwoordigen over de hele wereld en om te zien dat we iets kunnen veranderen’, zo schreef ze. Haar ouders zijn Albanees en ontvluchtten Kosovo in de jaren 90.

Lang was Kosovo onderdeel van Joegoslavië en later Servië, maar in 2008 riep Kosovo zelf de onafhankelijkheid uit. Landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben die zelfstandigheid erkend, maar nog lang niet alle landen hebben dat gedaan. Een van de gevolgen hiervan is dat mensen uit Kosovo als enige Europeanen niet vrij kunnen reizen, ook niet in Europa. Ook zijn er nog steeds spanningen in het land. Zo is onlangs de ruzie met buurland Servië weer opgelaaid. ‘De jeugd van Kosovo verdient het om vrij te kunnen reizen, een visum te krijgen en groot te dromen’, sloot Lipa haar verhaal af.

Sunny Hill Foundation 

Sunny Hill Foundation is een liefdadigheidsorganisatie opgericht door Dua Lipa. De foundation zet zich in voor onder andere gelijke kansen voor jongeren. Andere doelen zijn het versterken van de democratie, het bevorderen van internationale samenwerkingen en het stimuleren van kansen op het gebied van met name cultuur.

De stichting organiseert, samen met Dukagjin Lipa (de vader van Dua Lipa), muziekfestival Sunny Hill. Naast Lipa zelf hebben er al grote namen op het festival gestaan, zoals Martin Garix, Miley Cirus en Calvin Harris. Het festival vond begin augustus plaats in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Dit jaar is er eind augustus nog een speciale editie in de Albanese hoofdstad Tirana.

Feministe Dua Lipa 

Dua Lipa wordt gezien als leider in de nieuwe feministische golf binnen de popindustrie. In een interview met Vogue Australia zei ze daarover: “Het is belangrijk voor mij om eenheid te laten zien tussen vrouwen. We moeten meer vrouwen zien, meer diversiteit en meer solidariteit. Lange tijd werden vrouwen tegen elkaar opgezet, dat is niet hoe het zou moeten zijn.”

De zangeres zei verder dat ze zelf later ook jonge vrouwen wil vertegenwoordigen in de muziekindustrie. Met haar album Future Nostalgia dat in 2020 uitkwam, zei ze de aandacht te willen afleiden van het huidige politieke klimaat. “Ik wil muziek maken die mensen aan iets anders laat denken.”

Gen-Z muze van Versace 

Ook op modegebied is de artiest een voorbeeld en inspiratiebron. Zo verscheen ze de afgelopen jaren voortdurend in items uit de garderobe van Versace en was het slechts een kwestie van tijd voordat Dua Lipa zou verschijnen in een van de campagnes van het modehuis. Dit gebeurde dan ook in de herfst van 2021. Daarmee sluit ze ‘als gezicht van’ aan in het rijtje Madonna, Elton John en Lady Gaga.

Ook schitterde ze op de catwalk tijdens de Versace lente/zomer-show van 2022. Ze opende de show in een zwart pak met cut-outs en verscheen later in een adembenemende roze jurk. Versace is niet het enige modehuis dat wegloopt met Dua Lipa: zo droeg ze tijdens haar Future Nostalgia-tour Jacquemus en schitterde ze op de catwalk voor de Balenciaga Couture herfst/winter 2022-show.

Geen makkelijke positie 

Ondanks het feit dat de zangeres trots is op haar (voorbeeld)rol, vindt ze het niet altijd makkelijk. Zo liet ze in een interview met het Duitse persbureau DPA weten dat de verwachtingen die mensen van haar hebben, haar soms onzeker maken. “Natuurlijk wil ik het best mogelijke voorbeeld zijn, al ben ik ook maar een mens. Ik ben niet perfect, maar zal proberen mensen op de juiste manier te beïnvloeden.”

In de jaren 90 vluchtten haar ouders vanuit Pristina naar Engeland. Op haar elfde ging Dua Lipa met haar ouders terug naar Kosovo, waar ze tot haar vijftiende woonde. “Ik heb mijn ouders steeds weer zien wennen aan verschillende omstandigheden. Ze hebben geprobeerd mijn broers, zussen en mij de best mogelijke toekomst te geven door dag en nacht te werken in verschillende banen. Ik heb gezien dat je niets cadeau krijgt in het leven. Je moet overal hard voor werken.”