alles-wat-je-moet-weten-over-de-sensationele-balenciaga-coutureshow-met-dua-lipa-nicole-kidman-en-kim-kardashian-216180

Coutureweek is inmiddels in volle gang, maar vandaag vond misschien wel de meest geanticipeerde show plaats; Balenciaga. Creative director Demna Gvasalia toont zijn tweede couturecollectie voor het modehuis en dat was op zijn zachtst gezegd een spektakel. Van een supersterrencast bestaande uit onder meer Dua Lipa, Kim Kardashian, Nicole Kidman en Naomi Campbell en de XXL ontwerpen met een scifi-randje; Demna Gvasalia herdefinieert de definitie van couture. Dit zijn de hoogtepunten van de Balenciaga Couture herfst/winter 2022-show.

Supersterrencast Balenciaga-coutureshow 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PERFECT (@theperfectmagazine)

Monden vielen één voor één open in de zaal toen duidelijk werd dat er niet één, niet twee, maar zes sterren (!) in de show meelopen. Zo zien we eerst Selling Sunset-ster Christine Quinn op de catwalk, waarna zangeres Dua Lipa een verschijning maakt gevolgd door Bella Hadid. Toen kwam Kim Kardashian plots tevoorschijn, die haar catwalkdebuut maakt tijdens de show. Wanneer je denkt dat je alles gezien hebt, loopt niemand minder dan Nicole Kidman (!) opeens mee in de show. En alsof dat nog niet genoeg is, zien we ook supermodel Naomi Campbell in een enorme zwarte baljurk verschijnen. Hoewel stuk voor stuk supersterren, zijn het de moderne muzen van de Georgische ontwerper. Een cast waar je U tegen zegt.

Alien-achtige elementen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Balenciaga by Demna (@demnagram)

Dan de kleding. De show, die plaatsvindt in de salons van Cristóbal Balenciaga in Parijs, bestaat uit twee aktes. De collectie begint met een tiental looks gemaakt van zwart, rubberachtig materiaal en leer met futuristische silhouetten. Hierin wordt het kenmerkende zandlopersilhouet van Cristóbal Balenciaga opnieuw gecreëerd door middel van moderne, sculpturale ontwerpen. Modellen zijn van top tot teen gehuld in de looks, die variëren van aansluitende jurken tot catsuits en broekpakken. De modellen dragen tassen gemaakt van old-school speakers – een samenwerking met Bang & Olufsen – en horloges als oorbellen en kettingen. Ook dragen sommigen zwarte, glanzende maskers die alien-achtige vibes geven. De gezichtsschermen zijn gemaakt in samenwerking met Mercedes. Hoewel onconventioneel en een tikkeltje creepy, zorgt het voor een hernieuwde focus op hetgeen waar het om draait – de kleding.

De tweede akte van de Balenciaga-coutureshow stelt de meer traditionele kijk op couture centraal. Maar dan wel, hoe kan het ook anders, met een twist. Van jurken met blauwe veren en zilverfolie-achtig materiaal tot all-denim looks, tracksuits en hoodies. De meest opvallende kledingstukken uit de collectie zijn de oversized, XXL ontwerpen. Sommigen zijn zelfs zó groot dat de modellen moeite hebben door de deuropeningen te lopen. Kers op de taart is de laatste look, die couturegetrouw altijd een bruidsjurk is. In een larger-than-life baljurk met meterslange sleep vol glinsterend borduurwerk, loopt een gesluierd model – al dan niet met enige moeite – door de ruimte.

Herdefiniëring van couture

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door mfw (@myfacewheno_o)

Wat je ook van de Balenciaga-coutureshow vindt, er is één ding duidelijk: Gvasalia herdefinieert met zijn collectie de betekenis van couture. Door zijn onconventionele collectie en cast bewijst hij wederom dat couture geen geïsoleerde, afgeschermde industrie is, maar dat mode en (pop)cultuur met elkaar verweven zijn. Waar we normaalgesproken getuigen zijn van de meest sierlijke en vaak vrouwelijke ontwerpen in een couturecollectie, toont Gvasalia dat het ook anders kan. Waarom kan een denim-look geen couture zijn? Of een hoodie gemaakt van zwart zijden? Wie bepaalt dat en waarom? Met zijn unieke kijk op mode verlegt de ontwerper de grenzen van couture. Het internet is voor even gebroken en deze show zal zowel de popcultuur- als modegeschiedenis ingaan.