ter-inspiratie-de-beste-lgbtq-podcasts-uit-nederland-259488
©Spotlight

Hurray. Het is Pride Month. Genoeg momenten om je te verdiepen in LGBTQ+-verhalen en ervaringen dus. Ook buiten Pride-maand is het van belang dit te doen. Want hoewel Nederland bekendstaat als progressief land (en om de vooruitstrevendheid op het gebied van LGBTQ+-rechten) hebben we, als het gaat om real life inzichten en representatie, nog een lange weg te gaan.

Gelukkig zijn podcasts krachtige hulpmiddelen geworden om verhalen te delen, discussies aan te wakkeren en gemeenschappen te verbinden. Ontdek hier de bloeiende podcastscene waarin diverse stemmen en perspectieven tot leven komen.

De beste Nederlandstalige LGBTQ+-podcasts

Als je op zoek bent naar inspiratie en empowerment, dan is deze lijst van de beste Nederlandse LGBTQ+-podcasts een must. Ontdek hier welke verhalen en stemmen je niet mag missen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1 op de 90

1 op de 90 mensen is intersekse. In de sprankelende podcast 1 op de 90 gaat journalist Lara Aerts in gesprek met individuen die geboren zijn in een lichaam dat zich niet volledig laat vatten binnen het man-vrouw spectrum. Deze podcast neemt je mee op een betoverende reis, waarin Aerts de diepgewortelde vraag onderzoekt: hoe is het om op te groeien in een wereld die stijf verdeeld is tussen de binaire geslachten, terwijl je zelf een unieke mix van beide kenmerkt? Gecreëerd door de briljante geest van Lara Aerts, biedt deze podcast een oprechte en openhartige kijk op de impact van intersekse zijn.

Hier te beluisteren.

De Lesbische Liga

Ben je benieuwd naar hoe het gesteld is qua films, series en andere media over lesbische en biseksuele vrouwen? Ontdek en leer meer over het media-aanbod in de bekroonde podcast De Lesbische Liga. 3FM-dj Vera Siemons en programmamaker Annefleur Schipper, die in 2021 de Dutch Podcast Award wonnen met deze podcast, nemen je mee in de kleurrijke wereld van queer-media. Van persoonlijke verhalen tot gesprekken die diep ingaan op de media-representatie van vrouwen die op vrouwen vallen. Inmiddels staan er zeven seizoenen van de podcast online. Genoeg uren aan luisterplezier dus.

Hier te beluisteren.

Middagzwemmers

Middagzwemmers is een openhartige podcast met persoonlijke verhalen over Nederlandse regenbooggezinnen. Luister en leer meer over de diverse ervaringen en perspectieven van LGBTQ+-stellen met een kinderwens. Niet alle trajecten zijn namelijk hetzelfde en ieder verhaal is anders. Als luisteraar krijg je een dieper inzicht in het leven van deze kleurrijke gezinnen. De podcast is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jocelyn Vreugdenhil, een komisch drama over een lesbisch stel met een kinderwens dat op zoek gaat naar een donor.

Hier te beluisteren.

En ze leefden nog gay en gelukkig

Is Nederland echt zo tolerant en progressief? Of is het een sprookje? Dit zijn vragen die de iconische presentator Harm Edens in de podcast En ze leefden nog gay en gelukkig onderzoekt. Want hoewel Nederland internationaal bekendstaat als een enorm tolerant land als het gaat om LGBTQ+-rechten, maakt Edens zich zorgen over de staat van mensen die niet binnen de norm vallen. Het is namelijk geen geheim dat homohaat en geweld nog steeds bestaat. En ze leefden nog gay en gelukkig gaat in gesprek met diverse mensen over de staat van de LGBTQ-gemeenschap in Nederland.

Hier te beluisteren.

Domme Vragen Bestaan Wel

In de podcast Domme Vragen Bestaan Wel onderzoeken podcastmakers Vinny en One’sy ondoordachte vragen en opmerkingen die mensen maken. Samen met bekende gasten bespreken ze maatschappelijke kwesties. Ze hebben bijvoorbeeld een gesprek gehad met Ouassima Tajmout over de ramadan en Merel Wildschut deelde haar ervaringen als iemand met een maatje meer. In de aflevering hieronder praten ze met Ricky Mohabbat over domme vragen die mensen stellen aan homoseksuelen. Luister mee naar deze boeiende gesprekken in de podcast Domme Vragen Bestaan Wel.

Hier te beluisteren.

De Roze Golf-podcast

Er gebeurt veel op het gebied van LGBTQ+-verhalen. Blijf op de hoogte van LGBTQ+-nieuws wereldwijd met de wekelijkse podcast De Roze Golf. De podcast begon als audiomagazine voor LGBTQ+-mensen in Overijssel. Nu is de podcast inmiddels een nationaal en internationaal succes. Luister naar persoonlijke verhalen over politieke, sociale en maatschappelijke kwesties in de LGBTQ+-gemeenschap wereldwijd. Ontdek ook inclusieve agendatips voor LGBTQ+-mensen. Kortom: luister naar De Roze Golf om geïnspireerd en geïnformeerd te blijven.

Hier te beluisteren.