nsimba-valene-lontanga-ik-wil-mensen-inspireren-en-bewust-maken-van-andere-afrikaanse-narratieven-210363
©Wendelien Daan, Vogue Nederland, mei 2022

The future is female and African – een stelling die in 2016 door Nsimba Valene Lontanga (30) is gemunt en compleet viral ging. Het is een motto dat haar tot op de dag van vandaag drijft. “Ik wil mensen inspireren en bewust maken van andere Afrikaanse narratieven en tegelijk een podium bieden voor vrouwen van kleur.”

Nsimba Valene Lontanga

Opgroeiend in het Utrechtse dorp Leusden, kwamen de verhalen over ‘het zielige Afrikaanse continent’ niet overeen met de inspirerende wereld die Nsimba Valene kende van haar Congolese ouders. Het werd haar missie op zoek te gaan naar de geluiden waar zij zich wel mee identificeert. “Mijn ouders vertelden over hun leven in Kinshasa, gezellige avonden met vrienden, levendige mode, dansen op de Congolese rumba. Dát is de schoonheid en inspiratie van de Afrikaanse cultuur die ik wil delen.”

Onderbelichte perspectieven

Bruisend van de positieve energie creëert Nsimba Valene op talloze manieren betekenisvolle inclusiviteit, waardoor ze een thema dat voor velen onbehapbaar kan voelen weet te transformeren tot iets optimistisch en hoopvols. Voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam cureert ze dit voorjaar een boekencollectie, geïnspireerd door haar Afrikaanse narratief. “Als zwarte vrouw vind ik het belangrijk te laten zien dat er verschillende verhalen zijn over wat zwart zijn en vrouw zijn betekent, en dat juist deze diversiteit aan identiteiten mensen kunnen inspireren ruimte in te nemen met hun authentieke zelf.”

Eenzelfde boodschap is te vinden in haar eerste boek Meer dan modemeisje dat dit jaar verschijnt; een ode aan vergeten modestemmen die de nodige verandering binnen mode en beauty vanuit onderbelichte perspectieven aankaart. De beautywereld verandert Nsimba Valene ook met de Hairbraidersclub; een braiding salon in hartje Amsterdam, gerund door zwarte vrouwen. Voor haar een manier om te laten zien dat ook black beauty global beauty is. Ik wil niet alleen vrouwen die op mij lijken inspireren, maar verhalen vertellen die alle vrouwen verbinden.”

Female empowerment

Het mag duidelijk zijn dat female empowerment centraal staat in alles wat Nsimba Valene doet. Haar grootste rolmodel? “Zonder twijfel mijn moeder. Van haar, mijn zussen en Afghaanse zustervriendin, leerde ik de waarde van sisterhood. Een vrouwencirkel die ervoor zorgt dat ik me veilig voel en nooit hoef aan te passen om ergens bij te horen, omdat er zo veel plekken zijn waar ik onderdeel van ben.”

Stap voor stap en met een onbetwistbare overtuiging creëert Nsimba Velene verhalen die verbinden. Net als in een huwelijk. “Het mooie is dat het niet alleen twee individuen verbindt, maar ook verschillende families en culturen samenbrengt. Kiezen voor een leven waarin persoonlijke verhalen niet langer weggestopt hoeven te worden om jezelf begrijpelijk te maken voor een ander.” Een wereld die we met z’n allen kunnen creëren.

Lees de interviews met onze andere Hollandse helden Joann van den Herik, Edwin Oudshoorn en Soumaya Ahouaoui in het nieuwe meinummer van Vogue Nederland, dat vanaf 21 april in de winkels ligt en hier online te bestellen is.