sterk-en-moedig-een-portret-van-oekraines-first-lady-olena-zelenska-217693
©Annie Leibovitz

De vrouw van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, voormalig komiek en acteur, bleef altijd liever achter de schermen, terwijl haar man, wiens presidentschap wellicht het lot van de vrije wereld gaat bepalen, in de schijnwerpers stond. Vogue’s Rachel Donadio sprak een aantal keer met Zelenska (én Zelensky) en schreef een portret over de first lady van een land in oorlogstijd. De indrukwekkende foto’s werden gemaakt door Annie Leibovitz.

First lady Olena Zelenska 

Sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, bevindt Olena Zelenska zich in het midden van een tragedie. Toen ik haar voor het eerst ontmoette op een regenachtige middag in Kyiv, waar de cafés vol zaten, zelfs te midden van  luchtalarmen, straalden haar gezicht en groenbruine ogen emoties uit die tegenwoordig door heel Oekraïne razen: een diep verdriet, herinneringen aan een veiliger, gelukkiger verleden en een onwrikbaar gevoel van trots op haar land.

“Dit zijn de meest afschuwelijke maanden van mijn leven en van elke Oekraïner”, vertelde ze via een vertaler. “Eerlijk gezegd denk ik niet dat iemand zich beseft hoe het emotioneel gezien met ons gaat.” Wat haar inspireert, vertelde ze, zijn haar mede-Oekraïeners. “We kijken uit naar de overwinning en twijfelen er niet aan dat we zullen zegevieren. Dat houdt ons op de been.”

Olena Zelenska
©Annie Leibovitz
Zelenska op Anatov Airport, in Hostemel met een groep vrouwelijke Oekraïense soldaten.

Ik ontmoette Zelenska ook in het presidentiële kantoorcomplex, een zwaar bewaakte plek die ik na een urenlange reis bereikte. Omdat het luchtruim van Oekraïne gesloten is voor burgervluchten, nam ik een nachttrein vanuit Polen. Ik reisde door gebieden waar een aantal van de ergste verschrikkingen van de 20e eeuw hebben plaatsgevonden. Eenmaal op de compound passeerde ik meerdere veiligheidscontroles en een labyrint aan donkere gangen vol met zandzakken en soldaten: het leven in oorlogstijd.

Vanaf het begin wordt deze oorlog zowel op de grond als in de informatieruimte uitgevochten, waar Zelensky – scherp en bedachtzaam in zijn beroemde olijfkleurige T-shirts – excelleert. In een cruciale nieuwe fase, waarin Oekraïne strijdt om internationale steun en nieuwe militaire hulp, is de rol van de first lady niet langer minimaal. Na de eerste maanden van de oorlog ondergedoken te hebben doorgebracht, is Zelenska, die net als haar man 44 jaar is, in het openbaar verschenen. Om een gezicht van haar land te worden – het gezicht van een vrouw, van een moeder, een empathisch en menselijk gezicht.

Vrouwen in de frontlinie 

Zelensky leidt een land met burgers die van de ene op de andere dag strijders werden en dat heeft zichtbaar een emotionele tol geeist. Tienduizenden vrouwen hebben in de frontlinie gestaan en de rol van Zelenska is steeds meer verschoven naar frontlinie-diplomatie. Ze reisde onlangs naar Washington voor een onofficieel en onaangekondigd bezoek. Daar ontmoette ze president Biden, first lady Dr. Jill Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Ook sprak ze het Congres toe en vertelde de groep wetgevers dat ze ook sprak als moeder en dochter, niet alleen als first lady.

Ze liet foto’s zien van Oekraïense kinderen die waren gedood door Russische raketten, waaronder een vierjarige met het syndroom van Down. “Ik vraag om iets waar ik nooit om zou willen vragen: ik vraag om wapens – wapens die niet worden gebruikt om oorlog te voeren tegen andermans land, maar om huizen te beschermen en het recht om levend wakker te worden in die huizen.”

Het was een meer oprechte versie van de boodschap die haar man altijd al had: dat de oorlog in Oekraïne om meer gaat dan alleen Oekraïne – het gaat erom wie de waarden van het westen en de naoorlogse orde zal handhaven. Als Poetin een soeverein land kan binnenvallen om zijn ambitie te vervullen – het voormalige Russische rijk herenigen – waar zal hij dan stoppen?

Of Zelenska – of haar man – westerse bondgenoten van Oekraïne zal overtuigen nog dieper betrokken te raken bij een conflict dat geen duidelijke oplossing laat zien en de wereldeconomie belast, is nog niet duidelijk. Op dezelfde dag dat Zelenska het Congres toesprak, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken dat Rusland zou overwegen uit te breiden naar verder gebied als westerse landen Oekraïne meer lange afstandswapens zouden geven.

Zelensky wil ondertussen de Russen terugdringen naar de grenzen van vóór 24 februari, zo niet verder, alvorens onderhandelingen met Rusland te overwegen. Oekraïne houdt vol dat overwinning mogelijk is: al lijkt het onwaarschijnlijk dat Rusland iets van het grondgebied dat het tot nu toe heeft opgeëist, zal opgeven. Door dit alles hebben het Congres en het Witte Huis van Biden een delicate lijn bewandeld: miljarden militaire hulp aan Oekraïne, maar terughoudend om Rusland permanent tegen zich in het harnas te jagen, verstrikt te raken in eeuwige oorlogen of te veel wapens te sturen naar een Oekraïens leger dat misschien niet getraind is om ze te gebruiken of om te voorkomen dat ze in Russische handen vallen.

Tegelijkertijd zijn grote Europese landen sterk afhankelijk geweest van Russisch gas, waardoor ze de Russische oorlogsinspanningen effectief financieren. Zelfs als ze Oekraïne militaire en technische ondersteuning bieden.

Of Zelenska’s bezoek aan Washington ook echt resultaat oplevert is nog onzeker. Wel is het een herinnering aan de kracht van beeldvorming. En beelden zijn belangrijk. Tetyana Solovey, een in Londen gevestigde voormalig redacteur bij Vogue Oekraïne, zegt dat de opkomst van Zelenska kritiek was. “De vrouwenstemmen in deze oorlog moeten worden gehoord en worden vertegenwoordigd”, zegt ze. “Zelenska is de eerste die spreekt over de menselijke ervaring van de oorlog.”

De first lady heeft Oekraïne geholpen zijn eigen stem te laten gelden. “Aan het begin van de oorlog ging het hele medialandschap over: ‘Biden zei’, ‘Boris Johnson zei’, ‘Olaf Scholz zei iets.’ Wat de grotere spelers denken over Oekraïne, wat Poetin wil'”, zegt ze. “Haar aanwezigheid in de media helpt Oekraïne een gevoel van keuzevrijheid te geven. Als een land dat het recht heeft om gehoord te worden, om te spreken en om als relevant te worden beschouwd.”

Olena Zelenska
©Annie Leibovitz
“Natuurlijk is ze mijn liefde, zegt president Zelensky. “Maar ze is vooral mijn beste vriend. De kleding in deze serie is van Oekraïense ontwerpers als The Bettter, Six, Hvoya en Poustovit.

In de schijnwerpers 

Begin juni, in een van haar eerste publieke optredens sinds de invasie, stond Zelenska stil bij zo’n 200 Oekraïense kinderen die in de oorlog waren omgekomen – een maand later was het aantal gestegen naar 300 kinderen. “Het hele land kent jouw verhaal en je bent niet de enige”, zei ze die dag, zich richtend op de ouders. “Je moet weten dat je belangrijk bent. Je was de belangrijkste persoon voor je kinderen. Zorg dus goed voor jezelf, voor hen. Dat willen ze graag.” Zelenska en de ouders hingen bellen in de bomen, één voor elk kind. “De klokken stonden voor de stemmen van onschuldige kinderen, zodat ze voor altijd zouden rinkelen en gehoord zouden worden”, vertelde ze. “Toen ik daar was kon ik alleen maar huilen.”

Nu Russische raketten op burgerdoelen vallen, is Zelenska een initiatief gestart om Oekraïners te helpen die aan trauma’s lijden. Ze leidt een initiatief om beoefenaars van geestelijke gezondheidszorg op te leiden en eerstelijnshulpverleners, waaronder leraren, apothekers, maatschappelijk werkers en politieagenten, te leren als counselors op te treden. “Meer in het algemeen wil dit initiatief de geestelijke gezondheid in het land verbeteren”, zei ze. Een moderne reactie op een ouderwetse agressieoorlog, een reactie die verder kijkt dan alleen overleven.

First lady zijn is geen rol die Olena Zelenska ooit wilde spelen. “Ik vind het fijner om op de achtergrond te zijn, dat pas beter bij me. In de schijnwerpers komen te staan was best moeilijk.” Zij en Zelensky ontmoetten elkaar op de middelbare school, begonnen te daten op de universiteit en hadden een druk leven in de entertainmentwereld voordat hij in 2019 het presidentschap won. Zoals zoveel van haar mede-Oekraïeners in deze oorlog, is Zelenska met gratie en lef gegroeid in haar positie. “Ik probeer mijn best te doen.”

Tegenstrijdigheden 

In onze twee gesprekken in Kyiv was Zelenska openhartig, waardig, elegant en droeg ze outfits van Oekraïense mode-ontwerpers. De ene dag koos ze een ecru zijden blouse met zwartfluwelen strik om haar hals en een zwarte halflange rok, haar asblonde haar opgestoken in een losse knot. De volgende dag droeg ze een spijkerbroek met wijde pijpen, witte sneakers met gele en blauwe details – een verwijzing naar de Oekraïense vlag en een fondsenwervingsproject van het merk The Coat – loshangend haar op de schouders en een roestkleurig overhemd. Ik kon het niet helpen, maar de roestige tint deed me denken aan de uitgebrande Russische tanks die ik langs de wegen zag staan in Irpin en Bucha, buitenwijken van Kyiv waar Oekraïne de Russen terugdreef.

In Bucha, de plaats van een nu berucht massagraf, wordt onderzocht of Rusland oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Ik vroeg Zelenska hoe nieuws over Russische wreedheden in Bucha het spel had veranderd. “De eerste weken na het uitbreken van de oorlog waren we ‘gewoon’ geschokt”, zei ze. “Na Bucha begrepen we dat het een oorlog is die bedoeld is om ons allemaal uit te roeien. Een uitroeiingsoorlog.”

Het is vreemd om in hetzelfde gesprek over Oekraïense uitroeiing en Oekraïense mode te praten. En toch is dit de cognitieve dissonantie van het huidige Oekraïne, waar allerlei soorten ontwerpers en professionals in binnen- en buitenland hun land steunen. Die tegenstrijdigheid is vooral het geval in Kyiv, waar je in een café een matcha kunt drinken en vervolgens in een uur naar Bucha kunt rijden om een massagraf te bezoeken. Het is moeilijk om te bevatten.

Tijdens onze gesprekken is het duidelijk dat de oorlog haar tol eist. Zelenska was angstig en gespannen, alsof ze opgesloten zat in een semipermanente staat van vechten of vluchten. Haar ogen vulden zich met tranen, vooral als ze het over dode kinderen had. Soms staarde ze uit het raam en kruiste haar handen over haar buik, een gebaar van zelfbescherming. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, werd Zelensky doelwit nummer één en zij en hun kinderen doelwit twee. “Ik kan er niet al te diep over nadenken, anders word ik paranoïde”, zei ze, terwijl ze een behoedzame blik wierp op een assistent, toen ik, zo voorzichtig mogelijk, vroeg hoe het allemaal voelde.

Volodymyr Zelensky

Toen de oorlog die ochtend in februari begon, was Zelenska thuis in de presidentiële residentie in Kyiv, met de president en hun twee kinderen: Oleksandra (18) en Kyrylo (9). Maandenlang had de regering van Biden inlichtingen gedeeld met Oekraïne en Europa: waarschuwingen voor een op handen zijnde Russische invasie. Toch had niemand, zelfs Zelensky niet, verwacht dat het zou gebeuren. Tóen het gebeurde, trok hij een pak aan, ging naar het kantoor en verklaarde de staat van beleg.

Terwijl Russische tanks op Kyiv afstormden, koos hij voor militaire kleding en won de oneindige steun van Oekraïners en de bewondering van de wereld door het land niet te ontvluchten. Zoals een van zijn voorgangers, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, wel had gedaan toen hij werd geconfronteerd met de Maidan Plein volksopstand in 2014. “Ik heb munitie nodig, geen lift”, zei Zelensky destijds.

Op dag twee van de oorlog filmde Zelensky een inmiddels beroemde handheld-video van zichzelf en zijn team buiten het presidentiële terrein. Zijn boodschap: “We zijn er. We zijn in Kyiv. We beschermen Oekraïne.” Hij inspireerde Oekraïners hetzelfde te doen. Sindsdien heeft zijn dagelijkse videobriefing aan de natie ook het moreel een boost gegeven.

Voordat hij president werd, was Zelensky niet alleen een populaire komiek, film- en televisiester (hij was de Oekraïense stem van Beertje Paddington en winnaar van Dancing With the Stars in zijn land), hij was ook medeoprichter van een van de grootste televisie- en filmproductiebedrijven in de post-Sovjetsfeer, Studio Kvartal 95. Zelenska werkte er als schrijver en redacteur aan een toonaangevende primetime satirische comedyshow en aan een spin-off gericht op vrouwen.

Eenmaal in functie bracht Zelensky veel televisiecollega’s en vrienden in zijn regering. Dit leidde tot uitdagingen en met name beschuldigingen van institutionele incompetentie. Hij heeft onlangs een jeugdvriend ontslagen die hij tot hoofd van de Oekraïense veiligheidsdiensten had benoemd. Maar er is geen twijfel dat Zelensky en zijn team voor een briljant effectieve communicatie zorgen. De president is klaar voor primetime, ook al is het land dat misschien (nog) niet. Hard hervormingswerk doemt op voor Oekraïne terwijl het streeft naar toetreding tot de Europese Unie, wat een langdurig proces is.

First lady-taken

Terwijl aan het begin van de oorlog Zelensky op schermen in Oekraïne en wereldwijd te zien was en de Verenigde Staten en Europa smeekte om wapens en hulp te sturen, waren Zelenska en de kinderen uit het zicht verdwenen en verhuisden ze steeds tussen veilige locaties. In die moeilijke dagen bleef Zelenska bezig door haar officiële first lady-taken bij te houden, schriftelijke interviews te geven en te proberen een aantal van haar initiatieven van voor de oorlogstijd opnieuw vorm te geven.

“In mijn dagelijkse schema zat geen vrij moment waarop ik achterover kon leunen en aan slechte dingen kon denken.” Ze hielp haar zoon met online school, wat een uitdaging was omdat ze niet realtime online konden zijn. Ze speelden bordspellen en lazen. Zo herlas ze 1984 van George Orwell. “Een afschuwelijk toeval. Het is een beeld van wat er tegenwoordig in Rusland gebeurt.”

Zelenska kon een tijdje niet communiceren met haar man of met haar ouders. Voor de oorlog had ze haar moeder elke dag aan de telefoon. “Ik weet niet hoe ik deze maanden had overleefd als we niet bij elkaar waren geweest”, zei ze over haar kinderen. De president heeft de kinderen om veiligheidsredenen nog niet kunnen zien. “Hij heeft het daar heel moeilijk mee. Hij lijdt. En mijn kinderen ook, omdat ze elkaar niet kunnen zien.”

Zoals zoveel Oekraïense families is ook het gezin van de first lady gescheiden. Ongeveer 9 miljoen Oekraïners zijn het land ontvlucht sinds het begin van de oorlog, de meesten van hen zijn vrouwen en kinderen. Mannen tussen 18 en 60 jaar moeten blijven en worden aangemoedigd om te dienen in territoriale strijdkrachten. Naar schatting 5.000 Oekraïense burgers zijn omgekomen, waarschijnlijk meer. Op pieken in de gevechten schatte de regering dat het 200 soldaten per dag verloor.

Toen Zelenska in het openbaar verscheen en op 8 mei, Moederdag, samen met first lady Jill Biden een opvangcentrum voor ontheemden in West-Oekraïne bezocht, liet dat een krachtig signaal zien. Ze was in het land en werkte voor het algemeen welzijn. Dit markeerde een nieuwe fase van de oorlog en van Zelenska’s rol als first lady: een baken voor haar burgers.

Stoer, met een zachte uitstraling 

Voor de oorlog was ze al een pleitbezorger voor de kwetsbaren. Vooral voor kinderen met speciale behoeften. Ook  werkte ze aan bewustwording en bestrijding van huiselijk geweld. Zelenska schakelde ook een gerenommeerde Oekraïense chefkok in om menu’s van de kantines in openbare scholen te herzien, meer groenten en fruit te introduceren en hielp bij de onderhandelingen over de introductie van Oekraïense audiogidsen in grote internationale musea.

Zelenska ging hiermee door, niet in de laatste plaats omdat miljoenen Oekraïners nu in het buitenland wonen, vooral in Europa. Het scholeninitiatief is verschoven omdat de vraag is of kinderen überhaupt naar school kunnen – Rusland heeft scholen gebombardeerd en niet alle gebouwen hebben adequate schuilkelders of genoeg te eten. In haar toespraak voor het Congres vergeleek Zelenska de Russische strategie in Oekraïne met The Hunger Games.

Die toespraak toonde de stijl van Zelenska: een stoere boodschap met een zachte uitstraling. Haar familie had lange tijd een jeugdig, toekomstgericht beeld van een onafhankelijk Oekraïne naar de rest van de wereld geprojecteerd. Dit is niet langer een land van oligarchen en kleptocraten van de post-Sovjet-jaren. “Ze houdt het modern en echt”, zei Julie Pelipas, een in Londen gevestigde Oekraïense ontwerper die hielp bij het vormgeven van de afbeeldingen bij dit verhaal. “Ze is heel precies met wat ze draagt, maar geeft ruimte om te experimenteren”, zegt Pelipas. “Als ze een broekpak draagt, is ze niet bang om er te mannelijk uit te zien naast de president. Dit is ook een teken van een moderne vrouw in Oekraïne – we zijn niet bang om te laten zien dat we sterker zijn, dat we gelijk zijn aan mannen.”

In gesprek met Zelensky

Kort voor Zelenska’s bezoek aan Washington, vroeg ik president Zelensky naar zijn vrouw en haar rol en inbreng. Toen ik zijn kantoor op het presidentiële complex in Kyiv bereikte, duurde het even voordat ik me realiseerde dat ik er echt was. Er lag een sierlijke parketvloer en ik herkende zijn bureau, geflankeerd door een vlag van Oekraïne, van zijn videoboodschappen.

Hij droeg een olijfkleurige trui en broek en zat aan het hoofd van een gigantisch lange tafel. Zelensky was tenger, had een baard van meerdere dagen en zag er moe uit. We schudden elkaar de hand. Ik vertelde hem dat ik er was om over een ander front in de oorlog te praten: het thuisfront. “Thuis is ook de frontlinie”, zei hij  in het Engels voordat hij overstapte naar het Oekraïens.

Hij vertelde dat hij begreep waarom miljoenen Oekraïners het land waren ontvlucht, maar dat degenen die overbleven rolmodellen moesten zijn, te beginnen met zijn familie. “Ik kan het voor een deel van onze mensen doen, voor een aanzienlijk deel”, zei hij. “Maar voor vrouwen en kinderen is mijn vrouw een voorbeeld. Ik geloof dat ze een zeer krachtige rol heeft voor Oekraïne, voor onze families en voor onze vrouwen.”

De oorlog is een cruciale overgangsfase ingegaan. Grote delen van het oosten en zuiden van Oekraïne staan onder Russische bezetting. Zelensky wil meer militaire steun voor defensie en om grondgebied terug te winnen dat Rusland sinds februari, zo niet sinds 2014, heeft ingenomen, toen Rusland voor het eerst de Krim en delen van Oost-Oekraïne binnenviel. De internationale aandacht verslapt, terwijl de inflatie en de gasprijzen wereldwijd stijgen.

Toen ik hem hiernaar vroeg, was Zelensky direct en duidelijk. “Ik zal heel eerlijk zijn en misschien niet erg diplomatiek: gas is niets. Covid, zelfs Covid is niets als je het vergelijkt met wat er gaande is in Oekraïne. Probeer je eens voor te stellen dat dit met jouw huis, met jouw land, gebeurt. Denk je dan nog aan gas of elektriciteitsprijzen? De strijd gaat verder dan Oekraïne. We vechten voor dingen die in elk land kunnen gebeuren. Als de wereld dit toelaat, handhaaft het zijn waarden niet. Daarom heeft Oekraïne steun nodig – aanzienlijke steun.”

Olena Zelenska en haar man Volodymyr Zelensky
©Annie Leibovitz
Zelenska en president Volodymyr Zelensky in het presidentiële kantoor in Kyiv.

Ik vroeg Zelenskyy hoe de oorlog zijn eigen familie heeft beïnvloed. “Zoals elke gewone man maak ik me zorgen over hen, over hun veiligheid. Ik wilde niet dat ze in gevaar werden gebracht. Het gaat niet om romantiek. Het gaat over de verschrikkingen die hier in de buitenwijken van Kyiv plaatsvonden en over al die verschrikkingen die nu plaatsvinden in ons land, in de bezette gebieden”, vertelde hij. “Maar natuurlijk heb ik ze gemist. Ik wilde ze zo graag knuffelen.”

Hij is trots op Zelenska. “Ze heeft een sterke persoonlijkheid. En waarschijnlijk is ze sterker dan ze dacht dat ze was. En deze oorlog – nou ja, elke oorlog zal waarschijnlijk kwaliteiten naar voren brengen die je nooit had verwacht te hebben.” Zelensky werd zachter toen hij praatte over zijn vrouw. Hij vertelde dat ze een geweldige moeder is die haar verantwoordelijkheden als first lady zeer serieus neemt. “Ze is mijn liefde, maar vooral mijn grootste vriendin. Ze is een patriot en houdt heel veel van Oekraïne.”

Nieuwe generatie 

Het stel ontmoette elkaar voor het eerst op de middelbare school in hun geboorteplaats Kryvyi Rih, een industriestad in het zuidoosten van Oekraïne. Toen ze begonnen te daten, was het geen liefde op het eerste gezicht. Hij werd aangetrokken door haar uiterlijk: “Je kijkt naar iemands ogen en lippen”, legde hij uit. Toen raakten ze aan de praat. “Waarschijnlijk was humor de wederzijdse chemie tussen ons”, zei Zelenska toen ik haar er naar vroeg.

Zelenska werd geboren als Olena Kiyashko. Haar moeder was ingenieur en manager in een bouwbedrijf en haar vader professor op een technische school. Zowel zij als Zelensky zijn enig kinderen. Beiden zijn opgegroeid in Russisch sprekende huishoudens en leerden later Oekraïens. Ze waren elf toen de Berlijnse Muur viel en zaten op de middelbare school toen Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd.

“We waren tieners in de laatste dagen van de Sovjet-Unie”, zei ze. “De wereld ging voor ons open.” Dat is nog een reden waarom de Russische invasie van Oekraïne zo’n schok is. “Als iemand ons gaat vertellen dat er geen Oekraïners zijn en een Oekraïner gewoon een slechte Rus is, trekken we dat heel slecht”, vertelde ze. “Mensen die in het onafhankelijke Oekraïne zijn geboren, zijn nu in de dertig. Een nieuwe generatie. Dus niemand in Oekraïne kan de redenen begrijpen om ons land binnen te vallen.”

Van tv-ster naar president 

Aan de universiteit studeerde Zelenska af met een graad in architectuur en Zelensky studeerde rechten, maar al snel veranderden ze allebei van koers om zich te wijden aan satirische komedie. In het begin had ze haar twijfels over het verdienen van de kost in komedie. Maar de komediegroep die door Zelensky was opgericht, had al een enorm populaire competitie gewonnen. “Dus er was een goede basis”, vertelde ze. In 2003 begonnen Zelensky en vrienden, waaronder Zelenska, Kvartal 95, een productiebedrijf dat een van de grootste werd in de Russisch- en Oekraïens-sprekende wereld. Ze noemden het naar het district Kryvyi Rih, waar ze opgroeiden.

Kvartal 95 produceerde een populair satirisch programma, Evening Kvartal, waarin Zelensky jarenlang de ster was en Zelenska de schrijver. Ze was vaak de enige vrouw in het schrijversteam, wat ze leuk vond. “Voor mij is het gemakkelijker om met mannen om te gaan dan met vrouwen. De deuren naar de ‘humorwereld’ staan voor vrouwen net zo wijd open als voor mannen, maar minder vrouwen wagen het erop. Er is wat moed voor nodig om deze weg in te slaan.”

De show bespotte politici en was als een soort Saturday Night Live. Het zorgde ervoor dat Zelensky een begrip werd  in Oekraïne. “Evening Kvartal was uniek: het enige theater met politieke satire in de voormalige Sovjet-Unie”, zei Alexander Rodnyansky, film- en televisieproducent die Zelensky al jaren kent en wiens zoon economisch adviseur is in zijn regering. Rodnyansky was hoofd van het Oekraïense televisienetwerk dat de show op prime time zette. “Hij deed iets heel belangrijks in het sociale en politieke proces van het land”, zei hij.

In 2015 werd Zelensky nog bekender door te schitteren in een televisieserie, Servant of the People, waarin hij een middelbare schoolleraar speelde die de heersende klasse bekritiseerde voor vriendjespolitiek en corruptie. Hij wordt verkozen tot president van Oekraïne. Een paar jaar later zou Zelensky dit zelf realiseren door het presidentschap te winnen. Hij versloeg Petro Poroshenko, een zakenman die aan de macht was sinds de eerste verkiezingen na de Maidan-opstand in 2014.

Rodnyansky zei zich een gesprek met Zelensky te herinneren vlak voordat hij won. “Zelensky zei: ‘Het zal maar één term zijn, we zullen proberen het land ten goede te veranderen. Dan ga ik en word ik weer producer. Ik ga een film maken over mijn ervaringen en win daarmee een Oscar’. Ik moest er om lachen.”

Radicale verandering

Toen Zelensky besloot zich kandidaat te stellen, was Zelenska van streek. “Ik respecteerde zijn keuze en begreep dat dit een belangrijke stap voor hem was. Tegelijkertijd voelde ik dat mijn leven en dat van mijn familie radicaal zouden veranderen. Een langdurige en behoorlijk complexe verandering. Ik wist dat er veel werk voor me zou zijn en had gelijk.”

Zelenska’s meest ontspannen momenten in onze gesprekken ontstonden als ze terugdacht aan de jaren voor de oorlog en vóór het presidentschap. Naar een concert van Adele in Lissabon, met vrienden naar Krakau rijden om Maroon 5 te zien. Een weekendje Barcelona, films kijken als gezin. Ze hebben Forrest Gump “miljoenen keren” bekeken en ze houdt van Legends of the Fall en The Bridges of Madison County. Zoals iedereen in Oekraïne wil ze weer een normaal leven.

Olena Zelenska
©Annie Leibovitz
“De eerste weken van de oorlog waren we 'gewoon' in shock. Na Bucha wisten we dat het een oorlog is om ons uit te roeien.

Ik vroeg haar of iets haar had voorbereid op de oorlog. “Niets”, zei ze. “We leefden een gelukkig leven en hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Maar we hebben hoop.” Hoe meer ik met Zelenska sprak, hoe meer ik haar begreep; haar isolement en haar angst. “Ik voel me inderdaad geïsoleerd. Ik kan niet vrij gaan en staan waar ik wil. Winkelen is tegenwoordig een droom die niet kan worden gerealiseerd.” Maar ze houdt het vol, voor haar land, om aan al die verwachtingen te voldoen. “Een moeilijke taak omdat je constant de last van verantwoordelijkheid voelt.”

Haar inspanningen werpen hun vruchten af. Op mijn laatste ochtend in Kyiv, voor een lange treinreis terug naar Polen, hield het op met regenen en maakte ik een wandeling over Maidan Square. Ik stopte om mensen te vragen wat ze van Zelenska vinden. De reacties waren allemaal positief. “Ze is nederig, eigentijds en modern”, aldus Antonina Siryk, die me trots vertelde dat ze postzegels ontwerpt. Ze werkte aan een nieuwe postzegel uitgegeven door Oekraïne met de tekst ‘Russisch oorlogsschip, go fuck yourself‘.

Ik praatte met een stel, Svitlana en Sergiy Karpov, die in Kyiv woonden, maar hoopten terug te keren naar hun huis in de Donbas-regio, nu onder Russische bezetting. Beiden bewonderen Zelenska. “Allereerst is ze mooi”, vertelde Sergiy, een graafmachinemachinist. “We houden van hun familie”, voegde zijn vrouw, die in verzekeringen werkt, eraan toe. “Ze zien eruit alsof ze echt van elkaar houden. Dat kun je voelen.”

Terug in haar kantoor, voordat ik afscheid nam van Zelenska, gaf ze me een boek over de stad Charkov, die Rusland met artillerie had beschoten. Die dag had Rusland ook raketten afgevuurd op Vinnytsia, een stad ten zuidwesten van Kyiv, ver van de frontlinies, met de boodschap dat het nergens veilig is. Zelenska was duidelijk aangeslagen. Met de telefoon van een assistent liet ze me een afbeelding zien van een dood kind.

Het is allemaal zo zwaar om te dragen voor de first lady. De oorlogsmachine, de mediamachine. Ze heeft een baan waarvoor ze nooit heeft gesolliciteerd, maar doet het goed. Toen ik wegging, schudden we elkaar de hand en waagde ik een korte knuffel. Ze liep met me mee naar de deur. Ik zei dat ik hoopte dat haar familie snel weer samen aan dezelfde tafel zou kunnen dineren. Zoveel gescheiden gezinnen. Zoveel levens verloren. “Daar droom ik van”, antwoordde first lady Olena Zelenska.

Stylist: Julie Pelipas

Style-assistent: Anastasiia Popadianets, Maria Hitcher

Make-up: Svetlana Rymakova

Haar: Igor Lomov

Producer: Maryna Sandugey-Shyshkina

Line producer (fixer): Maryna Shulikina, Vlad Mykhnyuk, Kasia Krychowska

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.