wat-je-op-valentijnsdag-of-uberhaupt-niet-moet-zeggen-tegen-je-single-vrienden-241146
©Casper van der Linden, Vogue Nederland, oktober 2022

Pas op 25-jarige leeftijd kreeg Valentijnsdag een echte betekenis voor mij, want het was de dag waarop ik deed wat zoveel vrouwen voor mij hebben gedaan: ik maakte het uit met mijn vriend. Na drie jaar verkering en twee maanden samenwonen werd 14 februari de dag waarop ik single werd. De timing was enigszins ongelukkig, maar het zorgde voor een gedenkwaardig moment. Vanaf die dag sprong ik in het diepe en sloot ik mezelf aan bij de tienduizenden (honderdduizenden? Ik ben slecht in rekenen) vrijgezellen in New York City.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe opgewonden ik was. Maar zoals de meeste dingen in het leven, zijn er hoogte- en dieptepunten verbonden aan vrijgezel zijn. Op een hoogtepunt ben je een onaantastbare godin die stevig in haar schoenen staat. En op een dieptepunt ben je een nietszeggend stofje waar niemand ooit van gehouden heeft of zal houden. (Bevind je je in die laatste fase? Dan is het tijd om je beste vrienden in te schakelen, die je toespreken met woorden van aanmoediging en blinde haat tegen iedereen die je ooit onrecht heeft aangedaan).

Plezier hebben als single

Niet iedereen heeft dezelfde doelen als je vrijgezel bent. Mijn doel was om single te blijven en plezier te hebben en daar was ik goed in. Of het doel de middelen heiligde… Wie zal het zeggen? (Dat deden ze niet.) Voor mij betekende het single leven een heleboel doelloze dates, afspraakjes met de ergste mensen op aarde – om daar vervolgens zelfs boos over te worden. Als gevolg daarvan kreeg ik vaak frustrerend advies, zowel gevraagd als ongevraagd. Altijd goed bedoeld, maar vaak afgezaagd en zelden constructief, begon ik de clichés op te merken die steeds weer opdoken in het centrum van ieders pogingen om “te helpen”.

Dus ter ere van deze heilige feestdag heb ik een lijst samengesteld van de adviezen die we allemaal nooit meer moeten geven, aangevuld met wat je single vrienden eigenlijk zouden willen antwoorden als ze het voor de miljoenste keer horen, en enkele voorstellen van wat je wél kan zeggen tegen de singles in jouw groepschats.

Tijd voor een rollenspel (spicy!). Dit kun je beter niet tegen je single vrienden zeggen (op Valentijnsdag).

Single (vrienden) op Valentijnsdag

Vermijd: “Er zijn veel meer vissen in de zee”

“Oké, cool. Dus ik moet door de hele oceaan heen waden? De zee is enorm! Het bedekt het grootste deel van de planeet. Ik heb Finding Nemo gezien en ja (spoiler) Marlin vindt hem uiteindelijk, maar ik denk dat de schrijvers van Pixar daar wat vrijheden hebben genomen.”

Probeer: “De juiste persoon loopt ergens rond, je hebt hem alleen nog niet ontmoet”

“Je hebt gelijk. Ik ga de hoop niet opgeven. Die relatie was zeker niet met de juiste persoon en ik wil geen tijd meer verspillen met rouwen.”

Vermijd: “Je verspilt zoveel tijd met daten. Het gebeurt gewoon vanzelf”

“Eerlijk? Je klinkt krankzinnig. Als ik een auto zou willen kopen (wat ik nooit zou doen omdat het te veel papierwerk is), zou je me niet vertellen dat ik níet moet gaan shoppen, om vervolgens maar te hopen dat de juiste auto toevállig wordt aangenomen bij het bedrijf waar ik werk (zoals je dat wel over een persoon zou zeggen).”

Probeer: “Daten moet leuk zijn. Het is geen fulltime baan”

“Ik heb het gevoel dat ik er zoveel tijd en moeite in steek en er niet echt iets uithaal. Misschien moet ik me richten op kwaliteit en niet op kwantiteit.”

Vermijd: “Als je echt een stabiele relatie wil, moet je jezelf er gewoon voor inzetten”

“Dit komt zeker van dezelfde persoon die zei dat ik moest stoppen met zoeken? Dit slaat echt nergens op. Bovendien ben ik bang om mijn eerlijke en ‘echte’ zelf te zijn. Het is veel makkelijker om één keer met iemand te slapen om vervolgens nooit meer met die persoon te hoeven praten.”

Probeer: “Als je echt een stabiele relatie wil, moet je emotioneel beschikbaar zijn”

“Dat is zo waar. Emotioneel beschikbaar zijn is makkelijker dan je kwetsbaar opstellen. En als ik niet emotioneel beschikbaar ben, is dat niet echt eerlijk tegenover mij of de ander.”

Valentijnsdag komt helemaal goed

Het is je gelukt! Je hebt bijna een heel artikel gelezen. Nu nodig ik je uit om je single vrienden aan te moedigen (wanneer je dat gevraagd wordt) totdat je duimen er pijn van doet (van het typen).

Wacht! Nog één ding. Vrijgezelle lezers, ik richt me rechtstreeks tot jullie. Mijn laatste advies is om één belangrijk ding te onthouden: single zijn is niet iets dat je moet oplossen. Er is geen goede of verkeerde manier om single te zijn. De ergste mislukkingen die ik als vrijgezel had, kwamen omdat ik iets probeerde te forceren dat niet goed was. Single zijn is iets om te vieren. Zelfs mijn slechtste dagen als vrijgezel waren beter dan mijn beste dagen als vriendin van de verkeerde persoon. Je hebt niemand nodig om je te vertellen hoe je single moet zijn. Jij bent degene die het nu ervaart.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.