de-geometrische-sleehak-is-nu-al-de-opvallendste-schoen-van-2023-240779
©The Attico / Matthew Tammaro

Soms heb je zo’n schoen die al seizoenen lang van het modetoneel verdwenen lijkt te zijn, maar dan plots weer overal te zien is. De sleehak is er zo een – een van de controversieelste schoenontwerpen ooit. De sleehak anno 2023 is niet de variant die we kennen uit 2010, met plateauzolen of gevlochten touw; de schoen krijgt een upgrade in de hak die moderne vormen aanneemt. Van The Attico en Bottega Veneta tot Khaite en Dior: de geometrische sleehak duikt overal op en is nu al de opvallendste schoen van 2023.

De geometrische sleehak

Ontwerpers zijn altijd op zoek naar nieuwe vormen voor nieuwe collecties, en deze keer lijkt het erop dat ze die vooral hebben gevonden in schoenen – sleehakken, om precies te zijn. Daarbij worden traditionele hakken verruild voor interessante architecturale vormen. Tijdens het herfst/winter 2022-seizoen – en later ook nog tijdens het resort 2023- en lente/zomer 2023-seizoen) zagen we hoekige hakvormen bij klassieke spitse pumps in de eerste collectie van Bottega Veneta’s nieuwe creative director Matthieu Blazy, en een soortgelijke sculptuurhak bij The Attico. Dior onthulde tijdens hun lente/zomer 2023-show vervolgens een soort hybride-hak, een combinatie van een Mary-Jane en een sleehak-ontwerp, met een subtiele hak afgewerkt met ronde vormen.

Geometrische sleehakken in verschillende collecties
©Spotlight / Khaite
Bottega Veneta, Dior, Khaite

Cutting edge

Beschouw de opvallende sleehak in kwestie als de 2.0-versie van het klassieke model; het ontwerp is hetzelfde, maar dan met een opvallende hak. Soms vloeiend, maar vaak juist heel staccato; kaarsrechte hoeken zorgen voor een vlijmscherpe geometrische look. (Vrijwel letterlijk cutting edge wedges – misschien moeten we deze schoenstijl omdopen tot de ‘cutting wedge‘? Wel zo toepasselijk als je het ons vraagt.)

Het voordeel van de schoen? Ze zijn niet alleen gemakkelijk(er) om op te lopen (dan op andere hoge hakken), ze zorgen tegelijkertijd voor een vernieuwende outfit. Want we kunnen garanderen dat menigeen twee keer zal kijken wanneer er iemand met een geometrische sleehak langs loopt.

The Attico Cheope pump

The Attico Cheope pump
©The Attico

Bordeauxrode sleehak, € 730

Arket sleehak-laars

Arket sleehak laars
©Arket

Leren laarzen met brede schacht, € 359

Gele sleehak-slipper, € 273

Bottega Veneta sleehak

Bottega Veneta pump
©Bottega Veneta

Witte pumps, € 790

Tom Ford fluwelen sandaal

Tom Ford sleehak
©Tom Ford

Blauwe sleehak, € 660