de-klassieke-mary-janes-krijgen-dit-seizoen-een-moderne-upgrade-234116
©Nodaleto

Carrie Bradshaw maakte in 2002 al duidelijk dat de aantrekkingskracht van Mary Janes meer is dan van elke andere eenvoudige schoen. Zo stelde ze na het zien van een paar zwarte Manolo Blahnik Mary Janes: “Ik dacht dat dit een schoenmythe was!” Het moge duidelijk zijn dat Mary Janes sindsdien bijna alles zijn geworden, behalve een mythe.

Misschien wel een van de meest populaire tijdloze schoenontwerpen ooit houdt jaar na jaar haar aantrekkingskracht. Ook in 2022, maar dan met een moderne upgrade. Van Prada’s platformversie van de klassieke schoen tot Versace’s plateauhakken en Diors chunky variant.

Geschiedenis van Mary Janes 

Mary Janes zijn al enige tijd onderdeel van de modewereld. De naam komt van een gelijknamig stripfiguur uit de Buster Brown-serie. Mary Jane droeg in de verhalen een open schoen met daarover een bandje. De Amerikaanse schoenenfabrikant Brown Shoe Company patenteerde de naam in 1904 en ontwierp de schoen die een groot succes werd. Sindsdien zijn Mary Janes niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Succes van het ontwerp? Het is tijdloos. Tweede is het feit dat de eenvoudige schoen slechts wordt gekenmerkt door één detail. Een bandje – ook wel bekend als een bar – aan de bovenkant over de wreef. De rest – hakhoogte, materiaal of stijl – kan vrij geïnterpreteerd worden. Dus is de schoen door de jaren heen op verschillende manieren vormgegeven en gedragen.

Mary Janes-trend in 2022

Hoewel Mary Janes nooit helemaal uit het straatbeeld zullen verdwijnen, ondergingen ze het afgelopen jaar een ware heropleving. Mede door trends als balletcore en tenniscore kwam de schoen extra onder de aandacht. De meest opvallende Mary Jane-ontwerpen van dit jaar waren daardoor niet slechts een paar voorbeelden.

Prada Mary Jane
©Alessandro Viero / Gorunway.com

Waar Miu Miu de klassieke schoen een kittenheel gaf, koos Prada voor sculpturale versies inclusief dikke blokhak en puntige neus. Ook op de catwalk van Bottega Veneta tijdens Matthieu Blazy’s eerste show voor het modehuis verscheen een enorme versie van de schoen met gebolde hak. Italiaans modehuis Versace toonde misschien wel de hoogste platformvariant ooit, eentje die compleet viral ging en door vele celebs werd gedragen.

Een merk dat de schoen centraal stelt in alle collecties is het Franse Nodaleto. Mede door labels als deze krijgt het elegante ontwerp een heuse cool girl-vibe. De platte Mary Jane-stijlen zijn al enige tijd te spotten bij verschillende labels, waaronder The Row die een ontwerp maakte geliefd bij Zoë Kravitz en Jennifer Lawrence. Duidelijk is dat de verschillende kanten dit jaar volledig tot uiting komen, waardoor er voor elke stijl een passende Mary Jane te vinden is.

Maje

Maje Mary Jane loafers van kalfsleer
©de Bijenkorf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Jane loafers van kalfsleer, € 201

Versace

Versace Mary Jane
©Versace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satijnen Mary Jane pump, €‌ 650

Nodaleto

Nodaleto Mary Jane
©Nodaleto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platform pump van satijn, € 560

Manolo Blahnik

Manolo Blahnik Mary Jane
©Manolo Blahnik

 

 

 

 

 

 

 

 

Beige lakleren Mary Jane pump, €‌ 695

Vagabond

Vagabond Mary Jane
©Vagabond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Jane met vierkante neus, € 100

Ganni

Ganni Mary Jane
©Ganni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mary Janes met dikke zool, € 345

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.