viktor-rolf-over-hun-nieuwe-brillencollectie-geinspireerd-op-flowerbomb-gedurfd-maar-subtiel-228486
©Marijke Aerden

Viktor & Rolf zijn misschien wel het bekendste ontwerpersduo van Nederland, dat het ook nog eens internationaal heel goed doet. Volgend jaar vieren ze hun dertigjarige jubileum, een mooie mijlpaal. Onlangs lanceerden ze een nieuwe brillencollectie die verkrijgbaar is bij Specsavers. We stelden Viktor & Rolf enkele vragen.

Viktor & Rolf over de nieuwe brillencollectie

Viktor & Rolf zijn natuurlijk beroemd geworden als mode-ontwerpers, maar inmiddels bieden ze meer dan alleen couture. Denk aan hun populaire parfums Flowerbomb, Spicebomb (waarvan inmiddels meerdere versies bestaan), Good Fortune en Bonbon. En daar stopt de creativiteit niet: het duo staat ook bekend om hun liefde voor kunst en design, zoals terug te zien is in hun mode, maar ook in andere producten. Zelf zeggen ze daarover per mail: “Alles wat we creëren, begint vanuit een punt van nieuwsgierigheid en het verbaliseren van onze ideeën. Alles begint met taal en kan vele creatieve vormen aannemen.”

Zoals de vorm van monturen. Eerder lanceerden Viktor & Rolf al hun eerste brillencollectie, genaamd Viktor&Rolf Vision. Nu is er een tweede collectie, in Nederland verkrijgbaar bij Specsavers. Viktor Horsting en Rolf Snoeren: “Na het succes van onze eerste brillencollectie waren we enthousiast om onze visie en ideeën verder te vertalen in een nieuwe collectie. We hebben stijlen ontworpen die gedurfd, vrouwelijk en uitgesproken zijn. De collectie richt zich op innovatie, en tegelijkertijd op iconische en verfijnde vormen die geworteld zitten in onze couture-geest.”

Surrealistisch gevoel

Deze bestaat uit zes monturen gemaakt van duurzaam bio-acetaat, in zachte kleuren als beige en roze, te verkrijgen met optische en zonnebrilglazen. De vormen en verhoudingen geven een surrealistisch, glamourous en filmisch gevoel. Ook is er een montuur bestaande uit één ononderbroken lijn: de VR18. Opvallend is het patchwork-frame, met Flowerbomb-vormen, op de zijkant van het montuur. Dit model borduurt voort op een eerder frame uit de vorige brillencollectie.

De ontwerpers over dit montuur: “Toen we Flowerbomb creëerden, werd het gezien als een risico om een geur te lanceren die niet de huidige trends volgde. Flowerbomb spreekt over de kracht van transformatie, waarbij alles kan worden omgezet in iets positiefs en moois. Voor onze Vision-collectie streefden we naar een andere versie van dit idee – een die gedurfd maar subtiel genoeg is voor brilmonturen. Het Flowerbomb-patroon is gelaagd over een selectie monturen. Het is tot stand gebracht op een subtiele en subversieve manier, die onze geschiedenis viert.”

30 jaar Viktor & Rolf

Over hun geschiedenis gesproken: volgend jaar bestaat Viktor & Rolf als ontwerpend duo maar liefst dertig jaar. De mannen leerden elkaar kennen op de mode-academie in Arnhem en besloten al snel als ontwerpersduo samen te werken. In die hoedanigheid zijn ze ook weer andere samenwerkingen aangegaan. Zo is het eveneens Nederlandse designcollectief Studio Job een partner voor bijvoorbeeld show-staging.

Voor de succesvolle parfums wordt samengewerkt met L’Oréal Group. En nu is er dus voor de tweede maal een brillencollectie die te koop is bij Specsavers. Desgevraagd zeggen de heren over collabs: “We gaan altijd op ons gevoel af als het gaat om samenwerkingen. Het bepalen van een samenwerkingspartner gaat over elkaar creatief uitdagen en ideeën verder ontwikkelen.”

Tot slot: waar zijn Viktor & Rolf nu mee bezig? Dit jaar toonden de ontwerpers voor het eerst hun werk tijdens Amsterdam Fashion Week. Komt er wellicht nóg een presentatie in eigen land? Dat blijft geheimzinnig. “We verkennen verschillende ideeën voor onze nieuwe haute couturecollectie die in januari 2023 wordt getoond – het jaar dat ook ons dertigjarig bestaan markeert.”

Viktor & Rolf voor Specsavers Viktor & Rolf voor Specsavers