de-17-beste-vintage-looks-van-zendaya-door-de-jaren-heen-293436

Zendaya staat bekend om haar opvallende vintage looks op de rode loper, van Yves Saint Laurent uit de jaren 80 tot Versace uit de noughties. Tijdens de Dune: Part Two-perstournee bevestigde de actrice – samen met haar image architect Law Roach – haar status als koningin van de archieven. Op de Londense première van de film verscheen Zendaya in hét Thierry Mugler fembot-pak uit de herfst/winter 1995-couturecollectie van het merk, en kort daarna, in Seoul, droeg ze een look van Givenchy, ontworpen door Alexander McQueen, uit de herfst/winter 1999-collectie.

Zendaya en haar vintage looks

Ook tijdens de huidige Challengers-perstournee kiest de Britse Vogue-coverster regelmatig voor een vintage look. Zo verscheen ze onlangs in de groen-witte dambordjas uit de lente/zomer 2013-collectie van Louis Vuitton, ontworpen door Marc Jacobs. En kort daarna in een groen overhemd met knoopsluiting en bijpassende broek uit de lente/zomer 1999-collectie van de ontwerper voor het Franse modehuis. Deze kleurkeuze past tenslotte perfect bij het tennisthema.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een duurzame keuze

Het feit dat Zendaya voor vintage kiest, geeft natuurlijk een sterk signaal af over hoe we de impact van onze eigen garderobes op het milieu kunnen verminderen. Daarom droeg de actrice ook, als co-host van de 2024 Green Carpet Fashion Awards in maart, een jurk uit het archief van Roberto Cavalli – om precies te zijn uit de lente/zomer 2011-collectie, die sterk verwijst naar de jaren twintig van de vorige eeuw. “Mensen vergeten dat vintage duurzaam is; het is een manier om afval te verminderen”, legde Roach eerder uit. “Daarnaast heeft de kleding altijd een verhaal. Wie heeft het eerder gedragen? Wie heeft het gemaakt? Wat betekende het voor hen? En waar heb je het gevonden? Dat deel van mode heeft me altijd geïntrigeerd, en wekt wat je draagt tot leven.”

Zendaya onthulde eerder dat ze met Roach werkt aan een archief waar ze in de toekomst in kan duiken. “Ik wil mijn kleding hergebruiken. Ik wil die jurk weer kunnen dragen als ik veertig ben”, vertelde ze aan Vogue.

Zendaya’s beste vintage looks tot nu toe

Bekijk hieronder de beste vintage looks van Zendaya tot nu toe.

Oktober 2020

Zendaya koos voor de Green Carpet Fashion Awards in oktober 2020 voor een vintage Versace-jurk uit 1996 – het jaar waarin ze werd geboren. De awards werden virtueel gehouden vanwege Covid-19. De jurk werd voor het eerst op de catwalk gedragen door model Anna Klevhag (of Anna K, zoals ze beter bekendstaat).

Zendaya in een donkerbruine Vintage Versace jurk
©Courtesy van Versace/ Dominic Miller
1/17
Native Share

April 2021

Law Roach haalde deze jaren tachtig-couturelook van Yves Saint Laurent uit het archief voor Zendaya om te dragen tijdens de Black Women In Hollywood Awards. De jurk met pofmouwen uit 1982 was oorspronkelijk van de zwarte zakenvrouw Eunice W. Johnson, de oprichtster van de Ebony Fashion Fair.

Zendaya in een vintage Yves Saint Laurent uit de jaren tachtig
©Getty Images
2/17
Native Share

Juni 2021

De actrice bracht in juni 2021 een eerbetoon aan een van haar iconen, Beyoncé, met deze Versace-jurk uit de lente/zomer 2003-collectie, die ze droeg tijdens de BET Awards. Zendaya ging voor een langere versie van de paarse jurk met halternek. Queen Bey droeg de jurk tijdens haar eerste solo-optreden tijdens de BET Awards in 2003.

Zendaya in een paarse jurk van Versace lente/zomer 2003
©Instagram @Zendaya
3/17
Native Share

Oktober 2021

Zendaya stond model voor een reeks zorgvuldig geselecteerde stukken uit het uitgebreide archief van Valentino, als onderdeel van het Valentino Archive-project dat voorafgaand aan de lente/zomer 2022-show werd gelanceerd. Onder de stukken bevond zich deze jurk met klaproosprint uit 1971.

De actrice draagt een jurk van Valentino met een klaprozenprint uit de jaren zeventig
©Micaiah Carter/Valentino
4/17
Native Share

November 2021

Voor haar eerste officiële rode loper-optreden met vriend Tom Holland tijdens de Ballon D’Or-ceremonie koos Zendaya voor een stuk uit Roberto Cavalli’s herfst/winter 2020-collectie, met gouden skeletdetails op de rug. De actrice weet als geen ander hoe ze een vintage statement moet maken.

De actrice draagt een Roberto Cavalli jurk uit 2000 met een gouden skelet details op de rug
©Getty Images
5/17
Native Share

Januari 2022

Tijdens de première van het tweede seizoen van Euphoria in Los Angeles ging Zendaya voor nog een vintage Valentino-exemplaar. Deze keer droeg de actrice een zwart-wit gestreepte jurk die oorspronkelijk op de catwalk werd gedragen door Linda Evangelista tijdens de lente/zomer 1992-show van het merk.

De actrice draagt een vintage Valentino jurk met zwart-witte strepen
©Getty Images
6/17
Native Share

Juni 2022

In juni 2022 droeg Zendaya een groenblauwe en turquoise, fluwelen jurk uit Bob Mackie’s herfst/winter 1998-collectie. Dit ter gelegenheid van het Time 100 Gala in New York, nadat Roach de jurk had gezien in de studio van de ontwerper.

Zendaya draagt een turquoise Bob Mackie jurk uit 1998
©Getty Images
7/17
Native Share

Februari 2023

Na een onderbreking van de rode loper keerde Zendaya in februari 2023 terug met een knaller tijdens de NAACP Image Awards. Hier droeg ze een groen met zwarte couturejurk van Versace uit de lente/zomer 2002-collectie.

Zendaya draagt een groen met zwarte vintage Versace jurk
©Getty Images
8/17
Native Share

April 2023

Voor een verrassingsoptreden op het podium van Coachella koos de actrice voor een roze, leren mini-jurk van Roberto Cavalli uit 2004, gekocht via Aralda Vintage.

Zendaya draagt een vintage mini Roberto Cavalli jurk tijdens haar optreden op Coachella
©Getty Images
9/17
Native Share

April 2023

Tijdens CinemaCon’s Big Screen Achievement Awards droeg de Dune-ster een bruine, kanten jurk met leren panelen uit Versace’s herfst/winter 2001-collectie. De jurk met halternek werd oorspronkelijk op de catwalk gedragen door Karolína Kurková.

Op de rode loper draagt Zendaya een lichtbruine Versace jurk uit 2001
©Getty Images
10/17
Native Share
10

Oktober 2023

In oktober 2023 verscheen de actrice tijdens Paris Fashion Week in een vintage look. Ze droeg een blouse met gouden pofmouwen en een witte tas met monogram uit de lente/zomer 2004-collectie van Louis Vuitton. Deze werd oorspronkelijk gedragen door Naomi Campbell in de campagne van het Franse modehuis.

Terwijl ze in Parijs is draagt Zendaya een gouden blouse van Louis Vuitton uit de lente/zomer 2004-collectie
©Getty Images
11/17
Native Share

Oktober 2023

De actrice in een archiefstuk uit Louis Vuittons resort 2015-collectie, via Mon Vintage, na de lente/zomer 2024-show van het merk in Parijs.

Zendaya draagt een archival look uit de 2015 resort Louis Vuitton collectie.
©Ole Martin Halvorsen / Instagram @Zendaya
12/17
Native Share

Februari 2024

Voor de Londense première van Dune: Part Two zorgde Zendaya voor haar grootste vintage moment tot nu toe. Ze droeg hét fembot-pak uit de herfst/winter 1995-haute couturecollectie van Thierry Mugler.

Zendaya draagt het robotpak uit de Thierry Mugler 1995-haute couture collectie
©Getty Images
13/17
Native Share

Februari 2024

Voor de première van Dune: Part Two in Seoul koos de ster voor een Givenchy-pak uit de herfst/winter 1999-collectie, ontworpen door Alexander McQueen. Ze strikte de jurk via Aralda Vintage.

De actrice draagt een two-piece van Givenchy door Alexander McQueen uit de herfst/winter 1999-collectie
©Getty Images
14/17
Native Share

Maart 2024

Zendaya droeg tijdens de Green Carpet Fashion Awards een op de jaren twintig geïnspireerde jurk met franjes uit de lente/zomer 2011-collectie van Roberto Cavalli.

Zendaya verschijnt op de rode loper in een vintage Roberto Cavalli jurk, geïnspireerd op de 'roaring twenties'
©Getty Images
15/17
Native Share

April 2024

De actrice in de groen-witte dambordjas uit de lente/zomer 2013-collectie van Louis Vuitton, ontworpen door Marc Jacobs, voor de Challengers-perstour in Parijs.

Zendaya draagt een groen met wit geblokte jas van Louis Vuitton door Marc Jacobs uit 2013.
©ANP
16/17
Native Share

April 2024

Eerder deze maand verscheen Zendaya in een groen overhemd en bijpassende broek uit de lente/zomer 1999-collectie van Marc Jacobs voor Louis Vuitton. Uiteraard wederom ter gelegenheid van de promotie van Challengers in Parijs.

Zendaya draagt een pak van Marc Jacobs lente/zomer 1999
©Marc Piasecki/Getty Images
17/17
Native Share

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.