5-trends-die-we-spotten-tijdens-copenhagen-fashion-week-herfst-winter-2023-241060

Met een modeweek vol aandacht voor duurzaamheid, jonge ontwerpers en draagbaarheid weet Kopenhagen meer en meer aandacht te krijgen van het modepubliek. Ook dit keer zat Copenhagen Fashion Week herfst/winter 2023 vol verrassingen. (di)vision zorgde al op de eerste avond voor een viral moment toen de show werd afgesloten door een model die al het servies op de grond liet kletteren met haar tafelkleedrok. A. Roege Hove maakte een jurk voor een model op de runway. Streetstyle-ster Vivian Hoorn liep twee shows. En Lisa Rinna sloot de week af met karaoke nadat ze het publiek van Rotate verraste op de runway.

Maar naast al deze memorabele showmomenten waren het natuurlijk de collecties waarvoor het publiek de Deense regen en wind trotseerde. Met een plekje in de agenda vóór de modeweken van de allergrootste steden geeft Copenhagen Fashion Week namelijk als eerst een sneak preview van de trends die we komend najaar volop zullen zien. We verzamelen er vijf.

Copenhagen Fashion Week herfst/winter 2023 trends

Boxy jacket

Komend seizoen hoeven we niet te rekenen op de terugkeer van het asymmetrische bikerjack. Deze leren jas is volledig vervangen voor een recht model met bescheiden kraag. Op de runway zien we glimmende versies bij Baum und Pferdgarten – ideaal als regenjas op een donkere herfstdag. De collectie van Saks Potts bevat dikkere varianten met uitgelopen schouders en een zachte kraag.

saks potts fall winter 2023
©Spotlight
1/5
Native Share
Saks Potts

Bruin

Van geel, naar oranje, rood en bruin: de Deense it-merken kiezen komend najaar voor warmte – als het om kleur gaat dan. Vooral Helmstedt is in de ban van dit kleurenpalet: de vonken spatten van de puffers, jurken en rokken af. Aeron en Holzweiler gaan voor geel en Saks Potts zet in op rood. Maar het is de kleur bruin die we als leidraad door shows zien. De kleur die de jaren negentig domineerde is opnieuw terug als alternatief voor zwarte basisstukken als trenchcoats, manteljassen en leren broeken.

Remain fall winter 2023
©Spotlight
2/5
Native Share
Remain

Ruwe rand

Voor sommige modelabels zit een rauw randje in het DNA. Zo keert een distressed detail in iedere collectie van (di)vision terug – ook nu: met gerafelde tops en T-shirts. Maar opvallend is dit keer dat klassiekere, minimalistische modemerken ook in de ban lijken van een onafgewerkt detail. Caroline Engelgaar, die als nieuwe creatieve directeur van Mark Kenly Domino Tan haar eerste collectie voor het merk toonde, gaf meerdere looks een rafelrandje.

mark kenly domino tan fall winter 2023
©Spotlight
3/5
Native Share
Mark Kenly Domino Tan

Lange rok

Dat de rok op zijn hoogtepunt zit, moge duidelijk zijn. Denk aan de minirok van Miu Miu, of de slip skirts die de streetstyle-sterren weten te combineren naar verschillende temperaturen. Maar de Deense favoriet voor de herfst/winter? Een sleek, lange rok van een dik materiaal als denim, wol, suede of leer. Vooral Gestuz heeft het kledingstuk zich eigen gemaakt. En bij (di)vision, Alpha, Ganni en TG Botanical zien we lange spijkerrokken. De absolute winnaar als het om een winterproof rok gaat zien we bij Lovechild 1979, gedragen over een bijpassende ribbroek.

lovechild 1979 fall winter 2023
©Spotlight
4/5
Native Share
Lovechild 1979

Gouden en zilveren details

Uitbundige sieraden zijn misschien verbannen van de rode loper, de runway in Kopenhagen loopt er vol mee. Goud en zilver zien we niet alleen als ketting of een armband, maar juist ook als details van kledingstukken. Bij Mark Kenly Domino Tan dragen de modellen zilveren hoofddeksels in organische vormen. Helmstedt versiert haar buitenaardse outfits met alien-broches in het goud. En Holzweiler maakt knopen en (lange) kettingen van brokken zilver.

holzweiler fall winter 2023
©Spotlight
5/5
Native Share
Holzweiler