josephine-baker-en-roaring-twenties-5-hoogtepunten-van-de-dior-coutureshow-239480

Voor de couturecollectie van lente/zomer 2023 liet creatief directeur Maria Grazia Chiuri zich inspireren door Josephine Baker, Marlene Dietrich en andere krachtige vrouwen uit de jaren twintig. Lees hier alles wat je wil weten over de coutureshow van Dior.

Dior coutureshow lente/zomer 2023

Collectie geïnspireerd op de roaring twenties

De haute couture-collectie van Maria Grazia Chiuri voor Christian Dior is geïnspireerd door Josephine Baker en de glitter en glamour die haar tijd bepaalden. Verder is de collectie ook een die past bij de huidige mentaliteit. De minimale lijnen en vervaagde kleuren staan ook voor de not-so-roaring-twenties waarin we ons bevinden. “Ik kwam terug van kerst en vond het zwaar”, verzuchtte Chiuri tijdens een preview. “De oorlog in Oekraïne, Iran, de hoge kosten voor levensonderhoud… We zijn in Italië erg bang met een nieuwe abortuswetgeving, Engeland heeft het moeilijk na de Brexit. Ik begrijp dat de minister van Nieuw-Zeeland zegt: ‘Ik ben moe.’ Moedig en eerlijk vind ik het”, verwijzend naar het aftreden van Jacinda Ardern. Hoewel de collectie de gevoeligheid en problemen van nu weerspiegelt, lijkt het allesbehalve moe.

dior
©Getty Images
1/5
Native Share

Josephine Baker en Marlene Dietrich als muze

Na het bestuderen van de powerdressing van Catherine de’ Medici voor de collectie van vorig seizoen, ontdekte Chiuri een soortgelijke aanpak in de garderobe van Josephine Baker. Als zwarte cabaretier in het Parijs van 1920 – en een voorbeeld van de nouvelle femme – gebruikte ze kleding als middel om de raciale stereotypering en genderrollen van haar tijd te bestrijden. Met haar groeiende roem werd Baker een coutureklant bij Dior. Baker, verzetsstrijder in oorlogstijd en burgerrechtenactivist, zag mode als een cultureel middel voor verandering. Zo woonde ze in 1959 de haute couture-show van Yves Saint Laurent voor Dior bij. Marlene Dietrich, die een provocerende voorliefde voor mannelijke kleding had, kreeg ook een plek op Chiuri’s bord met seizoensmuzen.

dior show
©Getty Images
2/5
Native Share

Chiuri brengt cabaretgarderobe terug

“Ik hou van het idee een collectie te creëren geïnspireerd op de jaren twintig – toen cabaretjurken sprankelend, geborduurd en glamoureus waren – en te combineren met het echte leven: de tailleur, het uniform”, zegt Chiuri. “Ik ben een pragmatische vrouw die houdt van kleding die je kunt dragen. Werkend vanuit dit gevoel, creëerde ik iets dat werkt voor deze tijd.” Ze nam de elementen uit Bakers hoogtijdagen – jurken met franjes, bustierjurken, metallic jurken – als inspiratie. De couturiers borduurden lichtgouden en platina franjes en bewerkten het fijnste glanzende  fluweel in gedrapeerde avondsilhouetten.

dior coutureshow
©Getty Images
3/5
Native Share

Verfraaide elementen van ondergoed en badjassen

De uitbundige optredens van Baker inspireerden ook om te kijken naar de onderkleding van die tijd, inclusief kamerjassen en gewaden voor thuis. Chiuri transformeerde de stukken in een soort avondlook, zoals een zwart satijnen badpak gedragen onder een zijden fluwelen gewaad met zwarte revers gestikt in een ruitpatroon. De stijl van Dietrich en haar strikt zwarte kleding zien we terug in een geplooid gemêleerd wollen jasje en rokpak. Een soortgelijk silhouet werd in grijze jacquard gecreëerd met een gevilte wollen cape. “Dit soort werk, zo minimaal… maar het is zo couture!”

dior
©Getty Images
4/5
Native Share

Mickalene Thomas creëerde het decor

In de tuin van Musée Rodin werd de runway omlijst door enorme kunstwerken op textielbasis, gemaakt door de Afro-Amerikaanse kunstenaar Mickalene Thomas en overgeborduurd door de Chanakya Ambachtschool in India. Ze portretteerden dertien zwarte of mixed race vrouwen, wier bijdragen aan de cultuur deuren openden voor nieuwe generaties. Op een rij: Josephine Baker, Nina Simone, Diahann Carroll, Dorothy Dandridge, Marpessa Dawn, Lena Horne, Eartha Kitt, Josephine Premice, Hazel Scott, Donyale Luna, Naomi Sims, Helen Williams en Ophelia DeVore. “Een diverse en eclectische groep vrouwen die, ondanks kansenongelijkheid, met vertrouwen, elegantie, schoonheid en talent doorzette.”

Dior
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.