topmodel-alek-wek-is-het-nieuwe-gezicht-van-dit-high-street-merk-stijl-is-als-creativiteit-het-is-wat-je-er-zelf-van-maakt-283842
©& Other Stories

Vogue’s voormalige covermodel Alek Wek staat al meer dan drie decennia aan de top van de modellenwereld, en schreef in haar carrière meerdere keren geschiedenis, waaronder als eerste Afrikaanse bruid bij de Chanel-coutureshow in 2014. Maar naast haar gevierde modellencarrière brengt het model ook positieve verandering als kunstenaar en humanitair activist voor de VN. Mode en impact gaan voor Alek Wek hand in hand, en in een nieuwe samenwerking met het gevierde high-street merk & Other Stories brengt het model dit verder tot uiting. Wek is het nieuwe gezicht van de lente/zomer 2024-campagne van het merk met de toepasselijke titel Create Your Unexpected. Vogue spreekt exclusief met Wek over de samenwerking en haar visie op het maken van impact in de modewereld.

Alek Weks modereis

Alek Wek heeft niet alleen een indrukwekkende modellencarrière, maar toont ook al jaren haar veelzijdigheid als ontwerper, acteur, schilder en auteur. Ze vluchtte met haar familie voor de burgeroorlog in Soedan naar Groot-Brittanië, en werd daar in 1995 op achttienjarige leeftijd ontdekt als model. Haar carrière kent vele mijlpalen. Zo was ze onder meer het eerste Afrikaanse model op de cover van de Amerikaanse ELLE in 1997. Als ambassadeur voor de United Nations Refugee Agency en de UNHCR zet Wek zich daarnaast in voor humanitaire doelen. De impact die ze maakt gaat dus verder dan de modewereld; ze heeft de weg vrijgemaakt voor vrouwen om hun eigen pad te volgen, ongeacht maatschappelijke verwachtingen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar voor Wek ligt de kracht juist in het slaan van een brug tussen haar ervaringen en haar werk in de mode-industrie. “In deze industrie heb ik een platform gekregen om bewustzijn te creëren over belangrijke kwesties, wat ongelooflijk is”, vertelt ze. “Vooral omdat ik ooit vluchteling was en de burgeroorlog in Soedan heb meegemaakt, voordat ik mijn toevlucht vond in Engeland en een opleiding volgde. Ik droom ervan een betere wereld te creëren. Hopelijk zal het veel beter zijn als ik vertrek; ik wil voelen dat ik heb bijgedragen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alek Wek x & Other Stories
©& Other Stories

Meer dan een modecampagne

“Toen & Other Stories me benaderde, voelde ik meteen dat dit meer was dan alleen een modecampagne. Het gaat over het vieren van individualiteit en het aanmoedigen van vrouwen om hun eigen onverwachte pad te creëren.” Johan Svensson, Head of Identity and Creation bij & Other Stories, voegt toe: “We wilden samenwerken met Alek omdat ze niet alleen een icoon is in de modewereld, maar ook een krachtige stem is voor diversiteit en zelfexpressie. Haar verhaal past perfect bij de boodschap van onze Create Your Unexpected-campagne.” Een campagne met een boodschap, die draait om het losbreken van maatschappelijke beperkingen en vol vertrouwen tegemoetgaan van het onbekende.

Persoonlijke stijl

Maar dit blijft natuurlijk een modecampagne. Dus wat je volgens het merk kunt dragen dit voorjaar, terwijl je je individualiteit en zelfexpressie vormgeeft? Onverwachtse combinaties, zoals een oversized leren jack boven een sierlijke, satijnen jurk met bloemenprint. Of een blouse met ruches, gecombineerd met een baggy jeans. Kortom, looks die niet streven naar perfectie. Want hoewel dat misschien aantrekkelijk lijkt, is dat onrealistisch, stelt Wek. “Mijn creativiteit heeft me geleerd dat de bron eindeloos is en perfectie ongrijpbaar. Net als stijl is creativiteit wat je ervan maakt. Dus ik blijf creëren.”

De Create Your Unexpected-campagne wordt gelanceerd met de eerste drop uit de nieuwe lente/zomer 2024-collectie op donderdag 22 februari, gevolgd door drop twee op donderdag 14 maart, verkrijgbaar in de winkel en webshop van & Other Stories

Alek Wek x & Other Stories
©& Other Stories
Alek Wek voor & Other Stories
©& Other Stories