Na de grote modeweken laat Barcelona zien wat voor ontwerptalent Spanje in huis heeft. Vogue was erbij en spotte labels die je op je radar wilt hebben.
Barcelona Fashion Week
Op initiatief van 080 Barcelona Fashion werd afgelopen week Barcelona Fashion Week gehouden. De jonge modeweek is anders dan we van de traditionele modeweken gewend zijn. In plaats van showlocaties verspreid over de gehele stad, gebeuren alle shows onder één dak in Recinto Modernista de Sant Pau, een gebouw dat vroeger diende als ziekenhuis en is versierd met mozaïek en glas in lood – en omringd door prachtige tuinen.
Eenzelfde locatie betekent geen rondreis door de stad, wat zowel voor- als nadelen heeft. Alle merken moeten creatief omgaan met dezelfde locatie. Na elke show staat een gigantische crew klaar om de showruimte om te toveren tot een nieuw decor. Maar voor de bezoekers is er geen gedoe met vervoer of een stappenteller die overuren maakt met pijnlijke voeten als gevolg. (Een droom als je het editors vraagt.) Bovendien leent het enorme art-nouveaucomplex zich als een prachtige hub waar alle modemensen samenkomen.
4 Spaanse modelabels die je wilt kennen
Misschien ben je al bekend met Spaanse it-labels Paloma Wool en Gimaguas. Maar tijdens Barcelona Fashion Week bewijst het land nog veel meer ontwerptalent in huis te hebben. Eén ding hebben de labels gemeen: een grote focus op Spaanse ambacht én duurzaamheid die hoog in het vaandel staat. Van draagbare looks tot Y2K-mode en romantische silhouetten: deze merken wil je kennen.
404 Studio
Dit Spaanse modelabel ziet zichzelf niet enkel als een modemerk, maar eerder een laboratorium voor creatie. Naar eigen zeggen wordt mode hier samengevoegd met verschillende creatieve uitingen zoals kunst en cultfilms. Elke collectie is dan ook geïnspireerd op een andere cultfilm, zoals La Planète Sauvage van René Laloux of Holy Mountain van Alejandro Jodorowsky. De kledingstukken werden al gedragen door beroemdheden als Dua Lipa, Halsey en Anitta. In 2021 ontving het merk een Mercedes-Benz Fashion Award.
De nieuwste collectie is geïnspireerd op de anime film Ghost in the Shell. Hier zie je een race tegen de klok om een krachtige vorm van kunstmatige intelligentie te stoppen voordat deze een menselijke vorm kan aannemen. Met zo’n toekomst in gedachten, waar een schaarste is aan grondstoffen, stuurde het merk de modellen op de runway in rauwe materialen en distressed knitwear. Daarnaast zien we veel aandacht voor footwear. Fluffy instappers worden afgewisseld door strappy sandalen met touwtjes om de benen.

Habey Club
David Salvador en Javier Zunzunegui halen hun inspiratie voor Habey Club uit kunst, film, fotografie en waargebeurde verhalen. Het duo richtte het merk in 2015 op en sindsdien groeit het zowel nationaal als internationaal beetje bij beetje. Dat is ook de bedoeling, want het label focust zich op slow fashion. De belangrijkste waarden van Habey Club zijn vakmanschap, duurzaamheid en een verantwoorde productie. Stoffen worden hergebruikt of gemaakt van gerecyclede vezels.
Ook Habey Club liet zich voor zijn nieuwste collectie Side Effects inspireren door een film: de Noorse film Sick of Myself. In deze film worden humor en drama gebruikt om het constante gevoel te bespreken dat we onze leegtes moeten opvullen en onszelf in de spotlight moeten zetten. Op de runway zien we veel draperingen en maxi-silhouetten in sobere kleuren met hier en daar een pop of color in de accessoires. Maar ook zien we hier, net als bij de andere modeweken, de monochroom rode look waar we geen genoeg van lijken te krijgen.