diane-keaton-is-de-ultieme-inspiratiebron-voor-de-herfst-en-zo-kopieer-je-haar-look-229311
©Chris Pizzello / ANP

Diane Keaton heeft een compleet eigen stijl waaraan ze al decennialang trouw is. Met haar trenchcoats, broekpakken, grote rokken, giletjes, stropdassen, coltruien, hoeden en brillen is de 76-jarige actrice altijd een inspiratiebron. Deze herfst nog een beetje extra, want haar kenmerkende looks worden opgepakt door een breder publiek. Wij selecteerden enkele items in Keatons stijl.

Diane Keaton als Annie Hall

Toegegeven: een oversized, tikkeltje androgyne geklede look moet wel je smaak zijn. Maar als je van deze stijl houdt, is Diane Keaton hét ultieme rolmodel. Vooral omdat ze zichzelf zoals gezegd al jaren zo kleedt. De actrice, die geboren werd als Diane Hall, brak door bij het grote publiek met haar rollen in The Godfather begin jaren zeventig. Haar bekendste film is waarschijnlijk Annie Hall, gemaakt samen met haar ex Woody Allen in 1977. Het hoofdpersonage heet niet voor niets ‘Hall’, Keatons echte naam; deze Annie is grotendeels op Keaton (eigenlijk de naam van Diane’s moeder) gebaseerd.

Voor de looks die Keaton als Annie Hall draagt, deed de actrice zelf de styling. Ze zou daarbij zijn beïnvloed door ‘de coole New Yorkse vrouwen’, en wat zij op dat moment droegen. Het resultaat: grote khaki (mannen)pantalons, giletjes, witte overhemden en stropdassen. De filmmakers begrepen haar styling niet echt, aldus The Hollywood Reporter. Toch ontketende die ‘Annie Hall’-look een trend die tot de dag van vandaag duurt. Sowieso bij Keaton zelf dus, maar ook als algemene modetrend is er sprake van een enorme opleving. Zo schittert de actrice nu in een campagne van J.Crew, zie hieronder.

Het artikel gaat door onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Diane Keaton (@diane_keaton)

Ultieme herfstlook voor 2022

Zoals dat altijd gaat met trends, komt de populariteit in golfbewegingen. Steeds wordt er een andere draai aan gegeven, passend bij de zeitgeist. De kern van Diane Keatons stijl is het Annie Hall-pak dat door veel mensen als masculien aangemerkt zal worden – al zijn dat inmiddels hokjes waarin we gelukkig niet meer denken. Maar goed, laten we het een ‘mannenpak’ noemen.

Ook in de eighties was dat een grote trend, zij het met een colbert met enorme schouders. In de jaren negentig kwamen giletjes en stropdassen weer even terug, net als aan het begin van dit millennium – al werd het toen meer ‘sexy’ ingestoken, met blote buiken.

De herwaardering voor Keatons stijl is dit keer echter anders, want nu wordt het totaalpakket omarmd. We willen én de wijde pantalons met gilet, én de trenchcoats die we hier selecteerden, én de rokken, én de heerlijk coltruien. Vooral in pakken investeren we graag. The Frankie Shop heeft bijvoorbeeld driedelige pakken om van te smullen, net als Mango – actrice Margot Robbie werd onlangs gespot in zo’n pak. De echte durfal gaat dan ook nog voor een hoed, shawl en stropdas – de typische Keaton-stijl. (Overigens vertelde Diane in 2019 aan InStyle dat ze zichzelf zo bedekt omdat ze meerdere keren huidkanker heeft gehad, dus dat is helaas niet alleen een uit smaak geboren keuze.)

Het artikel gaat door onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MANGO (@mango)

Items voor een Keaton-look

Zelf op zoek naar items in de stijl van Diane Keaton? Wij selecteerden enkele goede opties. Nog een tip: speur ook eens de mannenafdelingen af – zeker voor die stropdas of pantalon. Of doorzoek tweedehands kledingzaken, daar vind je genoeg Annie Hall-waardige items. Denk aan zijden shawls, hoeden, riemen en opvallende brilmonturen.

1. Gilet van The Frankie Shop

The Frankie Shop
©The Frankie Shop

Tansy getailleerd gilet, € 135

2. Driedelig pak van Mango

Mango
©Mango

Blazer, € 69,99 (ook bijpassende broek en gilet beschikbaar)

3. Hoed van Dior

Dior
©Dior

Diorodeo hoed met smalle rand, € 890