chloe-benoemt-chemena-kamali-tot-nieuwe-creative-director-270875
©David Sims

Chemena Kamali is de nieuwe vrouw bij Chloé, na het vertrek van Gabriela Hearst deze maand. President en CEO Riccardo Bellini verwelkomde haar vanmorgen in een verklaring. “Chemena’s buitengewone creatieve talent, uitgebreide ervaring en unieke band met het erfgoed en de waarden van het merk maken haar een natuurlijke keuze voor het maison. Haar visie, geïnspireerd door haar liefde voor het merk, zal echt het unieke DNA van Chloé vieren. Ik ben enthousiast om het tot leven te zien komen”, aldus Bellini.

Chemena Kamali bij Chloé

De 41-jarige Duitse ontwerper, afkomstig uit Düsseldorf, werkte al twee keer bij het modehuis dat in 1952 door Gaby Aghion werd opgericht als bron van luxe prêt-à-porter, toen de Parijse mode nog werd gedomineerd door haute couturehuizen. De vrijgevochten esthetiek van Chloé ontstond in die naoorlogse jaren, toen Aghion pionierde met een vrijere, eenvoudigere manier van kleden dan tegenhangers als Cristobal Balenciaga en Christian Dior, wiens kleding zwaar gestructureerd was – en vaak ook gewoon zwaar.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Chemena Kamali begon haar carrière bij Chloé, waar ze in het team van Phoebe Philo werkte, voordat ze haar diploma haalde aan het Central Saint Martins in Londen. Nadat ze bij Alberta Ferretti en Strenesse in Milaan had gewerkt, keerde ze terug naar Chloé om van 2013 tot 2016 onder Clare Waight Keller te werken als design director. Daarna trad ze in dienst bij Saint Laurent, toen Anthony Vaccarello de rol van creative director overnam bij het modehuis, en werkte ze nauw met hem samen als designdirecteur voor de prêt-à-porter voor vrouwen.

In een verklaring zei Kamali: “Mijn hart is altijd al van Chloé geweest. Dat is al zo sinds ik meer dan twintig jaar geleden door de deuren stapte. Terugkeren voelt natuurlijk en heel persoonlijk.”

Vrouwelijke opvolger

Chemena Kamali, die vandaag begint, wordt al sinds de zomer, toen het vertrek van haar voorganger Gabriela Hearst werd aangekondigd, genoemd als de mogelijke opvolger bij Chloé.

Haar benoeming komt te midden van online verontwaardiging over de aankondiging van vorige week dat Seán McGirr Sarah Burton zal vervangen bij Alexander McQueen, nog een witte man die toetreedt tot de rangen van creatief directeuren bij luxe modemerken in Parijs en Milaan. Karl Lagerfeld was jarenlang creative director bij Chloé, maar verder heeft het modehuis een lange geschiedenis van vrouwelijke leiders, van Stella McCartney en Philo, tot Hannah MacGibbon en Waight Keller, tot Natacha Ramsay-Levi vóór Hearst. Veel van hun ontwerpen zijn te zien in de tentoonstelling Mood of the Moment: Gaby Aghion and the House of Chloé, die deze week opent in het Jewish Museum in New York.

Kamali’s eerste collectie voor het modehuis (pre-fall 2024) lanceert in januari in Parijs, gevolgd door haar debuut op de catwalk in februari.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Business.