dakota-johnson-schittert-in-guccis-nieuwe-jackie-1961-campagne-237913
©Glen Luchford for Gucci

Wanneer we het hebben over iconische, tijdloze tassen, hebben we het al gauw over het tasmodel Jackie 1961 van Gucci. Aan actrice Dakota Johnson de eer om een nieuw geïnterpreteerd ontwerp van Gucci’s Jackie 1961 te laten zien in de kersverse campagne van het modehuis.

Gucci’s iconische Jackie 1961

Wat deze tas zo iconisch maakt, is niet alleen het tijdloze model zelf, maar ook de geschiedenis erachter. Gucci lanceerde de tas in 1961 onder de naam Constance. Maar toen de voormalige first lady Jackie Kennedy in de jaren zeventig door paparazzi werd gefotografeerd met de tas, besloot het modehuis het tasmodel te hernoemen tot Jackie.

Sindsdien werd de tas meerdere keren uitgebracht met aanpassingen die de tijdsgeest representeren – maar altijd zonder het iconische silhouet te verliezen. Zo kreeg de tas al verschillende bloemenmotieven en de kenmerkende GG Supreme-print, ontwierp Tom Ford in zijn tijd als creative director van Gucci een Y2K-waardige gouden variant van de tas, en introduceerde Frida Giannini in 2009 een nieuwe versie van de Jackie onder de naam The Bouvier – de meisjesnaam van Jacqueline Kennedy. Ook noemenswaardig: Kate Moss schitterde in 2014 in de campagne voor Jackie Soft. In de campagnevideo gebruikte het supermodel de grote tas om zichzelf te beschermen tegen de flitsen van de paparazzi.

Uiteraard ging Alessandro Michele ook met de tas aan de haal. De creatief directeur van Gucci, die in november zijn vertrek aankondigde, bracht de tas uit in verschillende maten. Afgelopen najaar lanceerde het modehuis zelfs een punk-versie van de tas, met een metalen chain en gaten.

Dakota Johnson

Nu is het de beurt aan Dakota Johnson om een nieuw geïnterpreteerd ontwerp van Gucci’s Jackie 1961 in de spotlight te zetten. In de nieuwe campagne zien we de actrice haar weg banen door alledaagse momenten in Los Angeles. In de video draagt ze verschillende versies van de Jackie 1961, elk met een eigen persoonlijkheid en perfect afgestemd op de gelegenheid. De beelden – die opnieuw werden vastgelegd in een paparazzi-stijl – werden gemaakt door Britse modefotograaf en filmregisseur Glen Luchford, met wie het modehuis regelmatig samenwerkt.

Dakota draagt een klassieke variant van de tas in verschillende kleuren. Haar sportlook combineert de actrice met een opvallende kobaltblauwe variant met krokodillenmotief. In de avond verruilt ze deze voor een tweekleurige Jackie met een slangenmotief. “Ik heb mode uit de jaren zeventig altijd geromantiseerd”, vertelt Johnson over de samenwerking aan de Britse Vogue. “De vormen, lijnen, kleuren en patronen. Maar ook de sfeer van de mensen die de kleding dragen.” De actrice is al een langere periode fan en ambassadeur van Gucci. Zo zien we haar regelmatig in looks van het Italiaanse modehuis op de rode loper. Het zal dus een kwestie van tijd zijn voordat we deze varianten van de Jackie 1961 in echte paparazzi-foto’s aan haar arm zien bungelen.