deze-twee-celebs-droegen-dezelfde-jurk-op-het-met-gala-252429
©ANP

Het staat misschien wel bekend als de grootste faux-pas in de modewereld: het dragen van dezelfde jurk op hetzelfde event. Het gebeurde tijdens fashion’s biggest night: actrice Olivia Wilde en Vogue China-hoofdredacteur Margaret Zhang droegen dezelfde jurk op het Met Gala 2023, geïnspireerd op het werk van Karl Lagerfeld. Maar was het daadwerkelijk zo’n issue? Wilde en Zhang bewijzen van niet.

Dezelfde jurk op het Met Gala 2023

Het Met Gala 2023 stond zoals we allemaal inmiddels weten in het teken van de wijlen ontwerper Karl Lagerfeld. De ontwerper stond vooral bekend om zijn werk bij modehuizen Chanel en Fendi, maar werkte ook enige tijd voor labels als Balmain, Ami Paris en Chloé. Zijn tijd bij dat laatste modehuis diende als inspiratie voor de looks van zowel Vogue China-hoofdredacteur Margaret Zhang als actrice Olivia Wilde. Beide vrouwen verschenen maandagavond op de rode loper in varianten van dezelfde vintage Chloé-jurk. De Britse krant Evening Standard stelt dat het de eerste keer is dat twee mensen dezelfde outfit dragen op het Met Gala.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Beide jurken zijn gebaseerd op een look uit de lente/zomer 1983-collectie van Lagerfelds tijd bij het modehuis. Het opvallendste detail van beide jurken is de geborduurde viool die de onderkant van de jurk met de bovenkant verbindt. Toch bevatten beide ontwerpen net andere details. De wit-gouden versie van Wilde werd ontworpen door Chloés creative director Gabriela Hearst, en had iets langere mouwen en manchet-elementen rond de armen, gemaakt van hetzelfde goudkleurige borduursel als het middenstuk van de jurk. Margaret Zhang koos daarentegen voor een zwarte variant met gouden borduursels. Haar jurk had een lange cape-achtige sleep en gouden afwerkingen bij de rok.

Zelfde jurk tijdens het Met Gala 2023
©ANP

Eén jurk, twee versies

Verschillende media spreken van een grote fashion faux-pas. Hoe kan zoiets gebeuren tijdens een van de grootste mode-evenementen ter wereld? Het is zeker opvallend te noemen – en misschien een tikkeltje ongemakkelijk – dat tijdens een happening als het Met Gala, waar het voor het grootste deel om de looks draait, mensen in dezelfde outfit verschijnen. Tegelijkertijd kun je je afvragen waarom we daar zo’n probleem van maken. Droegen deze vrouwen (bijna) dezelfde jurk? Ja. Maar is dat echt zo erg? Verre van. Als deze vrouwen íets doen, dan is het wel laten zien hoe je met dezelfde jurk twee totaal verschillende stijlen kunt creëren.

Zo is de look van Zhang edgy – veel meer dan die van Wilde. De donkere kleur en het oversized silhouet van de jurk zorgen voor een dramatischer statement. Zhangs felle hairdo en zwarte zonnebril geven het geheel een cool-girl twist. Wilde kiest juist voor een klassiekere stijl. Dit wordt gecreëerd door het aansluitende silhouet van de jurk en de keuze voor de wit-gouden kleurencombinatie. Bovendien zorgen de goudkleurige manchet-elementen en klassieke sieraden voor een heel andere look dan die van Zhang.

Wilde en Zhang konden lachen om hun gelijke looks. Beide vrouwen deelden beide outfits op Instagram, waaronder ook onderstaande meme. Het devies? Twinning is winning.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deel (@getdeel)