dries-van-noten-stopt-met-ontwerpen-tijd-om-ruimte-te-maken-voor-nieuwe-generatie-talenten-290622
©Getty Images

Belgisch mode-icoon Dries Van Noten stopt. De gerenommeerde ontwerper, bekend om zijn eclectische en innovatieve creaties, houdt er na bijna vier decennia mee op.

Dries Van Noten stopt

Dries Van Noten, wiens gelijknamige label al sinds de oprichting in 1986 een vaste waarde is in de modewereld, stopt met ontwerpen. In een statement deelt hij: “In het begin van de jaren tachtig droomde ik er als Antwerpse jongen van om een stem te hebben in de modewereld. Door een reis die me naar Londen, Parijs en daarbuiten bracht, en met de hulp van talloze mensen die me steunden, werd die droom werkelijkheid. Nu wil ik mijn focus verleggen naar alle dingen waar ik nooit de tijd voor heb gehad. Ik ben verdrietig, maar tegelijkertijd ook blij om jullie te laten weten dat ik eind juni zal aftreden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De 65-jarige ontwerper onthult dat hij van plan is een nieuwe ontwerper aan te stellen om zijn merk te runnen. Ook geeft aan dat hij zich al enige tijd voorbereidde op dit moment. “Ik voel dat het tijd is om ruimte te maken voor een nieuwe generatie talenten om hun visie te geven aan het merk”, laat hij weten.

Verfijnd vakmanschap en theatrale spektakels

Gedurende zijn carrière is Van Noten gevierd om zijn kenmerkende prints, luxueuze stoffen, verfijnd vakmanschap en artistieke invloeden van over de hele wereld. Zijn shows waren vaak theatrale spektakels. Hierin liet hij zijn voorliefde voor het vertellen van verhalen en het creëren van meeslepende mode-ervaringen zien.

Gelukkig laat Dries Van Noten weten ‘betrokken te blijven bij het huis dat hij koestert.’ Ook neemt hij nog één laatste buiging. De laatste show in zijn huidige functie zal de mannenshow zijn voor het lente/zomer 2025-seizoen, tijdens Paris Fashion Week. “Te zijner tijd zullen we de ontwerper bekendmaken die het verhaal zal voortzetten”, zegt Van Noten in de verklaring. De vrouwencollectie van de lente/zomer 2025 zal door zijn team worden gemaakt. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze geweldig werk zullen leveren.”