hoofdredacteur-yeliz-over-shooten-met-gigi-hadid-stille-luxe-en-het-nieuwe-modeseizoen-242306
©Kwabena Appiah-Nti

Maart. De op een na belangrijkste maand van het jaar in modemagazineland, waarin we een nieuw modeseizoen inluiden. Dat doen we deze editie met niemand minder dan Gigi Hadid. Gigi prijkt al bijna zeven hele jaren bovenaan elk topmodellenlijstje en is nog steeds on top of her game.

Yeliz over Vogue maart 2023 met Gigi Hadid

Dat merkten we ook tijdens het optuigen van de shoot. Modehuizen staan in de rij om niet één, niet twee, niet drie, maar vier key looks (de belangrijkste looks uit een collectie) te sturen, in de hoop op Gigi in hun creatie. De kersverse ontwerpen van onder andere Prada, Louis Vuitton en Chanel werden op Gigi gefotografeerd door haar jeugdvriendin, fotograaf Alana O’Herlihy. Gigi en al haar alter ego’s moet ik zeggen, die Alana voor haar bedacht. 

Gigi vond het allemaal prima en keek ernaar uit in elk van de karakters te kruipen, maar had zelf nog één belangrijke toevoeging: iets met de Efteling graag. Ik sprak haar tijdens de shoot over haar liefde voor het Nederlandse pretpark en over het frisse modeseizoen dat in aantocht is. Gigi was tijdens de presentatie ervan zoals gewoonlijk op menig catwalk te zien, van Versace tot Chloé, maar beleefde deze fashion week compleet anders. “Het was de eerste fashion week met mijn dochter Khai. Ik liet haar mijn geliefde steden Parijs en Milaan voor het eerst zien. Een bijzonder moment.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Stille luxe

Ik schrijf dit met de kaarsen aan en aanhoudende regen op de achtergrond, terwijl ik alle shows er nog eens op nasla. Wat heb ik zín in dit nieuwe seizoen, vol feestelijke jurken voor dag en nacht, vrolijkmakende kleuren en accessoires met humor. Maar ook in iets waarvoor ik nog niet de juiste benaming heb gevonden. Iets wat riekt naar een nieuwe versie van normcore. Onze Britse Vogue-zus verwoordde het als ‘stille luxe’ – ook al zijn we ons zeer bewust van de uitdagingen van deze tijd, we blijven investeren in kwaliteit en stukken met een lange houdbaarheid. En: we geven het feest, de glamour en de luxe niet op. 

De vergelijking was al snel gemaakt met 2008, toen normcore (er zo normaal mogelijk uitzien, denk Steve Jobs) de boel overnam, feestelijk ogende kledij abrupt opgeborgen werd, hakken werden ingeruild voor plat schoeisel en Phoebe Philo onze heldin was (nog steeds natuurlijk, haar nieuwe label komt eraan). Nee, dit was anders. Deze nieuwe versie van normcore zegt: vind in het nieuwe jaar meer balans, rust, denk aan meer dan jezelf en aan de toekomst, maar hang zelf de slingers op en heb plezier met mode. Zo was er Kate Moss, die te zien was in een wit topje, geruit shirt en good old blue jeans bij Bottega Veneta en er was Naomi Campbell in een met kralen bezette catsuit op de catwalk van Alexander McQueen. 

#MyTwoMood

Dít ben ik in een notendop, dacht ik. Ik kan voor een belangrijke viering, verjaardag of lancering of juist om sombere regenachtige dagen op kantoor op te vrolijken uitpakken met een verenjurk, maar investeer ook graag in tijdloze stukken met weinig pracht en praal en van een goede kwaliteit. Het is voornamelijk zwart, wit en grijs wat de klok slaat in mijn kast, maar hier en daar is een uitspatting te zien in kleur, print of stof. Dit seizoen hoef ik niet te kiezen. 

Het minimalisme van The Row, Hermès en Tod’s werd net zo enthousiast ontvangen als de blijmoedige collecties van Fendi, Loewe en LaQuan Smith. En zelfs ín één collectie, denk Bottega Veneta, was de tweedeling te merken. Want na de bijzonder alledaagse look van La Moss, volgde een felturquoise jurk met veren. ‘#MyTwoMood dit seizoen’, zouden ze op TikTok zeggen. Ik dacht weer aan Gigi, met haar tomeloze ambitie om de wereld te veroveren als creative director met een duurzaam merk, zodat we anders gaan nadenken over de mode. Having a little fun on the way. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Het maartnummer van Vogue Nederland ligt vanaf 16 februari in de winkels en is hier online te bestellen.