vogue-coverster-gigi-hadid-als-ik-in-de-efteling-ben-krijg-ik-direct-een-geluksgevoel-241800
©Alana O'Herlihy, Vogue Nederland, maart 2023

Ontelbaar veel covers, de grootste modecampagnes, een community larger than life: supermodel Gigi Hadid kan op haar 27ste met pensioen. Maar Hadid is nog lang niet klaar met de modewereld. Next step: als creative director de modewereld veroveren met haar eigen label Guest in Residence. En intussen heel veel lol hebben. Vogue’s Yeliz Çiçek spreekt het model in New York. 

Gigi Hadid voor Vogue Nederland

“Hi, I’m Gigi.” Ze komt stípt op tijd binnen, zet haar zonnebril af en drukt iedereen een kus op de wang. Ze draagt een sweater en een streepjessjaal van haar gloednieuwe modelabel Guest in Residence, waar ze zelf aan het hoofd staat als creative director. We staan in een studio aan de Hudson, met ruim dertig man. Naast visagisten en haar- en nagelartiesten zijn er onder andere een decorbouwer, een setdesigner, videograaf, retoucher, assistant director en een lichtbewerker op set. Voor elk minuscuul detail is iemand aanwezig. Want tja, Gigi. Het topmodel siert elke maand wel een cover, soms meerdere tegelijk, schittert in zoveel campagnes dat je haast vergeet voor welk modehuis het is en heeft een community opgebouwd waar je u tegen zegt.

Ze steekt meteen van wal: dat ik haar moeder Yolanda ken van het afgelopen seizoen van Holland’s Next Top Model, dat ze het over mij hebben gehad. Ik zeg op mijn beurt dat ik haar moeder bijzonder hartelijk en vriendelijk vond, waardoor ze liefkozend ‘Mama Jo’ werd genoemd door modellen, crew en presentatoren van het programma. “Ja, dat is mijn moeder. De allerleukste. Ze is ook de beste ‘oma’ die ik me maar kan wensen.” Noemen jullie haar thuis dan ook oma, de Nederlandse versie? “Sure“, zegt Gigi. Ze vliegt vriendin en fotograaf Alana O’Herlihy in de armen. Op een shoot samen hebben de twee zich al sinds jaar en dag verheugd. Alana is een vriendin van de middelbare school en getalenteerd fotograaf. Ze wilden al heel lang samen iets creëren en wij hebben ze die vrijheid gegeven. Gigi duikt de visagie in. 

Aardig en humble

Jelena Noura Hadid, zoals Gigi voluit heet, werd op 23 april 1995 geboren in Los Angeles en verhuisde een aantal jaar geleden naar New York. Vanwaar die mooie naam? Die komt van vader Mohammed Hadid (74), een Amerikaans-Jordanese vastgoedondernemer, opgegroeid in een Palestijns-islamitisch gezin. Moeder Yolanda Hadid (59) is Nederlands en voormalig model. Ze coachte alle drie haar kinderen naar succes. Want zowel Gigi, als zus Bella (26) als broer Anwar (23) zijn veelgevraagd model.

Wat moeder vooral bijbrengt? Haar manier van werken, het aardig en humble zijn op set. Ze leerden het eigen platform in te zetten voor positieve verandering. Dat is dan ook de reden dat Gigi en Bella zich vaak uitspreken op social media over belangrijke kwesties. In 2020 werd Khai geboren, haar dochter met haar voormalige vriend, popster Zayn Malik. Gigi sierde meer dan 35 Vogue-covers (!), waar er dit jaar in ieder geval eentje bijkomt voor Vogue Nederland. 

Gigi en Alana hebben voor vandaag verschillende personages bedacht die a perfect match vormen met de fun van de nieuwe modecollecties van dit jaar. “Hier hebben we op gewacht”, zegt Gigi. “We zijn tegelijk aan de slag gegaan in de modewereld en dan werk je weleens samen, maar altijd in opdracht. Er zijn dan altijd kaders, regels, moetjes. Heel bijzonder om voor Vogue Nederland samen iets van ons te creëren.”

Lees het volledige interview met Gigi Hadid in het nieuwe maartnummer van Vogue Nederland, dat vanaf 16 februari in de winkels ligt en hier online te bestellen is.