yolanda-hadid-over-hntm-en-de-veranderende-modellenwereld-een-mooi-gezicht-is-niet-genoeg-221884
©ANP

Eindelijk is het zover: Holland’s Next Top Model is terug. Dit seizoen gooit de talentenjacht het over een compleet andere boeg. Zo staat inclusiviteit voorop en spelen gender en size geen rol meer in de zoektocht naar het nieuwe topmodel van Nederland. Daarbij hoort een fonkelnieuwe jury met grote namen uit de mode-industrie. Onder hen niemand minder dan Yolanda Hadid, die – als voormalig model en moeder van Bella en Gigi Hadid – als geen ander weet wat nodig is om HNTM te worden.

Yolanda Hadid is jurylid in ‘HNTM’

Samen met oud-winnares Loiza Lamers als presentatrice en mede-juryleden modefotograaf Philippe Vogelenzang en Filling Pieces-oprichter Guillaume Philibert Chin vormt Yolanda Hadid de cast van HNTM. Ook Vogue’s hoofdredacteur Yeliz treedt dit dertiende seizoen op als expert, die de modellen voorziet van advies. De winnaar krijgt uiteindelijk een exclusieve shoot in Vogue Nederland, voor een vliegende start van hun carrière als topmodel.

We spraken met Yolanda over haar deelname aan het programma, de veranderende modewereld en waarom een topmodel zijn anno 2022 iets heel anders inhoudt dan back in the day.

Wat betekent het voor jou om in Nederland jurylid te zijn?

“Ik ben er al een aantal jaar voor gevraagd. Heel leuk, maar je bent zo zes tot acht weken van huis (Yolanda Hadid woont al veertig jaar in de Verenigde Staten, red.). Net nadat Covid meer naar de achtergrond verdween en toen het ‘gewone’ leven weer opstartte, was voor mij het ideale moment om terug te komen. Het voelt heel bijzonder om in mijn eigen land weer iets te ondernemen.”

Waarom weet jij als geen ander hoe je een topmodel klaarstoomt?

“Ik zit natuurlijk al veertig jaar in deze business. Hoe langer je erin zit, hoe meer je leert.”

Wat vind je van de veranderende modellenwereld waarin gender, leeftijd en size steeds minder bepalend is?

“Ik denk dat we daar allemaal naartoe willen werken. We zijn er nog lang niet – en dat gaat ook nog wel even duren – maar ik vind het heel fijn dat we ons dit seizoen echt focussen op inclusiviteit. Dat geeft iedereen de ruimte om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. We zijn allemaal mensen, we zijn in de kern allemaal hetzelfde, dus moeten we ook dezelfde kansen krijgen. In onze industrie is dat tot nu toe hardnekkig gebleken.

Aan de andere kant: het is niet een business voor iedereen. Ik zou bijvoorbeeld best graag bankier willen zijn. Een baan van negen tot vijf, niet zoveel reizen, geen werkdagen van veertien of vijftien uur – hoe heerlijk zou dat zijn? Maar ik heb niet de hersenen gekregen om een bankier te zijn; ik koos ervoor model te worden. Zo hebben we allemaal een andere rol in deze wereld.”

Wat betekent het concept topmodel anno 2022? 

“Vroeger waren modellen slechts ‘kledinghangers’: de jurk moest je goed passen, je hoefde niets te zeggen, het kon niemand interesseren hoe jij je voelde of hoe intelligent je was. Vandaag de dag is dat zo anders. Veertig jaar geleden was er nog geen social media. Modellen hebben nu een platform; mensen willen weten wie zij zijn. Een mooi gezicht is tegenwoordig niet meer genoeg. Dat is het grote verschil tussen de industrie toen en de industrie nu.

Dat neemt echter ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Ik zeg altijd tegen mijn dochters: je hebt dit platform gekregen om een verschil te maken in de wereld. Al die miljoenen volgers heb je niet om alleen maar mooie foto’s mee te delen. Gebruik je stem, want mensen willen weten wat je van bepaalde situaties vindt. Waarom maak je je hard voor kinderen in Palestina? Waarom ga je naar Afrika om een school te bouwen? Je moet ergens voor staan en iets teruggeven aan de wereld.”

Denk je dat een sterke persoonlijkheid essentieel is voor een topmodel?

“Ja, vind ik wel. Dat is precies wat ik bedoel: er komt nu eenmaal veel verantwoordelijkheid bij kijken. Er zijn anderen die misschien mooier zijn, maar uiteindelijk gaat het er niet om hoe mooi je bent, maar om welk gevoel je mensen geeft. Na jou zijn er talloze andere modellen die de fotostudio betreden. Je gezicht betekent niets – de fotograaf, de stylist, de make-upartiest en alle anderen op de set zullen jóu onthouden door het gevoel dat je ze hebt gegeven.”

Wie vind jij het model van het moment – naast je eigen dochters natuurlijk?

“Daar ben ik eigenlijk niet zo op gefocust. Ik vind het heel belangrijk wat mijn eigen kinderen doen, voor de rest houd ik me er niet zo mee bezig.”

Welke verwachtingen heb je van het programma?

“Ik hoop dat Nederland echt meegaat met de inclusiviteit die we in het seizoen hebben gebracht. We hebben geprobeerd te laten zien dat iedereen model kan zijn – of je nu man, vrouw, transgender of non-binair bent. Iedereen krijgt de kans om te ervaren hoe het leven van een model in elkaar steekt. Fotoshoots, onregelmatige werktijden, iedere dag haar en make-up… Het is gewoon een heel ander leven. Mensen staan daar helemaal niet bij stil.”

Denk je dat een programma als ‘HNTM’ nog steeds relevant is in deze tijd?

“Tuurlijk, vind ik wel. Zeker in Nederland. We hebben ontzettend veel sterren die hier vandaan komen en in de top van de mode-industrie werken. Als ik hier op straat loop, zie ik zoveel potentie. Dat aanstormende talent zou ik graag willen vinden. Als hierna geen nieuw seizoen van HNTM komt, ga ik gewoon zelf door het land reizen en zoeken, haha.”

Het dertiende seizoen van Holland’s Next Top Model is vanaf 5 september wekelijks te zien op Videoland.