marnis-francesco-risso-over-zijn-collectie-voor-uniqlo-mode-gaat-voor-mij-over-het-leven-en-emoties-233198
©Marni

“Ik ben altijd al fan geweest van Uniqlo, in het bijzonder van de LifeWear-collectie en de HEATTECH-items”, vertelt Francesco Risso in gesprek met Vogue.nl. “Ze zitten niet alleen technisch goed in elkaar, maar omarmen het lichaam op een letterlijk zachte manier.” Geboren op een boot op de Middellandse Zee, en omringd door een grote, excentrieke Italiaanse familie, groeide ontwerper Francesco Risso op in Genova. Het leven van de mensen om hem heen inspireren hem tot op de dag van vandaag. Niet alleen voor zijn collecties bij Marni, waar hij sinds 2016 de creatieve leiding heeft, maar ook voor zijn tweede samenwerking met Uniqlo. Wat kunnen we verwachten? Vogue spreekt Risso, die het verhaal achter zijn unieke collectie voor Uniqlo onthult.

Francesco Risso en zijn unieke stijl

“Ik leefde vroeger met mijn hele familie samen, die vrij groot, luidruchtig en zeer expressief is”, vertelt Risso lachend. “Hoewel ik een stil jongetje was, had ik de drang mezelf uit te drukken. En dat deed ik met kleding. Ik werd omringd door verschillende excentrieke garderobes die mij onbewust beïnvloedden: van mijn grootmoeder in haar grote jurken tot mijn vader in roze broeken. Ik stal items van mijn broers en zussen en knipte ze in stukken en zette ze opnieuw in elkaar om zo mijn eigen kleding te maken. Een techniek die ik nu nog steeds gebruik.”

Risso werkte, voordat hij werd benoemd tot de nieuwe creative director van het Italiaanse culthuis Marni, bijna tien jaar voor Prada en labels als Blumarine. Sinds zijn aantreden gaf de Italiaanse desginer de excentrieke ontwerpen waar Marni zo om bekendstond – het modehuis dat in 1994 werd opgericht door Consuelo Castiglionizo kende een excentrieke stijl – een vleugje surrealisme met een bijna psychedelische feel. Hoewel de reacties in eerste instantie niet altijd even positief waren, wist Risso met zijn visie het modehuis nieuw leven in te blazen: zijn delicate ontwerpen hebben tegelijkertijd een grove stijl en staan bekend om handgeschilderde prints en rafelende randen.

Uniqlo en Marni's tweede samenwerking
©Uniqlo

Uniqlo x Marni

Dit komt ook tot uiting in de tweede collectie met ieders favoriete merk voor kwalitatieve basics: Uniqlo. Wanneer je aan Marni en Uniqlo denkt, zou je in eerste instantie misschien weinig overeenkomsten zien. Toch zijn die er volgens Risso heel duidelijk. “Bij Uniqlo zijn de ontwerpen strak en tijdloos zodat ze de persoonlijkheid van de drager niet verstoren, maar tot bloei brengen. Voor ons staat het leven en expressie centraal. En hoe mode kan ondersteunen om een persoonlijkheid tot bloei te laten komen.”

Het resultaat van die gedeelde visie is een collectie waarin de technologie en eenvoud van Uniqlo worden gecombineerd met de artistieke creativiteit en het innoverende kleurgebruik van Marni. Zo krijgen onder meer de befaamde en wereldwijd geliefde HEATTECH-items van Uniqlo een kleurrijke twist. Denk aan grafische aansluitende truien, tops met kleurrijke prints en grote maar zachte puffers met een jaren zestig-twist; sprekende en tegelijkertijd draagbare ontwerpen die in de campagne door modellen als Paloma Elsesser en Jess Maybury worden gedragen.

Het volgen van het lichaam

Kijkend naar de levens om hem heen, viel Risso een specifiek aspect op. “We leven in een tijd waarin we ons lichaam meer omarmen en meer zelfvertrouwen hebben. Iets wat ik buitengewoon inspirerend vind. Er klinken ook nog veel oordelen, maar ik heb het gevoel dat we dat aan het doorbreken zijn. Dat is ook de kern van deze collectie: kleding die het lichaam volgt en tegelijkertijd op een zachte manier omhult en beschermt. Oftewel: kleurrijke kledingstukken die het lichaam definiëren.”

Kortom, deze collectie is een reflectie van de tijd waarin we leven. “Mijn vrienden, de mensen met wie ik werk, de mensen die in onze shows lopen, onze klanten: mode gaat voor mij over het leven en emoties. En dat is precies hoe we ook deze collectie hebben gemaakt.”

De Uniqlo x Marni-collectie is verkrijgbaar in de winkels en webshop van Uniqlo.

Uniqlo en Marni's tweede samenwerking
©Uniqlo x Marni