De spanning liep hoog op in aanloop naar de eerste show van Glenn Martens voor Maison Margiela: Maison Margiela Artisanal herfst/winter 2025. Op de voorlaatste dag van Couture Fashion Week vond het evenement plaats in het Centquatre, een cultureel centrum aan de Rue Curial in Parijs, waar oprichter Martin Margiela zelf in 2008 zijn laatste show presenteerde. Een zeer symbolische knipoog. En dat was niet de enige verwijzing naar de geschiedenis van het modehuis.
In de voetsporen van Martin Margiela
Dat Glenn Martens John Galliano bij Maison Margiela zou vervangen, was eigenlijk een no-brainer. De 42-jarige ontwerper is, net als de oprichter van het huis, een Belg, Hij is een van die ontwerpers die al op jonge leeftijd uitgebreide ervaring heeft opgedaan: hij lanceerde zijn eigen merk voordat hij werd aangenomen bij Y/Project, vervolgens bij Diesel, en daarna carte blanche kreeg om een couturecollectie voor Jean Paul Gaultier te ontwerpen. Net als Martin Margiela is Glenn Martens een meester in experimenteren. Ook zijn designs zijn geworteld in een industriële esthetiek, met gedeconstrueerde silhouetten, visuele illusies en een sterk ecologisch geweten.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Martens ging een grote uitdaging aan: de radicale erfenis van Martin Margiela voortzetten, wiens visie en eerdere collecties door velen als absolute referenties worden beschouwd. De in Brugge geboren ontwerper nam de middeleeuwse architectuur en sfeer van Vlaanderen en Nederland als uitgangspunt om de contouren van zijn eerste Maison Margiela Artisanal-collectie te schetsen.
Maison Margiela Artisanal herfst/winter 2025
De muren van de kelder waar de Maison Margiela Artisanal herfst/winter 2025-show plaatsvond, waren bekleed met 17e-eeuws Vlaams behang. Modellen betraden de catwalk met hun gezichten bedekt met allerlei soorten maskers, terwijl de rockhit Disarm van The Smashing Pumpkins uit de speakers klonk. Sommige maskers waren etherisch, terwijl andere geborduurd waren met strass-steentjes. Een knipoog naar de mysterieuze en discrete oprichter van het merk, die er altijd voor zorgde dat alle aandacht naar de kleding ging. Zelf boog Margiela nooit na zijn shows. Sterker nog, toen hij in 2008 de creatieve leiding van het huis verliet, wist niemand het!
De show opende met een lange, sculpturale, transparante bustierjurk van plastic, een verwijzing naar de herfst/winter 2018-mannencollectie, die volledig uit plastic bestond. Er was ook een gedrapeerde, hartvormige rok van antiek gouden look; een lange, rekbare crêpejurk versierd met een print die deed denken aan een collage van 17e-eeuwse schilderijen van Hollandse en Vlaamse kunst; een overvloed aan de iconische Tabi’s van het modehuis; een jurk geborduurd met gouden kristallen en juwelen, versierd met een satijnen korset; en een trenchcoat van uitgesneden, driedimensionale plastic bloemen. Als afsluiter zagen we een handvol luchtige outfits, van doorschijnende jurken tot felgekleurde ontwerpen met ruches.