de-5-trends-en-kenmerken-die-opvallen-bij-de-gucci-herfst-winter-2023-collectie-244056

Op de derde dag van Milan Fashion Week onthulde Gucci een nieuwe herfst/winter 2023- collectie. En dat zónder leidend creatief directeur. Alessandro Michele maakte in november namelijk bekend te vertrekken als creatief directeur bij Gucci. Vorige maand werd bekend dat Sabato de Sarno de rol van Michele over zal nemen. De collectie is daarom, als overbrugging, dit seizoen ontworpen door het gehele ontwerp team van Gucci. Dit zijn vijf trends en kenmerken die ons opvielen aan herfst/winter 2023-collectie.

De herfst/winter 2023-collectie van Gucci

De collectie werd getoond in een theater met okergele vloerbedekking en zitkeulen waarin een deel van de gasten zit. Aan weerszijde van de zaal zijn drie-op-een-rij liften geplaatst. Na een lichtshow loopt het eerste model uit een van de liften, op de beats van I’m a Slave 4U van Britney Spears. Als er ook een bikini onder een doorschijnende rok wordt getoond is meteen duidelijk: sexy is back bij Gucci. Verder lijkt het ontwerpteam zich te hebben laten inspireren door meerdere voorgangers, van Alessandro Michele tot Tom Ford. Hoe dat eruit ziet? Lees en kijk mee – onderaan dit artikel verzamelde we enkele highlights van de show.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

5 opvallende trends bij Gucci

Transparante stoffen, pailletten en strass

Dat doorschijnende stoffen momenteel een ding zijn, is duidelijk. Sowieso op de rode loper, met Florence Pugh die de kar trekt qua transparante jurken. Maar ook op de catwalk kunnen we niet om sheer fabrics heen. Zo ook bij deze Gucci-show. We zien veel doorschijnende jurken, rokken en tops van delicate materialen. Prachtig natuurlijk. Kleine kritische noot: door de strakke, transparante looks wordt wel extra (en pijnlijk) duidelijk dat de casting niet erg size-inclusive is.  

Iets opvallends dat we als positiever ervaren, is dat de sheer items meerdere malen gedecoreerd zijn met pailletten en strass-stenen. Overigens komen dit soort versieringen ook voorbij op jassen, in verfijnde patronen. (Hier ook nog even een shoutout naar de enorm lange strass-oorbellen die bijna als een haarlok over de schouders vallen.) Zo speelt het ontwerpteam van Gucci constant met tegenstellingen tussen harde en zachte materialen, zoals ze ook bijvoorbeeld harde materialen als leer en wol naast glanzend satijn en zijde tonen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @gucci

Klassieke silhouetten met twist

Daarover gesproken. Het designteam speelt wel met meer tegenstellingen. Zo bevat de show meerdere mantels die ons doen denken aan de silhouetten van klassieke, wat oudere dames die we bijvoorbeeld in Milaan tegenkomen. Denk aan grote, grijze mantels en pakken die double-breasted zijn en / of brede schouders hebben, maar ook de (nep)bonten jassen. Wel vernieuwend aan deze show is dan de styling met een naakte twist. Zo wordt een lakleren jas off-shoulder gedragen. Ook zien we onder een van die lange jassen een model met enkel een panty en bodysuit. Een no pants- look die Kendall Jenner vast kan waarderen.  

Fluffy nepbont, teddy en faux-fur

Hoe je het ook noemen wil: het Gucci-team is duidelijk dol op fluffy en furry materialen. We zien onder andere harige truien voorbijkomen, maar ook enorme teddy-jassen en nepbont-jassen die bijna niet van echt te onderscheiden lijken. Dan zijn er nog wollige one shoulder-tops, stola’s die over jassen gedrapeerd zijn én zelf laarzen en hoofdversieringen met nepbont. Wat ook opvalt: deze materialen komen voorbij in een regenboog van kleuren. Denk aan knalroze en feloranje, groen, turquoise en knalrood. 

Vijftig tinten grijs

Blazers in alle soorten lengte’s en silhouetten tot uitgesneden rokken: diverse items kwamen voorbij in vijftig tinten grijs. Ook in combinatie met de hierboven omschreven felle kleuren, zowel in nepbont als panty’s. Gucci is niet het enige Italiaanse merk dat de vele tinten grijs in zijn collectie gebruikt. Deze week werd bij Prada ook blazers, rokken en jurken in de tint gepresenteerd.  

Nostalgische it-bags

Dat het hebben van een kenmerkende handtas helemaal terug is, dat was bekend. Deze collectie kiest Gucci ervoor om mee te doen met de nineties- en Y2k-trend. Het designteam gebruikte in de show namelijk veel tassen met een nostaligische look. Bekende it-bags van het merk waren in de show te zien in felle kleuren en met veel hardwear. 

 
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
1/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
2/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
3/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
4/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
5/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
6/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
7/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
8/9
Native Share
Gucci herfst winter 2023
©Spotlight
9/9
Native Share