5-dingen-die-je-wil-weten-over-guccis-eerste-show-sinds-alessandro-micheles-vertrek-238612

Voor Gucci’s eerste show zonder Alessandro Michele aan het roer dook het Italiaanse modehuis zijn archieven in voor inspiratie. Dit zijn de vijf belangrijkste dingen die je moet weten over de herfst/winter 2023-mannenshow van Gucci.

Gucci herfst/winter 2023-mannenshow

Het was de eerste show van Gucci zonder Alessandro Michele

Gucci’s eerste zelfstandige mannenshow in de post-pandemische wereld was ook de eerste van het modehuis na het vertrek van Alessandro Michele in november vorig jaar. Maar in plaats van de verschuiving in artistieke richting te negeren, pakte het ontwerpteam – waarvan vele leden al jaren bij het modehuis werken – de situatie authentiek en weloverwogen aan. “Improvisatie is een daad van samenwerking”, luidde de toelichting bij de show, die een glimp opleverde van de vindingrijkheid van het team die de show had gestuurd.

Met betrekking tot improvisatie als een ambacht – als een praktijk die alleen mensen met ervaring kunnen uitvoeren – wijdde Gucci de collectie aan wat zij noemde “de esthetiek van improvisatie”. Dat wil zeggen: een vrijgevochten look die is gebaseerd op het karakter van de persoon die het draagt.

Gucci menswear herfst/winter 2023
©Filippo Fior / Gorunway.com
1/5
Native Share

Er was een live optreden van Marc Ribot’s Ceramic Dog

In de Gucci Hub in Via Mecenate stonden de modellen rond een groot rond platform. Daarop stond de band Marc Ribot’s Ceramic Dog – voorgezeten door de man wiens naam de groep draagt – die een live optreden verzorgde, een interpretatie van het thema improvisatie. Het was gebaseerd op elementen uit de jazz en punk, een voorbeeld van het punt dat Gucci maakte: muziekgenres waarin het ongetrainde oor geen systeem kan ontdekken, maar die de grootste vaardigheid en precisie vereisen.

Gucci menswear herfst/winter 2023
©Filippo Fior / Gorunway.com
2/5
Native Share

De collectie was gebaseerd op improvisatie

De show opende met een reeks archetypische kledingstukken: een wit T-shirt, een formele broek, een lange rok, een overjas, een geruit pak, een denim broek. Maar door de lens van improvisatie – en zelfexpressie – was elk klassiek kledingstuk vervormd – ofwel vergroot of verdraaid qua constructie, ofwel doordrenkt met dynamische elementen van maatwerk. De tailoring breidde uit in volume en lengte voor een legs for days-effect. Sjaals die een vintage gevoel opriepen werden geïntegreerd in denim broeken en tassen, evenals de vulling van een donsjack, op manieren die deden denken aan een geïmproviseerde DIY.

De kern van deze looks was een boodschap van individualiteit; de uitdrukkingen van de ontwerpers die aan de collectie hadden meegewerkt, en de ingebeelde zelfexpressie van de mensen die ze zullen dragen.

Gucci menswear herfst/winter 2023
©Filippo Fior / Gorunway.com
3/5
Native Share

De show was een viering van de Gucci-archieven

In de archieven duiken was een natuurlijk uitgangspunt voor een collectie die een interval voor Gucci betekent. Terwijl het modehuis wacht op zijn volgende artistiek directeur, had het ontwerpteam gekeken naar de geschiedenis die het definieert. Neem bijvoorbeeld de jaren tachtig-silhouetten die tegen het einde van de show verschenen – danskleding, beenwarmers, trainingspakken – of de verwijzingen naar het Tom Ford-tijdperk die nostalgische Y2K-harten sneller lieten kloppen, zoals gewassen, bijna goudkleurige jeans, motorjacks en broeken van leer. Ook zagen we oversized overalls. Daarvan was er eentje gemaakt van zwart Crystal GG-canvas, een gelakte versie van Gucci’s monogram dat veel in accessoires voorkwam.

Gucci menswear herfst/winter 2023
©Filippo Fior / Gorunway.com
4/5
Native Share

Gucci’s kenmerkende accessoires waren doordrenkt met leeftijd en ziel

De nieuwe interpretaties van Gucci’s harige Princetown-instappers belichaamden een gevoel van een garderobe met leeftijd en ziel. Datzelfde vintage effect werd weerspiegeld in Horsebit-loafers, uitgevoerd in materialen als ribfluweel, en in tassen met grotere afmetingen. Er waren onder meer nieuwe versies van de Jackie en de Dionysus in vervaagde pastels, het Crystal GG-canvas en stukken van gecoate stof. Als de iconen van Gucci’s geschiedenis waren de accessoires een herinnering aan de ongelooflijke archieven die een nieuwe artistiek directeur binnenkort zal hebben om aan te passen.

Gucci menswear herfst/winter 2023
©Filippo Fior / Gorunway.com
5/5
Native Share

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.