de-prins-van-de-plooien-is-niet-meer-japanse-modeontwerper-issey-miyake-84-overleden-218843
©ANP

De revolutionaire Japanse modeontwerper Issey Miyake is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij stierf afgelopen vrijdag op 5 augustus in een ziekenhuis in Tokyo aan de gevolgen van leverkanker. ‘Hij is in het bijzijn van vrienden en medewerkers gestorven. Zijn wens was geen ceremonie of begrafenis’, zo staat in het korte statement van zijn modehuis. De modekeizer zal herinnerd worden als de man van de geplooide stoffen (plissé). Ook wel pleats genoemd, die de koffer uitkomen zonder dat daar een strijkijzer bij aan te pas hoeft te komen. Ook zijn befaamde parfum L’eau d’Issey staat bij menig modeliefhebber op de kaptafel.

Modeontwerper Issey Miyake 

Miyake heeft een kenmerkende en eigen stijl. De ontwerper hield van traditioneel, maar probeerde dat altijd met het moderne te mixen. Een klein stukje geschiedenis: de kleine Miyake werd geboren in Hiroshima en was pas zeven jaar oud toen de atoombom op de stad werd gegooid. Hij zat op dat moment op school. Miyake heeft het altijd moeilijk gevonden om over deze tijd te praten. “Ik wil niet bestempeld worden als de ontwerper die de bom overleefde”, zei hij in 2009 in The New York Times.

©ANP
MIYAKE

Prins van de plooien

“Een man die het donkerste moment uit de geschiedenis heeft meegemaakt en zijn leven zo kleurrijk mogelijk wil maken, dat is Miyake”, zeggen kennissen over hem in dezelfde krant. De Japanse ontwerper studeerde vanaf 1960 grafische vormgeving en ging daarna naar Parijs. In de Franse hoofdstad leerde hij de kunsten van het modevak van Guy Laroche en Givenchy. “Toen ik de energie zag die gebruikt werd om een nieuwe maatschappij zonder onderscheid van klassen te creëren, besloot ik als designer vrijheid op het vlak van kleding te brengen”, liet hij weten.

Iconische coltrui Steve Jobs

In 1970 vertrok Miyake naar New York en richtte daar de Miyake Design Studio op. In 1997 ging hij met pensioen. De ontwerper hield zich daarna nog wel bezig met onderzoek naar ontwerp. Miyake is overigens ook bekend van de iconische coltrui van de overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Nadat hij in 2011 kwam te overlijden, werd de beroemde trui uit de collectie gehaald. Op dit moment staat Satoshi Kondo als creative director aan het roer van het modehuis.