lifehacks-met-deze-5-tips-pak-je-je-koffer-voor-handbagage-handig-in-218618

We geven toe, het is geen first world problem, maar het pakken voor een vakantie, een huwelijksreis net als Jennifer Lopez of zakenreis kan stressvol zijn. Zeker nu het allemaal lastig gaat op de vliegvelden en je eigenlijk alleen met handbagage wilt reizen. Welke outfits neem je mee in je koffer? Wat voor materialen zijn handig? Vogue’s Head of Content Lisa staat op het punt af te reizen naar Kopenhagen voor Copenhagen Fashion Week en deelt haar beste tips om je koffer handig, licht en compact in te pakken als je alleen handbagage meeneemt. Bekijk ook op Vogue’s nieuwe TikTok-kanaal meer tips. Lifehacks coming your way, dus schrijf even mee.

Zó pak je je koffer voor handbagage handig in

Ook bezig met pakken voor een reis? Houd dit lijstje er dan even bij.

Tip 1: De veelzijdige outfit voor onderweg

Misschien ben je een chique reiziger die graag opgedoft op reis gaat of draag je liever net als Angelina Jolie een pyjama onderweg (een goede optie wat ons betreft). Hoe dan ook is het slim om voordat je pakt, na te denken over wat je draagt onderweg. Om de simpele reden dat deze outfit dan niet in de koffer hoeft. Zo’n zijden pyjama bestaande uit broek en blouse kan dus handig zijn. Sowieso comfortabel en dan heb je meteen een outfit voor ’s nachts of misschien wel overdag, want de twee stukken kun je ook afzonderlijk van elkaar dragen.

Wat mij betreft is het echter nog beter om je zwaarste of dikste stukken aan te trekken in het vliegtuig, dat bespaart gewicht en ruimte in je koffer. Dus huppakee, aandoen dat leren jack of spijkerjasje. En in de winter: laagjes, laagjes, laagjes. Á la Joey Tribbiani in Friends, maar maak het fashion. Doe ook kledingstukken aan die anders zouden kreuken in de koffer, zoals een zijden jurk of blouse of een linnen pak. Bespaart strijken op de bestemming.

Tip 2: Bedenk een kleurenschema

Dit gaat je echt een hoop keuzestress besparen: bedenk voor je gaat pakken een kleurenschema. Kies twee hoofdkleuren en één accentkleur die bij beide past. Zo neem ik naar Kopenhagen alleen chocoladebruine en turquoise kledingstukken mee, met zilveren accenten. Bijvoorbeeld: een bruine rok, shirt en jurk, een turquoise pak, blouse en top en zilverkleurige schoenen, tassen en sieraden. Zo past alles bij elkaar en kan ik met de zes kledingstukken wel vijftien outfits maken. Of doe zoals Victoria Beckham en neem allerlei kledingstukken en accessoires mee in één kleurengroep, zoals bruin en beige of donker- en lichtblauw.

Tip 3: Kies materialen die niet kreuken

Niemand heeft zin op vakantie te stomen of strijken, dus kies materialen die niet kreuken. Denim, wollen of katoenen breisels en leer: ja. Linnen, zijde of dun katoen: liever niet. Of ga eventueel voor items waarbij de kreukels prettig casual staan in plaats van slordig, zoals een katoenen kaftan. Dat is sowieso een goed item, waarover zo meer. Zoals eerder gezegd kun je die kreukgevoelige stukken ook alvast aantrekken onderweg, dan kreuken ze minder. Wel na aankomst meteen uithangen, op vakantie kleding wassen is ook niemands hobby.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)

Tip 4: Ga voor multifunctionele items

We zeiden het al: kies kledingstukken zoals een kaftan of de eerdergenoemde zijden pyjama. Waarom? Die kun je voor allerlei gelegenheden stylen. Een kaftan is heerlijk naar het strand met slippers, maar ook super voor een etentje met een ander schoentje erbij. Zie hierboven stijlinspiratie van Vogue’s stylist en reiziger Xaviera Aubri. Een zijden broek en blouse zijn altijd goed, ook op zakenreis. Neem ook zeker een colbert mee voor de frissere avonden en zorg ervoor dat die in een kleur is die bij al je outfits past – zie tip 2.

Tip 5: Rol alles op en stop het in elkaar

Deze tip is misschien al bekend, maar kledingstukken oprollen is beter dan vouwen. Sowieso kreuken ze dan minder. Daarbij nemen ze ook minder plek in. Items zoals T-shirts helemaal plat leggen, dus niet opvouwen, kan ook goed werken. Het voordeel van rollen is echter dat je ze zo ook ergens anders in kunt stoppen. Sokken prop je bijvoorbeeld opgerold in al je schoenen, een opgerold shirtje of blouse doe je in een extra tas. Dat bespaart allemaal ruimte en geeft je de mogelijkheid extra accessoires mee te nemen. Ondergoed kun je in een canvas tasje doen, zo heb je weer een extra tas bij je voor naar de supermarkt – dat bespaart plastic – of het strand. Op de terugreis kan je vieze was dan weer in die canvas tas. Klaar ben je.

ps: Bekijk op Vogue’s nieuwe TikTok-kanaal de inhoud van mijn koffer én meer tips. Volg ons ook voor meer content, tips, exclusieve interviews en shopreports tijdens Fashion Weeks.