tijdens-de-honeymoon-van-model-maud-welzen-werd-vriendin-daphne-groeneveld-ten-huwelijk-gevraagd-zo-speciaal-212950

Weekendje Barcelona of juist een avontuurlijke trip naar Zuid-Afrika voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Model Maud Welzen vloog in december met haar man Bram Aarts voor hun huwelijksreis naar Zuid-Afrika. Daar maakten ze een onvergetelijke roadtrip en bezochten ze hun vrienden, Daphne Groeneveld en Justin Hopwood – en kreeg de trip een bijzondere wending.

Tips Zuid-Afrika

Huwelijksaanzoek tijdens huwelijksreis

“Daphne (Groeneveld, red.) is mijn beste vriendin, en zij verblijft in december altijd in Zuid-Afrika met haar (inmiddels) man Justin Hopwood. Justin komt uit Kaapstad en de meeste van zijn vrienden wonen daar nog steeds. Afgelopen december hebben wij ze tijdens onze huwelijksreis opgezocht. Ze hebben ons de mooiste plekken en leukste restaurants laten zien.

Om samen in Kaapstad te zijn was heel bijzonder. Kaapstad heeft een mooie natuur, prachtig strand en superleuk nachtleven. Er is dus genoeg te doen met vrienden. Maar het hoogtepunt was ongetwijfeld het moment waarop we met een grote groep naar een wijnboerderij vlakbij Kaapstad gingen, en Daphne ten huwelijk werd gevraagd door Justin. Het was ontzettend speciaal om daar bij te zijn.”

De Garden Route

“Het bezoek aan Daphne en Justin combineerden we met een roadtrip door het zuiden van het land, want we wilden graag meer zien dan alleen het populaire Cape Town – en het was tenslotte onze huwelijksreis. We huurden voor twee weken een auto en reden de welbekende Garden Route. Bram had die route al een keer eerder gedaan en stelde voor om ‘m nog een keer samen te doen, maar dan ook wat andere plekken te bezoeken.

©Maud Welzen – met haar man Bram

Vanuit Kaapstad reden we naar Franschhoek, Stellenbosch, Swellendam, Cederberg en Plettenbergbaai. Die route is net iets anders dan de ‘klassieke’ Garden Route, maar zeker aan te raden. Zo ligt Franschhoek officieel niet helemaal op de route, maar daar weken wij graag voor uit. We sliepen in het Leeu Estates, dat gelegen is tussen de bergen en een rivier en omringd is door prachtige tuinen en wijngaarden. Zonder twijfel het mooiste verblijf tijdens onze reis.

Een ander hotel dat ik zeker wil tippen, is de Cederberg Ridge Wilderness Lodge, een soort boerderij in the middle of nowhere. Vanuit je kamer heb je uitzicht op de bergen en een no man’s land.”

©Maud Welzen – bij Cederberg Ridge Wilderness Lodge

Wine farms

“Nog even over Franschhoek: dat is een klein dorp in de gemeente Stellenbosch op anderhalf uur rijden van Kaapstad. De gelijknamige stad Stellenbosch ligt daar dichtbij. Beide plekken staan bekend om hun wine farms, en zijn om die reden zeker een bezoekje waard. Oók aan te raden als je van plan bent alleen naar Kaapstad te gaan; plan een overnachting in één van die plaatsen en ga wat wijnboerderijen af.

Wij bezochten onder meer Boschendal in Franschhoek en Tokara Wine Estate in Stellenbosch. Fun fact: op die laatste plek is Daphne ten huwelijk gevraagd. Boschendal heeft een eigen restaurant, The Werf, waar we aten. Ook een aanrader.”

De Big Five

“Wie aan Zuid-Afrika denkt, denkt aan de Big Five – en waarschijnlijk verwacht je nu een tip voor een secluded safaripark. Maar die heb ik niet. Na deze vakantie ben ik tot de conclusie gekomen dat Zuid-Afrika niet per se het perfecte land is voor een safari. Wij hebben dit wel gedaan, maar vonden het eerlijk gezegd behoorlijk teleurstellend. De parken zijn redelijk toeristisch en we hebben weinig dieren gespot. We willen dit graag een keer overdoen in Namibië of Botswana. De ervaring schijnt hier authentieker te zijn en je kansen op het zien van de Big Five groter.”

Veiligheid

“De vraag of Zuid-Afrika volledig veilig is, vind ik moeilijk te beantwoorden. Wij hebben geen situatie meegemaakt waarin we ons onveilig voelden, maar wij hadden ons ook goed voorbereid. Bram had de hele route al uitgestippeld en alles uitgezocht, tot het huren van de auto en het uitzoeken van de hotels aan toe. Maar ook waar we wel en niet konden rijden. Aan die route hebben we ons ook gehouden. Zomaar een zijstraat inslaan kun je in dit land beter niet doen.”

Travel essentials

Thrillers aan het zwembad

“Ik heb altijd een goed boek bij me op vakantie. Ik hou van thrillers, bijvoorbeeld die van Saskia Noort en Esther Verhoef. Daarnaast is mijn favoriete go-to zomerlook een simpel luchtig strandjurkje dat ik over mijn bikini kan aandoen, dus daar zit mijn koffer vol mee. En een goede zonnebrand is natuurlijk een ware must als je in december naar Zuid-Afrika gaat. Het is daar dan bloedheet.”

©Maud Welzen

Ook model Romy Schonberger schuwt een avontuurlijke vakantie niet. Zij vertelt je alles wat je moet weten over een rondreis door Costa Rica.